Problem dotyczy O1 1.9 TDI 110KM AHF, po przegazowaniu na postoju do 4tyś pojawia się chmura dymu motor zaczyna się telepać - trząść jakby chodził na 2 gary. i chce gasnąć ( tak jakby nie domykały się zawory ? )
Pod obciążeniem czyli w trakcie jazdy auto chodzi normalnie, owszem przy butowaniu puści chmurkę ale motor chodzi ok.
Szkodnik już dostał:
nowe koło dwumasowe SACHS
nowe wtryski
pompa była podmieniana (to samo)
czyszczony był nastawnik
wymiana szklanek
rozrząd nowy
napinacz
nowe koło zębate na wale
nowy czujnik na wale
nowe filtry wszystkie
10w40 castrol magnatec
kolego kornat: chodziło mi o pompę wtryskową, niestety nie posiadam warunków aby samemu zmierzyć ciśnienie oleju.
To podjedź gdzieś do mechaników niech sprawdzą. Obstawiam, że zaworek przelewowy w pompie nie trzyma przez co robi się duże ciśnienie oleju przez co zawieszają się zawory.
Po kiego krecić motor do 4 tysi na wolnych obrotach.
Zrob diagnostykę u kogos kto ma o tym pojecie, bo wymiana wszystkiego na pałe to trochę awangarda lat 80.
Przemek DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Po kiego krecić motor do 4 tysi na wolnych obrotach.
Zrob diagnostykę u kogos kto ma o tym pojecie, bo wymiana wszystkiego na pałe to trochę awangarda lat 80.
co znaczy "kręcić motor do 4 tysi na wolnych obrotach" ??
Diagnostyka była robiona w 5ciu różnych serwisach samochodowych, nic nie wymieniałem sam na pałę !
[ Dodano: Pon 24 Lis, 14 14:34 ]
Zamieszczone przez kornat
Zamieszczone przez shimo13
kolego kornat: chodziło mi o pompę wtryskową, niestety nie posiadam warunków aby samemu zmierzyć ciśnienie oleju.
To podjedź gdzieś do mechaników niech sprawdzą. Obstawiam, że zaworek przelewowy w pompie nie trzyma przez co robi się duże ciśnienie oleju przez co zawieszają się zawory.
Komentarz