klimatyzacja, czujnik termiczny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shamanka
    Classic
    • 2013
    • 1

Witaj. Może ktoś kupił do TV i zapomniał wyciągnąć
  • chester663
    Classic
    • 2012
    • 6

Witam, mam taki problem z klimatyzacją, że załacza sie rano- gdy jest chlodno ale gdy temperatura wzrosnie i jest cieplo nie chce się załaczyc. Moim zdaniem padł którys z czujników lub sterownik klimatyzacji. Z tego co sie dowiedziałem muszę sprawdzic tzw prosestat, sterownik klimatyzacji i przełacznik (czujnik) termiczny. I z tym ostatnim mam problem bo nie moge go znalesc. Na schemacie znajduje sie on niedaleko czujnika temperatury g62 ale u mnie go tam nie ma. Szukalem po wężach od chłodnicy ale nie widze. Czy mozliwe że go nie mam?? A jeśli mam to gdzie on sie znajduje. Moje auto to skoda octavia rok 2000 silnik 2.0 aqy, klimatyzacja manualna. Dodam że klimatyzacja jest nabita i szczelna, bezpieczniki sprawdziłem i są ok, a po podpieciu pod komputer nie ma żadnych błedów.

Komentarz

• adamxtr
      Classic
      • 2012
      • 3

Witam, możesz mieć za dużo czynnika w układzie klimy i kiedy jest gorąco wzrasta ciśnienie i presostat odcina zasilanie klimy.

Komentarz

• chester663
        Classic
        • 2012
        • 6

Przed nabiciem klimatyzacji miałem tak samo. Brakowalo mi ok 300g czynnika wiec mysle ze usterki musze szukac gdzie indziej. Pierwsze co zrobilem to pojechałem nabic klimatyzacje oraz sprawdzic szczelnosc ukladu. Tego czujnika sie dalej doszukac nie moge. Dodam jeszcze ze czesto gdy np auto po trasie zostawie np na jakies 30 min to zaraz po odpaleniu klimatyzacja dziala i chlodzi i wszystko ok do momentu kiedy jej nie wyłacze i nie sprobuje ponownie właczyc.

Komentarz

• ziutsane
          RS
          • 2007
          • 2376

nie jest ona w środku panela climatronica?
          Radio: C90r+XDP210EQ
          Kable:Opt,Skyline,50 mm
          Wzm:XES M1+FP 1.800
          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• chester663
            Classic
            • 2012
            • 6

mam klimatyzacje manualna a nie klimatronica

Komentarz

• Space99
              Rider
              • 2008
              • 275
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tak teoretyzuje ale ...Może jeszcze być zawilgocony układ i zamarza na zaworze rozprężnym .... Nie miałeś wcześniej jakiegoś pełnego rozszczelnienia w przeszłości ?
              pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• chester663
                Classic
                • 2012
                • 6

Od kad mam ten samochód to nie (ok 4 lat bedzie) i do tego roku klimatyzacja pracowala bez zarzutu

Komentarz

• Space99
                  Rider
                  • 2008
                  • 275
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jedź na klimie do gościa co Ci nabijał, daj jej odpocząć, niech zdechnie (żeby nie wystartowała) i niech podepnie się maszynką żeby żeby zobaczyć ciśnienia jakie nabija sprężarka ... No i zastartujcie ją obserwując manometry na maszynce.
                  Nie znam się dokładnie na tym ale powinno być widać czy sprężarka startuje i sterownik ją wyłącza przez za duże ciśnienienie spowodowane zamarzaniem zaworu rozprężnego.

Troche sobie dopowiadam więc fajnie jakby ktoś potwierdził że tak może być . Znam teorie pracy klimy i częściową budowe w O1.
                  Moje przypuszczenia to zawilgocony układ z którym nie poradził sobie osuszacz i zamarza zawór rozprężny.
                  pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• chester663
                    Classic
                    • 2012
                    • 6

Zrobie tak jak mówisz. Ale przed tym jak pojade do mechanika od klimy spróbuje sprawdzic ten presostat sterownik klimatyzacji i przekaznik, zeby w swoim zakresie wykluczyc jak najwiecej przyczyn. Widze że jestes z małopolski moze znasz jakis dobry zaklad od klimatyzacji w okolicach chrzanowa albo miedzy krakowem a chrzanowem bo nie ufam mechanikom i nie chcialbym zeby mi po kolei na chybil trafil wszystko wymieniali.

[ Dodano: Wto 30 Cze, 15 18:04 ]
                    Witam, czy ktos moze wie, czy da sie poprzez program diagnostyczny podejrzec dzialanie klimatyzacji manualnej i stwierdzenie co szwankuje?? Mam program vag com 311-2, vcds-pl i polski vag 4,9

[ Dodano: Sro 01 Lip, 15 20:20 ]
                    Dzis sprawdzilem wszystko co mogłem w swoim zakresie i wszystko wyglada ok, jednak w gdy jest goraco klimatyzacja dalej szczela focha i nie pracuje wiec sie poddaje i pojadę do serwisu klimatyzacji. Jedyne co mnie jeszcze zastanawia to to ze czujnik temperatury g62/g2 pokazuja mi 105 stopni a na desce mam 90 czy tak powinno byc?? I mam prosbe czy mozecie mi polecic jakis sprawdzony serwis klimatyzacji w okolicach chrzanowa?? lub krakowa albo ok katowic??

[ Dodano: Nie 23 Sie, 15 14:20 ]
                    Witam, problem został rozwiazany. Przyczyna byl uszkodzony presostat. Przed wymiana zostal sprawdzony w warsztacie klimatyzacji i okazalo sie ze to on powodował problem. Dziekuje wszystkim za pomoc. Wymieniłem go sam i nie trzeba spuszczac czynnika przy wymianie a w warsztacie oczywiscie m powiedziano ze jest to konieczne.

Komentarz

Pracuję...