Witam prosze o sprawdzenie logow mojej czeszki ASV zapisane dzeiki pomocy kolegi ikskik2
Notlauf -a lapie od czasu do czasu. na 4 proby 2 byly OK szla jak burza - 1 raz zlapala notlaufa a drugim razem ja odpuscilem z gazu bo przestalo auto jechac ale wg vaga nie bylo notlaufa. jak sprawdzic kierwonice w turbinie jak duży maja stawiac opor ?
Witaj. Lopatki mozesz sprawdzić ręcznie a mianowicie ściągnik siłownik przy turbo i poruszaj samą dzwignią od łopatek. Powinna ona chodzić chodzić w całym zakresie bez przycięć. Miałeś jakiś błąd na Vagu??? Podaj numer
Nalezy zaczac od sprawdzenia mieszka i sztangi, calego podcisnienia czy sprawne, zaworu N75, a na koncu pewnie i tak kierownice beda stac, wiec mechanicznie ich ruszenie bez rozkladania turbiny moze byc ciezkie :|
no nic zimno na polu chyba przeczekam ze 2 -3 dni ja ksei lepiej wkurze to zaczen grzebac :/ dzieki za pomoc poszukam n75 na podmiane i dam znac co dalej sie dzieje
Tu widac, ze tez nie jest dobrze, bo pojawia sie 2100, ale potem wraca do normy. Kierownice moga sie przycinac, a nie musza byc zakoksowane na amen.
Moj kolega mial cos podobnego. Mozna bylo isc od startu do vmax z pelnym gazem na kazdym biegu i nic sie nie dzialo, a jak w czasie normalnej jazdy chcialo sie przeciagnac na biegu to wtedy wywalalo przeladowanie. Wymienil N75 i nic, powymienial wezyki tez nic. Mieszek byl dobry. Okazalo sie ze padniety byl MAP sensor, ktory raz pokazywal dobrze a raz wskazywal max ile potrafil :twisted: Tu takiego problemu raczej nie ma.
Maicroft, rzuć okiem na to , u mnie borys stwierdził , że to może być map sensor . Smochod pompuje 1,5 wczoraj sprawdzałem ale not laufa miałem może z tydzień temu ostatnio.
Tuesday,04,December,2007,18:41:18
038 906 012 HC ,,1.9l R4 EDC 0000SG 4923,
Ziomal, Nie mam az takiego doswiadczenia w tym, ale wartosc jaka wskakuje moze na to wskazywac. Czy to Ci sie dzieje ciagle, czy czasem normalnie do konca z pelna moca poleci?? Jak np dojedziesz z delikatnie naciskanym gazem do 2,5-3 tys obr/min i potem docisniesz to tez laduje 1,5bara??
Maicroft, wiesz co, to w takim razie zobacz jeszcze te logi (zresztą każdy kto coś może podpowiedzieć też ) Są to też logi z wczoraj od hugojugo, wydaje mi się że nie złapała typowego notlaufa. Hubert mówił że "słabiej jedzie" (zresztą to było czuć, ale parametry nie spadły całkiem i wydaje mi się że nie opadła całkiem z sił jak właśnie przy typowym notlaufie). Szkoda że nie mierzyłem dalej po zmianie biegu bo ciekawy jestem co by wyszło...
Maicroft, turbo badałem w zakresie 1300-4000 tys obrotów na 3 i maxymalnie pompuje 1,5 , ostatnio też badałem kumpla cordobe ASV i jemu pompuje 1,1 czyli seria.
Wiesz co zadzwiwiające jest ,że samochód ciągle pompuje 1,5 a samochód dobrze chodzi i jakos nie łapie notlaufa , czasem tak jest że szarpnie nim ale nie ma reguły kiedy. I właśnie się zastanawiam co to może być :?
jest tam opisane w jaki sposób diagnozować auto, na jakich kanałach i o tym, że warto skorzystać z programiku CSVConv.exe (w google mozna znalezc szybko), który przekonwertuje to co wklejacie do excela i będzie to bardziej czytelne dla innych.
Ja co prawda się nie znam, ale to co widać u Ciebie Ziomal to bardzo dziwne, że nie łapiesz notlaufa. Ja bym postawił na sterowanie turbiną (N75), ale ja się nie znam, więc za bardzo nie sugeruj się :diabelski_usmiech moją opinią
Na pewno trzeba zlogować inne kanały, aby wykluczyć lub potwierdzić sprawność bądź niesprawność (dynamicznie kanały 003, 004, 008, 010, 011 i basic settings 000, 003, 004, 011)
tak na marginesie ...
Patrząc za okno to nie wiem Ziomal jak Ty zrobić testy dynamiczne (chyba w miejscu na śniegu hehe)
ale to co widać u Ciebie Ziomal to bardzo dziwne, że nie łapiesz notlaufa.
Najgorsze że on łapie kiedy chce :|
Zamieszczone przez wojtassss
Ja bym postawił na sterowanie turbiną (N75),
Pożyczysz mi kiedyś na testy ? i razem zobaczymy ocb ?
Generalnie mogę Ci pożyczyć, jak sobie wymontujesz i sam zamontujesz i nic nie zepsujesz bo ja ani nie mam chęci, zimno i za bardzo nie wiem co i jak hehe
Ziomal, no po podpisie to tak średnio można się wzorować na Twoich logach
Chodzi o to że teraz Octa nie łapie notlaufów, tzn od jakiegoś czasu nie złapała ale wydaje mi się że te wartości są trochę duże (nawet w Vagu jest przedział że powinny być w zakresie bodajże 2200) i nad tym się zastanawiam.
sprawa jak narazie wyjasniona podpieczone kierowniczki rozruszalem je troche bez zadnych srodkow sama mechanika kluczem jak ktos pisal 14 i pomoglo do tego styl jazdy - do spodu gaz gdzie sie da przedmuchalo turbo i teraz chula no ale i pali 8 teraz.
Komentarz