mechanizm podnoszenia szyb
Zwiń
X
-
mechanizm podnoszenia szyb
witam,
w tym tygodniu padla mi szyba od strony kierowcy. myslalem ze wypadla z szyny wiec rozebralem i mam taki obraz.
z szyny nie wypadla natomiast znalazlem taka linkenie wiem gdzie to pasuje i gdzie powinna siedziec ale chyba musze kupic nowy mechanizm podnoszenia szyb. cos takiego upatrzylem na all..... myslicie ze bedzie grac?
skoda octavia 1 2001 heatchbackZałączone pliki
-
-
Jak wyciągniesz cały mechanizm szyby ze środka drzwi to od tyłu silnika masz trzy śruby torx. Odkręcasz je i to jest cały mechanizm, zasada działa itd. Jak to zobaczysz, pomyślisz to okaże się to dla Ciebie banalne. Ja też byłem przerażony ale okazało się, że jest to banalnie proste i u mnie wszystkie szybki teraz chodzą szybko, cicho, delikatnie. Nic nie zgrzyta, nie trzeszczy. Wszystko przesmarowane. U mnie na szczęście obyło się bez wymiany czegokolwiek
Dodam jeszcze, że możesz wymienić same linki lub kupić cały używany sprawny podnośnik i założyć lub nowy zamiennik
Apropo to masz niezły bajzel w tych drzwiach....Octavia 1 Laurin&Klement 1.9 TDI 110KM
Komentarz
-
-
hehe dzieki
to tak wyglada ale to pozostalosci po wygluszeniu jakie zrobil poprzedni wlasciciel.
szukalem na allegro kupilem juz caly mechanizm z allegro.
co prawda wyglada na zamiennik ale moze bedzie dzialal.
nie wiesz czy żywotność tych zamiennikow jest ok?
uzywek ani samej linki nie znlazlem.
Komentarz
-
-
Samej linki się raczej nie opłaca bo będzie kosztować tyle co cały mechanizm. Co do trwałości to róznie bywa z zamiennikami. mi jeden trzymał nie cały rok.moje stare auto
jest scout
Komentarz
-
-
Ja mam cały podnośnik zamiennik od strony kierowcy tej firmy diamond czy jakoś tak. Nie wiem ile już jeździ w aucie ale jedynie przez złe użytkowanie poprzedniego właściciela linka się troszkę pogięła i zaczęło wszystko zgrzytać itd. Musiałem to rozebrać, naprostować linkę, nasmarować i wszystko gra. Żadnych uszkodzeń nie ma, a wiadomo strona kierowcy najbardziej eksploatowana - tym bardziej jak ktoś nie dba o klimatyzację lub nie ma kasy aby ją naprawić.
Więc z mojej strony ja polecam zamiennik i jak kolega pisze - sama linka kosztuje tyle co cały nowy zamiennik podnośnik, a sama linka nie jest na pewno lepszej jakości niżeli podnośnik więc chyba wybór jest prosty
P.S Tego z linka był nie brał. W takiej samej cenie masz ten firmy Diamond, Dajmond coś takiego :POctavia 1 Laurin&Klement 1.9 TDI 110KM
Komentarz
-
-
juz za pozno...kupilem go wczorajpojezdze i zobacze, moze nie bedzie tak zle.
a linki dodatkowo smarowałes? jakims smarekm w sprayu?
[ Dodano: Pią 01 Maj, 15 21:17 ]
o juz po wymianierzeczywiscie dosyc proste do zrobienia samemu
ciesze sie ze nie wydalem na mechanika. nastepnym razem wymienilbym pewnie w 1,5 h. teraz wyszlo blisko 3 h w wolnym i dokladnym tempie + przerwy na opady deszczu.
dam znac za kilka miesiecy lub lat jak padnie mi ten zamiennik, czy rzeczywiscie jest taki slaby.
Komentarz
-
Komentarz