hamulce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bartek.K
    Rider
    • 2012
    • 396

Podciśnienie sprawdza się przyrządem na vacum pompie która jest przy silniku.
    Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• boris
      Classic
      • 2014
      • 32

mój mechanik kolejny raz po części zawiódł mozliwe ze zbyt mało czasu miał zeby zrobić te hamulce ale!!: podciśnienie pompy sprawdził i jest dobre kurde... czyli ostateczne starcie będzie chyba z serwem..myśli ze tam płyn się zbiera i hamulec nie chce wtedy odbijać co dla mnie jest w miare sensowne.. może być ze akurat zrobił się jakiś pęcherzyk czy cos....kurde ledwo kupiony a już ostro z siankiem w pi.......(ętę )

Komentarz

• gunner78
        Classic
        • 2014
        • 14

Witam
        Nie chcę zakładać nowego tematu, więc piszę tutaj. Mam OctavieI z 1999 roku 90KM 1,9 TDI.

Wczoraj miałem zdarzenie, że musiałem nagle zahamować. Po tym tak jakby hamulców nie ma... tzn, pedał twardy i słychać syczenie jakby uchodzącego powietrza. Nie syczy cały czas, tylko po naciśnięciu pedała. Wygląda to tak, że jak nacisnę pedał hamulca to w czasie syczenia, pedał lekko się wciska. A po ustaniu jest twardy i nie ma mowy o hamowaniu. Przy prędkości 15-20 km/h auta nie ma szans zatrzymać normalnie. To miękkie naciskanie to tak mniej więcej pierwsze 5 mm po naciśnięciu pedała hamulca, a później już twardy. Poczytałem i wychodzi na to że padło serwo, ewentualnie się rozszczelniło. Przed oddaniem auta do mechanika, chętnie poczytałbym jakieś sugestie

Komentarz

• pekool
          Rider
          • 2012
          • 321
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

gunner78, bardziej bym obstawial pompe vacum, sprawdz weze przy niej czy sa szczelne
          pekool

Komentarz

• gunner78
            Classic
            • 2014
            • 14

węże wyglądają na szczelne. To uchodzące powietrze (syczenie podczas naciskania pedału hamulca) słychać jakby z okolic serwo. Oczywiście mogę się mylić, bo ten sam dzwięk słyszę jak włożę głowe pod pedały, a hamulec nacisnę ręką

Komentarz

• boris
              Classic
              • 2014
              • 32

można by było teź zobaczyć jak wygląda płyn hamulcowy czy gęsty czy nie.. ale bardzo mozliwe ze to serwo bo mam chyba tak samo..ta sama skoda..i po kilkukrotnym naciśnięciu pedału brak oznaki hamowania.. sprawdź sobie to podciśnienie pomoy vacum kolego

Komentarz

• gunner78
                Classic
                • 2014
                • 14

trochę zeszło, ale zrobione. Okazało sie, że poszło serwo. Już wymienione na nowe (używane) i zmieniony płyn hamulcowy. Póki co, wszystko ok

Komentarz

• boris
                  Classic
                  • 2014
                  • 32

Gratki kolego i szerokości

[ Dodano: Sro 19 Lis, 14 12:26 ]
                  u mnie te juz sprawa zatwiona okazalo sie dzięki german81 , ze jeden z węży nie był podpiety co oznaczała na mój rozum że nie było podciśnienia. ciekaw jestem jak mój "były" mechanik sprawdził to podciśnienie i stwierdził ze wszystko jest ok...ale już z tym mam git więc jazda

Komentarz

Pracuję...