dziwny problem!!:/

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiu0000
    Classic
    • 2011
    • 2

a miałem podobny problem ale tak się złożyło miałem możliwość sporo pojeździć OCTAVIA z silnikami 1.4 TSI i 1.8 TSI przed zakupem i ostatecznie na O III się nie zdecydowałem.
    Jeżeli priorytetem jest duże wnętrze i bagażnik to OIII jest niezłym wyborem w tej klasie
    cenowej (oczywiście przy odpowiednich uwzględnieniu przyzwoitych rabatów nie mówię tu o cenniku).
    Jeżeli wielkość wnętrza i bagażnika jest drugorzędna to teraz w okresie wyprzedaży sprawdził
    bym jeszcze auta konkurencji
    Mi osobiście dobrze jeździło się Octavią w mieście i po krajówkach ale bardzo mnie rozczarowała
    podczas jazdy autostradami z prędkościami ok.140-160 gdzie okazała się zbyt głośna (właśnie ze względu na wymienione świsty i słabe wytłumienie odgłosów z opon i zawieszenia), podatna na podmuchy i przeciętnie stabilna przy dużych prędkościach,
    tutaj liczyłem na znacznie więcej.

Także jeśli nie jeździsz zbyt dużo po autostradach i po bardzo dziurawych drogach (twarde zawieszenie) będziesz zadowolony ponieważ to auto ma również wiele plusów a silnik 1.8 daje dużo radości z jazdy.
  • szeryfevo
    Classic
    • 2010
    • 7

posiadam octavie 2.0 apk 01 r i mam problem.. tzn. auto chodzi i zbiera sie normalnie caly czas tylko jak wjade do miasta i postoje w korkach to odrazu czuc spadek mocy i szarpanie pzry przyspieszaniu!!! jak auto przestygnie to jedzie normalnie????jest to dziwne bo rozgrzewa sie po paru mintach i jade tak 50 kilometrow do miasta to nic sie nie dzieje jedzie normalnie a w miescie d..a:/!!! i nie mam pojecia o co chodzi??? i jeszcze jedno ile powinno byc sond lambda??? 1 czy 2???

Komentarz

• pomylony28
      Ambiente
      • 2012
      • 114
      • Octavia I (1U2)
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Jak u ciebie ze zużyciem oleju w silniku?

Komentarz

• utek
        Elegance
        • 2007
        • 867
        • Superb II combi (3T5)
        • APK 2.0 MPI 115 KM

Proponowałbym sprawdzić układ zapłonowy.

Komentarz

• dj1910
          Ambiente
          • 2014
          • 166

Mam 2.0 AQY, ale miałem podobnie. Dopóki zimny silnik było git, jak sie rozgrzał zaczynały się jaja. Do wymiany były świece i kable, po tym wszystko w 100% ustało.

Komentarz

• szeryfevo
            Classic
            • 2010
            • 7

wlasnie powiem szczerze ze po przejechaniu 1200 km dolalem prawie 200 ml oleju:/:/:/ wiec chyba lipa... i to moze byc ta pzryczyna??????

Komentarz

• wujamateo
              Drive
              • 2014
              • 69

gdyby paliła olej,to byłaby mocniejsza,ja tak miałem, kapitalka silnika, a do tego cały aparat zapłonowy ,kable, świece itd

Komentarz

• szeryfevo
                Classic
                • 2010
                • 7

ale nie dymi.... i to jest dziwne ze bierze a nie dymi... kable i swiece nowe zaplacilem 300 zl!!! mowili ze najlepsze!!!sprawdze jeszcze cisnienie na cylindrach bo moze pierscienie puszczaja zobaczymy... a tak z ciekawosci nie lepiej jest kupic caly drugi silnik???? koszt to 600 700zl!!! ale to prawda ze skody 2.0 biorą fabrycznie olej??? i to az tyle???? tzn 200-300ml na 1000km??????????

Komentarz

• utek
                  Elegance
                  • 2007
                  • 867
                  • Superb II combi (3T5)
                  • APK 2.0 MPI 115 KM

200ml/1000km to nie jest dużo jak na ten silnik. Ja dolewam ok. 1l / 15000km. Niektórzy dolewają 1l/1000km. Wg producenta 1l/1000km jest w normie.

Komentarz

Pracuję...