[O1] octavia 1 silnik 1.6 akl benzyna rok 1998

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • saikor
    Classic
    • 2018
    • 0
    • Octavia II combi (1Z5)

Patrzac po ostatnim weekendzie to potwierdzaja sie słowa o tym ze pali powyzej 140...
    Wymiana oleju 2tyg temu, było kolo pol miarki.. powrot był w miare spokojny, 140 nie przekraczałem. Tydzien temu lecialem Berlin-Gizycko - w DE gdzie nie było ograniczenia i dało sie spokojnie, to ~200. W PL ustawione 160 na tempomacie do Wawy, dalej jak to na krajowce... Powrot spokojnie, kolo 140 na A2..
    Wczoraj sprawdziłem i była z 1/4 miarki tylko.. Olej ten sam co ostatnio - Motul X-Clean. Zaloze sie ze teraz jezdzac spokojnie kolejne 3-4tys km nie wezmie juz nic...

Nie mniej cos musieli zepsuc w porownaniu do 2.0TDI BKD - tam nawet cisnac 160 regularnie jak zjadł pol bagnetu przez 15tys km to była rzadkosc...
  • saikor
    Classic
    • 2014
    • 18

Cześć wszystkim jestem nowy na tym forum.Proszę o pomoc.
    Posiadam octavie 1 która po przejechaniu około 35km przy tych upałach ma problemy z mocą.Wygląda to tak po dojechaniu do miejsca docelowego i zgaszeniu auta mam problem z odpaleniem go ponownie a jak mi się uda to mój samochód przy wciśnięciu pedału gazu do podłogi nie reaguje muszę delikatnie i systematycznie wciskać pedał gazu to powolutku przyśpiesza.
    Mam także problem z szarpaniem przy zdejmowaniu nogi z gazu szarpie najbardziej jest to widoczne na biegach 2,3.
    Saikor

Komentarz

• prodmg
      Drive
      • 2013
      • 59

Cięzki temat tak w ciemno. Co mogę doradzić tak na szybko to sprawdzić dolot (odma lubi się przytykać w tym węższym miejscu). Może z dopływem paliwa jest gdzieś problem. Najłatwiej by było chyba pojeździć te 30-40 km i zaglądnąc do elektromechnika na sprawdzenie parametrów pracy silnika. Co do szarpania przy zdjęciu nogi z gazu to też takie strzelanie : może przeguby wewnętrzne a może poduszki

Komentarz

• saikor
        Classic
        • 2014
        • 18

Sprawa wygląda tak że byłem u elektromechanika i po sprawdzeniu stwierdził że prawdopodobnie sterownik główny ale ten mechanik nie wzbudził mojego zaufania więc poszukam jakiegoś ogarniętego elektromechanika.Dzięki za pomoc.Pozdrawiam
        Saikor

Komentarz

• Marcin230693
          Drive
          • 2012
          • 66

Na początek zmień świece, kable (jeżeli masz), sprawdź cewki i filtr powietrza.

Komentarz

Pracuję...