Najlepszego :twisted:
Wylaczyla mi sie sprezarka
Zwiń
X
-
Wylaczyla mi sie sprezarka
Witam wszystkich uzytkownikow.
Posiadam 4 letnia skodzine 1.9 TDI, 90 koni, ma dopiero 30 tys przebiegu, malo jezdzi, wiecej stoi w garazu. Ostanio wyruszylem nia w dluzsza trase, przebylem ogolnie 1400 km, z czego 500 po autobahnie, gdzie jechalem ze stala predkoscia 150 km/h, a reszte po Polsce, gdzie wiecej sie przyspiesza i hamuje niz jedzie. Calej trasy nie pokanalem za 1 razem, lecz z 2 noclegami. Za kazdym razem po jezdzie nie wylaczalem odrazu silnika, tak jak sie to powinno robic. 10 km przed domem przy 120 km/h na piatce i przyspieszaniu poczulem spadek mocy, dojechalem do miasta, otworzylem okno i nie slyszalem tego pieknego swistu przy przyspieszaniu. Nie wiem dokladnie czy wylaczyla sie calkowicie, czy jak, zadnego komunikatu na komputerze. Zatrzymalem samochod, odprawilem procedurke z niegaszeniem silnika, zgasilem silnik, poczekalem 15 minut i gdy odpalilem wszystko bylo wporzadku, turbina do tej pory swista, czuc moc i moment jak wczesniej. Nie bylem jeszcze w serwisie sprawdzic tego. Czy ktos wie dlaczego tak sie stalo? Wg. mnie tak nie powinno byc, samochod wyglada i jezdzi jak gdyby dopiero co opuscilo salon
-
-
Czesc,
masz najprawdopodobniej czesto spotykany problem z kierownicami spalin w turbinie - zapiekaja sie i powoduja za duze cisnienie doladowania ktore powoduje tkzw tryb awaryjny NOTLAUF ( poszukaj na forum). TDI musi sporo jezdzic - inaczej sie psuje :-)
Da sie to wyczyscic jakies 500zl . nie jedz do ASO bo beda pewnie chcieli wymienic turbine ....
Trzymaj sieCzader
OCTA COMBI 2003 ALH
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marekzuiwan, jakie masz oznaczenie silnika , bo AHF ni jak ma sie do 90 KM
Zamieszczone przez MaicroftBlagam, turbiny sie nie wylaczaja, przeciez silnik idzie i powietrze przez nia przelatuje i wirnik sie kreci.
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Sigma_74
-
Miałem to samo poprostu przestała gwizdać turbina i samochód stracił moc podczas wizyty w serwisie stwierdzili zacięty zawór turbo sprężarki i od razu zaproponowali nową za coś ok 4000zł lub ok.1500zł regenerowaną a gdy zapytałem po co wymieniać całą turbinę skoro ta jest dobra to odpowiedzieli że tak musi być bo ta część nie jest dostępna osobno,ale w drodze powrotnej wstąpiłem do warsztatu specjalizującym się w szkodnikach panowie wjechali na kanał coś tam sobie pogrzebali i robota skończona.Koszt 50zł i zrobiłem prawie 90000 i narazie jest ok.Podobno tam jest jakiś mechaniczny zaworek który jak dostanie jakiejś wody to potrafi tak zrobić.Jaka jest prawda tego nie wiem ale grunt że działa.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
Do tego calego ASO to mam takie zaufanie jak do zula w parku. Moja skoda miala mala stluczke i byla wieziona 80 km do autoryzowanego warsztatu zeby nie stracic gwarancji, czekalem na nia jakis miesiac, kto wie co oni tam robili, dzis dokladnie przy 33 tysiacach zapalila mi sie kontrolka zuzycia okladzin klockow, powiedzcie czy to dobrze, czy zle?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iwanDo tego calego ASO to mam takie zaufanie jak do zula w parku. Moja skoda miala mala stluczke i byla wieziona 80 km do autoryzowanego warsztatu zeby nie stracic gwarancji, czekalem na nia jakis miesiac, kto wie co oni tam robili, dzis dokladnie przy 33 tysiacach zapalila mi sie kontrolka zuzycia okladzin klockow, powiedzcie czy to dobrze, czy zle?
Komentarz
-
Komentarz