Spore spalanie i samochód nie jest taki żwawy jak dawniej.
Witam.
Ostatnio zauważyłem że octavia 2.0 gaz zrobiła się mniej żwawa. Jak szybko chce włączyć się do ruchu (np. tocząc się na 2 i dodać ostro gazu) samochód się dławi, tak jak by tracił na chwile moc.
Spalanie podczas postoju (na gazie) oscyluje w granicach 1.8 - 2.2 z czego najczęściej jest 2.0-2.2. Po przełączeniu na benzynę jest podobnie. Czasem się zdarzy, że na benzynie jest spalanie 1.6-1.8 ale za chwile się podnosi na 2.0
Sprawdzając na komputerze mam błędy jak z załączniku. Raz zauważyłem, że mam błąd sporadyczny też treści "Dodatkowe powietrze" czy coś takiego ale nie pamiętam dokładnie.
Nie dawno byłem u gazownika i ustawiał mi gaz. Po ustawieniu jest lepiej ale nie tak jak zaraz po kupnie samochodu.
W mieście spalanie mam 12-13L (na 40L gazu zrobię lekko ponad 300km).
W trasie spalanie mam 9-10L (jadąc równym tempem 40L starczyło mi na lekko ponad 400km).
Przyznam że jestem początkujący i jak bym mógł prosić jakiegoś screena gdzie mam dolot i przepływkę sprawdzić ?
Sondy mam dwie co która ? za czy przed kolektorem ?
A odnośnie spalania to przed regulacją gazownika 40l starczało mi na niecałe 300km (około 280km) w mieście.
Zauważyłem, że przy obrotach około 1600 - 1800 jak potrzebuje przyśpieszyć to samochód się dławi, zaczyna skakać i po chwili jak wejdą większe obroty (2000 - 2200) to zaczyna jechać normalniej.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro 01 Paź, 14 17:37 ]
A może cewka zapłonowa ??
dolot to te 4 rury co są na samej górze silnika zaraz pod osłoną, a przeplywka to takie małe coś znajdujące się zaraz za filtrem powietrza i przypieta jest do tego wtyczka na google sobie oblukaj.
ale jeśli nie wiesz tego to wątpie, że dasz rade sam sprawdzic to.
ale jeśli usuniesz usterkę daj znac co zrobiłem mam podobny problem.
sondy nawet nie ruszaj
Kolego miałem podobnie tyle, że w vectrze 2.0, po wymianie przepływki wszystko wróciło do normy. Ale zanim wymienisz to podmień od kogoś na próbę czy to rzeczywiście ona jest przyczyną twoich problemów.
Komentarz