Dig Dug, miło było poznać (passat B7 - może skojarzysz)
[O1] Wibracje od opon?
Zwiń
X
-
[O1] Wibracje od opon?
Panowie, sprawa wygląda następująco.
Wymieniłem zimówki na 14" feldze, na letnie stalowe 15". 195,65 R15 Hankook Ventus Prime2. Opony mają rok. Były 3-krotnie wyważane. Od prędkości 130 zaczyna się bicie na kierownicy i pedale gazu. Przy 150 kierownica lata jak paralityk na koksie. Odpuszczam gaz, przestaje latać, dociskam gaz - znowu zaczyna. Ponadto mam wrażenie jakby samochód przy tych prędkościach pływał. Przy 160 problem znika. Na zimowych swobodnie jechałem 160 i kiera ani drgnie.
Ktoś ma jakieś koncepcje?
-
-
Majonez69, A nie będzie krzywa felga :?: Spróbuj zamienić przód/tyłhttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Majonez69, obejrzyj dokładnie opony czy nie jest gdzieś uszkodzona czy nie wybrzuszyło. Luzy na sworzniach? Zużyte tuleje wahaczy? Geometria?Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
-
Felgi nowe kupowane rok temu, opona nowa z marca 2014. Przerzucałem tył na przód i wciąż tak samo. Luzów nie wykryto, bo gnębiłem gościa na przeglądzie okresowym w lutym tego roku, żeby dokładnie wszystko przejrzał. Na zimówkach nie ma tego problemu. Była robiona zbieżność. A geometrii w O1 się przecież nie robi.
[ Dodano: Pon 27 Kwi, 15 11:46 ]
Wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Żeby wyważyć dynamicznie na samochodzie. Któryś z Was już to robił? Ktoś podpowie, gdzie dobrze to zrobili?
Komentarz
-
-
A u mnie biła kierownica także powyżej 120 km/h. I co się okazało? W lewym tylnym kole cylinderek od hamulca trzymał delikatnie i nie odbijał do końca. Zostało naprawione I pięknie jeździ aż miło. A przy okazji zmieniłem tarcze I klocki z przodu i tyłu. I biorą równo na całej powierzchni. A jak mi kiedyś mechanik wymienił to brały połową powierzchni. Tylko po przejechaniu około 2 tysięcy km przy delikatnym hamowaniu zaczęły popiskiwać. A to ATE więc nie powinny.
Komentarz
-
-
W moim przypadku też po przekładce z zimówek na letnie , miałem bicie tylko na tylnych oponach miałem bicie szukałem z pół roku co jest przyczyną myślałem że tarcze się pogieły i przy ich wymianie jakoś zakręciłem kołem i się okazało iż miałem gule na oponie (przyłożyłem kilka klocków zakręciłem kołem i wyszło gula na około pół milimetra) wymieniłem obony i mam spokój .jakby co posiadam kabel vag
Komentarz
-
-
Autor sam znalazł odpowiedź na swoje pytanie :
Zamieszczone przez Majonez69na letnie stalowe 15". 195,65 R15 Hankook Ventus Prime2
Ostatnio dostałem jako auto zastępcze Focusa 2010 z nowiutkimi oponami Hankook.
Podczas jazdy było słychać i czuć coś w rodzaju wyząbkowania z biciem opon jednocześnie - ogólnie tragedia.
Komentarz
-
Komentarz