Witam, ostatnio uslyszalem podczas odpalenia auta, ze cos zaczelo syczec, wiadomo auto ma wiecej obrotow i te syczenie trwa gdzies raptem 30 sekund i ustaje i co idzie za tym obroty spadaja. Czy to normalne objawy, czy lepiej zajac sie tym i sprawdzic co dolega?
Te typy tak mają - odpala się suszarka, w skrócie to "jest po to aby przyspieszyć rozgrzewanie się katalizatora w celu redukcji emisji szkodliwych substancji. Dodatkowe powietrze wstrzykiwane jest zaraz za zaworami w głowicy powodując efekt "afterburn" (z Haynes Manual -dodatkowe spalanie powoduje, że katalizator szybciej pokonuje bariere 300 stopni. System dziala okolo 2 minuty po odpaleniu zimnego silnika" (źródło: http://forum.vw-passat.pl/threads/35...trza-w-B5-1-8T)
Mam w temacie inne pytanie, czy w ogóle można wyłączyć suszarkę (np. bezpiecznikiem) i w jaki sposób to zrobić?
Witam
po lekturze wątku read/write ECU i forum nefmoto, postanowiłem spróbować samemu:
1. Zczytujemy wsad ECU zwykłym kabelkiem VAG tak jak w tym wątku http://www.klubtt.pl/warsztat-zralb-sam/10036-read-write-ecu.html
2. Ściągamy do TunerPro XDF z UADPLMN
3. Otwieramy TunerPro ładujemy nasze wsad z ECU i ładujemy ściągniętego wcześniej XDF'a.
4. Odszukujemy pozycję CDSLS i ustawiamy na zero. W s4wiki jest napisane, że trzeba jeszcze przestawić inne pozycję, ale ja ich u siebie nie
Nie wiem czy to sie przyda ale to sie nazywa tak przynajmbiej slyszalem pompa wtornego powietrza a dzieje sie temu tak bo nity juz nie trzymaja pewnie ja u siebie dla kolegi mechanika powiedzialem by nity wywalil i skrecil to srubami i od roku ponad cisza... Nie mam kanalu temu sam nie robilem ale jak masz numer czesci to poszukaj na necie instrukcji - kiedys widzialem chyba na niemieckim forum ;p fakt faktem jezyka nie znam ale fotki byly i po nich doszedlem o co chodzi xd
Edit
To taka jakby czarna jakas puszka lub cos takiego. Z przodu blizej prawego kola jak dobrze pamietam
Wymien nity na srubki dobierz odpowiedni rozmiar i po problemie ;p ale nie powiem jak bo nie robilem tego sam tylko zlecilem dla kolegi lecz chyba skoplikowane to nie bylo ????
Komentarz