Możecie napisać gdzie dokładnie znajduje się ten zaworek. Może ktoś wrzuci fotkę. Nie bardzo się orientuje czy to w ogóle u mnie jest. U mnie obok N75 jest jakieś coś o numerze 1JO 906 627. Do tego też dochodzą przewody podciśnieniowe. Po tym jak cysterniarz podał numer zaworu recyrkulacji spalin
karti_zj1 dopiero teraz zauważyłem, że posiadasz silnik AGR czyli silnik z turbiną, która nie posiada zmiennej geometrii
zdjecia zapożyczyłem z innego forum.
w AHF(i inne ze zmienną geo) jest inny zawór N75(zaznaczony na czerwono)... zaworek zwrotny w AHF zaznaczyłem na żółto zaś zaworek, który jest bliźniaczy z N75 i można go podmienić jak Ci wspominałem wcześniej na PW zaznaczyłem na niebiesko..
niestety w AGR nie ma takiego zaworka, który mógłbyś sobie podmienić i sprawdzić czy padł N75 (może sie myle wiec prosze mnie poprawić jakby co)
nawet nie wiem czy ten zaworek zwrotny występuje w silnikach o starszym modelu n75..
Bo włąśnie wpatruje się w szkic od cysterniarza i w głowie studiuje zaworki u siebie. Coś mi własnie nie pasowało. Ja mam N75 taki jak na pierwszym zdjęciu od bzyq`a zaznaczony na czerwono.
Nie wiem bzyq czy czytałeś wątek,który sam założyłem na ten temat. Podam Ci link. Pewnie jak przeczytasz to będziesz mógł coś więcej powiedzieć. Tam już kilka spraw zostało poruszonych i wyjaśnionych.
Yarom mam to samo. Ten sam silnik, moc i ta sama "karetka pogotowia". Ani spadku mocy, brania oleju i błędów. W ASO stwierdzili oczywiście, że to już turbina się kończy. Zapytałem o koszt wymiany to mi powiedzieli:
8000 zł turbina
650zł robocizna
130zł uszcelki.
Trochę mnie to przeraża. Trochę to za mało powiedziane. Samochód smiga to czekam co będzie dalej. Także jestem ciekawy czy któryś z kolegów miał podobny problem i jak go rozwiązał. Choć zdaję sobie sprawę, że nie zawsze takie same objawy oznaczają tę samą przypadłość.
Wygospodarowałem dziś małą godzinkę i rozebrałem mój N75. Mam ten w metalowej obudowie żeby była jasność. I co się okazuje??? Że sprężynka wypada w 2 kawałkach. Próbowałem dopasować od jakiegoś długopisu ale prawie wszystkie są za sztywne. Nie orientuję się nikt gdzie można dokupić taką sprężynkę. W ogóle gdzie tego szukać???
W jakimś elektrycznym??? No bo napewno nie będzie tego w żadnym podręcznym motoryzacyjnym. A może ktoś szukał takiej sprężynki i przez przypadek znalazł???
Pzdr
[ Dodano: Czw 15 Paź, 09 13:23 ]
Witam,
Nikt mi nie podpowiedział gdzie mogę kupić sprężynkę więc musiałem sobie poradzić sam. Rozebrałem kilkanaście długopisów i nic wszystkie za sztywne. Szukałem też w przekaźnikach i stycznikach elektrycznych ale też lipa. Byłem więc zmuszony wybrać najbardziej podobną z tych od długopisów. Przyciąłem ją na oko, skleiłem wszystko do kupy, montaż do Czeszki i co następuje????
Otóż fura zapier.........papier jak tralala. Kto by pomyślał? Taki kawałek metalu a 170 za nowy N75 w kieszeni. Nie mówię już o magikach, którzy chcieli wymieniać mi TURBO. Specjalne podziękowania dla bzyq`a za linka ze schematem jak reanimować to małe gówienko zwane N75.
Pozdrawiam klubowiczów i dziękuję wszystkim za pomoc!
Sorry że tak późno informuję ale zapomniałem że poruszyłem ten temat na drugim wątku. W każdym bądź razie gdyby ktoś o coś zapytać to jestem do dyspozycji.
witam
jak w temacie.
Wk.....y jestem na maxa Otóż pod koniec marca regenerowałem turbinkę w Warszawie na ul Obozowej. Wszystko było luks aż do dzisiaj. Otóz ruszam ze swiatel i myk, lekkie przycięcię potem poszło normalnie i za chwilkę NOTLAUF. Zdziwienie jest moje iż po restarcie ( włącz/wyłacz) nic nie pomaga. Mogą to być kierownice. Od regeneracji zrobiłem 10 tys. Jak cos jest jeszcze gwarancja, tylko wlasnie zastanawia mnie iz po restarcie nic nie pomaga.
Własnie sprawdziłem i fakt jest lekkie przetarcie na wezyku od N75 do mieszka, ale nie ma żadnej dziury itp. Jest tylko ciensza warstwa niż w innym miejscu . Żeby wezyk był do wymiany to chyba musi być jakieś przerwanie, dziurka ?
[ Dodano: Pon 16 Lis, 09 20:46 ]
dobra
temat chyba rozkminiony. Do wymiany czujnik cisnienia doladowania Koszt 300 zeta wraz z diagnostyka i wymiana Teraz bangla ze hej twu twu odpukac
PS 3 paczki to chyba koles ze mnie zdarl co? ale co tam w koncu banan na twarzy rzecz niezbedna
Panowie mam jeszcze do wymiany napinacz paska Moze wiecie jakie sa koszty wraz z robocizna, porownalbym z cena jaka krzyknal mi gosciu
octavia, Czujnik temperatury nie bardzo chyba, o ile dobrze kojarzę raczej nie wpływa na osiągi samochodu..
Wg mnie ma,gdyz daje informacje do komputera o cieplocie silnika i co sie z tym wiaże dawce paliwa jaka powinien dostarczac,najprosciej jak jest samochod zamulony odlaczyc czujnik i sie przejechac zobaczyc czy jest roznica. Przy wymianie polecam czujniki z wyzszej pulki ,ktore pochodza nam dluzej..
Mam rowniez problem,z octavia 98 rok 90hp 1.9tdi. Otóż rownież raz na tydzien odczuwam brak mocy.I objawia sie on nastepująco.Kiedy rano spieszy mi sie na uczelnie,do trasy mam jakies 8km,nagrzewam normalnie samochod bez palowania,i na trasie czesto spieszy mi sie i przy temperaturze (wskaznik na 1/3 temp) przyspieszma plynnie ale agresywnie do 140km/h np. Kiedy temperatura dochodzi rowno do polowy wskaznika.samochód sie mulio.Widać,że turbina chodzi dojae cisnienie.ale jak by cos blokowalo moc.Stawiam wlasnie tez na n75 po tym co przeczytalem a,bo zawor od podciśnienia(jezeli go mam).
O dziwwo,jezeli wracam z uczelnie i jade w miare statycznie,samochod rowniez lapie temperature na polowe wskaznika, jest ok.Tylko rano tak zauwazylem,że mi sie dzieje.Wtedy 140 i wiecej ni cholery.Przy czy podkreslam,że nie paluje diesla na zimnym silniku.Sprawdzalem dolot powietrza do filtra,przepliwka raczej tez uwazam,że jest ok,bo nie dzialo by sie tak przez przeplywke tylko przy jednej wartosci temperatury.
Czy mozliwe,że od wysokiej temp zaciera sie zawor n75? Prosze o pomoc!!!!!
[ Dodano: Czw 03 Gru, 09 20:31 ]
Super super
Dziekuje wszystkim "znafcą" i zajebistym forumowiczom za pomoc poraz kolejny
Po przeczytaniu licznych postów trapiących moją czeszkę doszedłem do wniosku, że najprawdopodobniej mam problem z zaworem N75. Kiedy przyśpieszam dynamicznie od 1700 do 2800 wszystko jest Ok. Powyżej 2800 czuję raptowny spadek mocy, który trwa już w pełnym zakresie obrotów. Problem znika po wyłączeniu silnika. Reasunująć należy sprawdzić właśnie N75. Proszę o pomoc
wojtek1982, skoro problem znika to sprawdz lepiej czy sztanga od turbo Ci jeszcze chodzi czy stoi w miejscu. Najszybciej i najłatwiej i wyeliminujesz jeden powód przeładowania
Dzięki za szybką odpowiedź Ziomal, ale jak ją sprawdzić i gdzie ona się znajduje. Jestem totalnie zielony w tym temacie. Napisz mi także co zrobić jak nie chodzi, do wymiany całe turbo czy wchodzą w grę mniej drastyczne kroki.
Witam. Proszę o analizę logów. W moim szkodniku występuje czasami spadek mocy przy około 3500 obr./min. oto mojr logi: Log (1 - 011,008,003,011,008,003)
Komentarz