[O1] Przy niskich obrotach i przy ruszaniu szarpie i strzela
Witajcie
Jak w temacie ale najpierw kilka danych: OCTAVIA I kombi 1.6 AKL 101KM + LPG sekwencja - kupiona w marcu 2007r. przy 132000km teraz jest 159000 km. Od razu w marcu wymieniłem świece na NGK nr 24, V-line oraz na kable zapłonowe Sentech... Na początku były małe kłopoty z pływającymi obrotami ale wszystkie minęły aż do ostatnich dni....
Otóż jest tak: NIE ZAWSZE ale co któryś dzień autko jak jest na LPG to przy ruszaniu z miejsca oraz jak jadę na niskich obrotach to zaczyna go szarpać ja mu gaz a on szarpie sie a nawet zwalnia !? Przełączałem wtedy na benzynę i to samo...
Pomyślałem, że to może LPG albo benzyna ale sprawdziłem na rożnych stacjach markowych i niestety to nie to....
2 dni temu zmieniłem świece bo już miały za sobą 27000km ale to nie pomogło. Czasem jest ok a czasem tak się zachowuje..
Po podpięciu do diag sonda pracuje, kąt uchylenia prze jest ok. i ogólnie nie ma błędów....
Teraz myślę nad przewodami zapłonowymi tym razem albo Tesla (95zł) albo NGK (160zł) , Bosch (209zł), i ew modułem (cewką) zapłonu (zamiennik beru 140zł lub org. (nr 032 905 106B) 452zł
Co o tym myślicie? Gdzie szukać jeszcze?
Pomóżcie jak umiecie....
Pozdrawiam
Orzeł
mroko, raczej jak na benzynie przerywa tylko jak zacznie przerywać na gazie i jak przełączę wtedy na benzynę ... co to może znaczyć?
aha jeszcze jedna sprawa jak podpiąlem się do kompa to mimo ze sonda pracowała to w pamięci kompa był błąd: coś a'la że sporadyczny błąd sondy lamba górna wartośc' wykasowałem błąd i po tym jeździła ok - za 2-3 dni to samo.. aż do teraz ale teraz nie podpinałem się do diag wiec nie wiem czy juz powstał nowy błąd w ECU....\sądzisz to może być sonda? no ale wtedy jakby ona padła to autko by nie miało mocy i żarłoby paliwo jak szalone a autko pali ok - wydaje się... sonda też nie może się sama naprawiać i psuć w kółko
może pada powoli cewka zapłonowa podobne jaj były w feli 1.6 AEE
To nie jest wina sondy. Błąd pojawia się przez to że jeździsz na gazie i to jest normalne.
Spróbuj pojeździć na samej benzynie i zobacz czy też będzie przerywał, bo może cała wina jest w gazie. Jeżeli na benzynie będzie dobrze to znaczy że układ zapłonowy raczej jest ok i coś jest nie tak z gazem.
Moja o takich samych parametrach i też na gazie "łapała " lewe powietrze przez rurkę od podciśnienia do bodaj parownika ( nie wiem nie jestem pewien jak to się nazywa). Na oko było wszystko ok ale szarpała i gasła - dodatkowo zapalała błędem silnika a na VAG było masę dziwnych różnych błędów. Do czasu gdy rurka spadła kompletnie od strony ustrojstwa z gazem i wtedy się okazało że jest popękana na całej długości. Pomogła wymiana na nowe i teraz przynajmniej spokój...
mroko, - sekwencję stroi się tak, aby czasy adaptacji sondy na krótkim i długim czasie były takie same dla Pb i LPG. czyli zakres pracy sondy musi być taki sam dla obu paliw. co za tym idzie - błąd nie pojawił się od jady na lpg i nie jest to normalne OT - reprezentujesz pogląd większości - jak w samochodzie jest gaz, to jak się coś zjeb.... to jest na pewno wina gazu EOT. jeśli jest inaczej - oznacza to całkowicie rozjechaną mapę czasu wtrysków. obstawiam : - bieże gdzieś na podciśnieniach lewe powietrze - sprawdź sobie wężyk prowadzącyu powietrze od kolektora do parownika, i inne podciśnienówki. albo może być rozjechana mapa wtrysków.
masz soft do instalacji LPG - jeśli masz tam odczyt z MAP - jaką ma wartość na biegu jałowym?
Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
oznacza to całkowicie rozjechaną mapę czasu wtrysków. obstawiam
Czyli uważasz że mapa czasów wtrysków rozjeżdża się raz na jakiś czas i przez to raz szarpie a raz nie. Myślę że jakby rozjechała się mapa wtrysków to cały czas byłyby takie objawy.
a co do gazu to nie uważam że jak się coś zjeb.. to wina gazu tylko proponuje żeby pojeździł na benzynie i wtedy będzie wiadomo czy winna jest ze strony gazu czy może jednak coś innego.
[ Dodano: Nie 21 Paź, 07 20:50 ]
Oczywiście podane przyczyny błędu wcale nie muszą być takie. U mnie ten błąd pokazywał się jak miałem walnięty czujnik halla. Po jego wymianie błąd znikł. Zaburzenia w spalaniu powodują ten błąd. A przyczyn zaburzeń spalania jest wiele.
mapa wtrysków rozjeżdża się wskutek określonych czynników - np mapa na benzynie potrafi rozjechać się od źle ustawionej mapy na LPG. i wtedy może pojawić się również błąd - o którym pisał kolega - sporadyczna wartość sondy w górnym zakresie.
Ale z tym się zgodzę - wyłączyć gaz i pojeździć na benzynce - jeśli objawy nie wystąpią - usterka dotyczy LPG.
Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Witajcie
No i tak zrobiłem jeździłem na benzynie i jakoś nie ma tych efektów ale przejeździłem ok. 20km i poszedłem na LPG i. od czasu do czasu lekko poszarpuje i strzeliło w tłumiku..
czyli co mam robić - jechać do gaziarzy ale do tych co serwisują tak instalkę? (OMVL XXL DREAM)
aha mroko skąd masz takie info o błędach masz to w pdf albo w innej wersji??? jest szansa aby zdobyć coś takiego??? mój mejl to jerzyklosinski@gmail.com
jak coś Wam przyjdzie do głowy proszę piszcie
btw U MNIE W OGóLE NIE WIDZIAłEM ZóLTEJ KONTROLKI CHECK ENGINE NAWET JAK ZAPALAM AUTO CZY TAK MA BYć?
Upps sorry za Capslocka
Moim zdaniem udaj się do gazowników niech oni coś dumają. Mozę jakiś filterek się zapchał albo tak jak pisał kolega huwe coś z mapą wtrysków.
Apropo info o błędach to kiedyś miałem możliwość zrobienia kilka zdjęć książce serwisowej 8) . Ale mam tylko ten błąd opisany i błąd czujnika halla.
Pozdr.
Komentarz