MurzyN91, Tomaszek247, No... wreszcie.. :szeroki_usmiech
Problem z 1 biegiem
Zwiń
X
-
Problem z 1 biegiem
Witam, od dłuższego czasu mam problem z 1 biegiem, opiszę to co zauważyłem:
Gdy silnik jest zimny,np. po nocy, biegi wchodzą bez zastrzeżenia, ale gdy przejadę trochę km, np gdzieś po trasie, czy mieście, dostanie drgań itp, to mam problem wrzucić 1 bieg (Zawsze sprzęgło wciskam do końca (nie mam tam żadnych dywaników)). Jak wrzucam 1 bieg to tak jakby w połowie staje i nawet na siłę nie chce wejść, próbowałem kilku metod:
- wrzucałem na 2, albo 3 i z tych biegów próbowałem wrzucić 1 ,ale bezskutecznie, tzn tylko jakby do połowy dochodzi lewarek.
- wysprzęgalałem jeszcze raz i próbowałem wbić,ale efekt taki sam..
Sprawdzałem sprzęgło,ale nie ślizga się (przy ok 30km/h wrzucałem 5ke i gaz w deche). Obroty delikatnie rosły i powoli rozpędzał się samochód.
Raz po nocy przed włączeniem silnika wcisnąłem sprzęgło i wbijałem biegi , usłyszałem dźwięk, jakby coś o coś tarło. (Sprawdziłem na zimnym silniku taką akcję w scenicu i nie słyszałem, żadnego dźwięku pocierania)
Zastanawiam się,czy jest jakaś opcja regulacji ? (bo też problem podobnym z 1 biegiem miałem w megance - i mechanik podregulowal mi coś)
Albo coś dostaje luzu,bo jak jest po nocy, czy mało przejedzie nie ma problemu. Dopiero jak przejedzie więcej km, wiadomo drgania,to jest problem..
Czuje czasami nawet w trasie, że jakby nie do końca precyzyjnie biegi wchodzą, ale to jeszcze nie jest tak wkurzające.
Odrzuciłem opcje z olejem, bo gdyby było za mało, albo już do wymiany,to rano by gorzej chodziły,a nie po rozgrzaniu silnika.. A z tego co czytałem to NIBY oleju nie wymienia się w octavii w skrzyni..
Mam pytanko,czy tutaj można coś regulować przy biegach? Albo, czy jest taka możliwość, że coś dostaje luzów i jest taki problem? Kiedyś miałem passata B4 i też coś podobnego miałem i wymieniony został wybierak. Może to też mnie w octavii czeka..
Ma ktoś jakieś pomysły co to może być? (bo ja obstawiam coś z regulacją,albo luzami) ale nie jestem mechanikiem..
-
Komentarz