Do mojego ojca na stację diagnostyczną przyjechał gość, któremu policja z nieoznakowanego cywila zabrała dowód rejestracyjny, za to, że miał światła dzienne tylko z przodu. Na wszelki wypadek wydrukowałem sobie nowe rozrządzenie i wożę go w aucie
Dla pocieszenie dziś zostałem zatrzymany do kontroli... z tekstem czy jest mgła
Krótka demonstracja działania świateł ... i pojechałem dalej
Zamieszczone przez shado
Do mojego ojca na stację diagnostyczną przyjechał gość, któremu policja z nieoznakowanego cywila zabrała dowód rejestracyjny, za to, że miał światła dzienne tylko z przodu. Na wszelki wypadek wydrukowałem sobie nowe rozrządzenie i wożę go w aucie
Co za matołki robią w Policji? Z łapanki ich biorą? To oni powinni mieć znowelizowane prawo o RD w jednym palcu.
Jeszcze mnie nie wychaczyli, może koło mądrzejszych przejeżdżałem :szeroki_usmiech
Właśnie to samo zrobiłem po co się na drodze szarpać i może jeszcze mieć sprawe w grockim lub brak dowodu ech ta polska :/Link
Ja też się spotkałem z dwiema laskami w niebieskich mundurkach i pierwsze pytanie jakie padło to: A na jakich światłach jeździmy?
Na szczęście chyba wiedziały co to światła dzienne (a może nie wiedziały i nie chciały robić szmiry). Nie mniej jednak chcąc mieć ostatnie słowo kazały mi dmuchać. Powiedziałem, że nie mogę bo żona siedzi obok, ale były uparte i postawiły na swoim... Dmuchnąłem... i pojechałem dalej. :lol:
Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.
Mam OII FL z marca i jak sie dowiedziałem, że z przednimi DL muszą się świecić tylne pojechałem do serwisu i zażyczylem sobie ich włączenia. Teraz przepisy sie zmieniły i chciałbym je na powrót wyłączyć. Czy ktoś wie ile taka usługa może kosztować.
Bo włączyli mi w ramach dostosowania auta do wymagań warunków techniczny, więc za free.
Bo włączyli mi w ramach dostosowania auta do wymagań warunków techniczny, więc za free.
Zadzwoń i spytaj się. Skoro wcześniej zmienili za free to i teraz nie powinieneś mieć większych problemów.
Wcześniej było co innego a teraz: "W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej." KLIK , więc raczej usługa za free w ramach dostosowania auta do wymagań warunków technicznych odpada.
Ale zapytać w serwisie nie zaszkodzi, może się uda?
"W autach rejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się taką instalację świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej."
Wiem bo zawodowo siedzę w tym temacie
Ale zapytać w serwisie nie zaszkodzi, może się uda?
Opowiedzieć jak to jesteśmy gorliwymi obrońcami środowiska walczącymi o jak najniższe zużycie paliwa itd, itp. albo nie, wysłać żone i przykleić jej do ust natarczywy uśmiech z prośbą wypisana na kartce coby się nie pomyliła o co chodzi :lol:
Stoję przed szkodnikiem i zauważyłem po dwie żarówki w przeciwmgielnych. Na co montują aż po dwie? Może doświetlanie zakrętów? Nie zauważyłem żeby mi coś mocniej świeciło przy skręcaniu. Poszedłem po kluczyki. Zapaliłem silnik i ustawiłem pokrętło w pozycji na światła mijania, skręciłem kierownicą i nic, to nie jest doświetlanie. Włączyłem przeciwmgielne i zauważyłem że świeci para żarówek bardziej od wewnętrznej. A po co te drugie? Ustawiłem pokrętło na "0" i stało się!!! :-P
Zapaliły się zewnętrzne żarówki i tylne pozycyjne. Główkując doszedłem że to są światła do jazdy w dzień i zawsze są włączone. Dostane mandat czy dobrze główkuję?
Zapaliły się zewnętrzne żarówki i tylne pozycyjne. Główkując doszedłem że to są światła do jazdy w dzień i zawsze są włączone. Dostane mandat czy dobrze główkuję?
Też mam światła do jazdy dziennej, ale nie daję z tego powodu trzech wykrzykników
U mnie nie palą się tylne pozycyjne, bo według nowych przepisów nie muszą. Na Twoim miejscu bym wyłączył tylne z pomocą serwisu lub kumatych klubowiczów.
Ja mam tylko z przodu. Kieruje się tutaj zdrowym rozsądkiem i tymi przepisami unijnymi.
Gorzej że policja która cie zatrzyma do kontroli bedzie się kierowała zgoła innymi przepisami
wcale nie prawda dzisiaj mialam kontrole i policjant z drogowki powiedzial ze jezeli auto ma fabryczne swiatla do jazdy dziennej to moge sobie na nich jezdzic jesli chodzi o tyl to nie musza byc zalonczone bo nasze przepisy lada dzien w tym temacie beda dostosowane do unijnych
policjant z drogowki powiedzial ze jezeli auto ma fabryczne swiatla do jazdy dziennej to moge sobie na nich jezdzic jesli chodzi o tyl to nie musza byc zalonczone bo nasze przepisy lada dzien w tym temacie beda dostosowane do unijnych
bo nasze przepisy lada dzien w tym temacie beda dostosowane do unijnych
Ten lada dzień nastąpił kilka tygodni temu Inna sprawa, że już widziałem odebrany dowód mimo nowego przepisu. Ot po prostu nowe rozporządzenie dotarło do wszystkich, tylko nie do drogówki. Dlatego ja sobie je wydrukowałem i wożę w samochodzie
shado, po co to wozisz w samochodzie? :-) Pan z drogówki napewno zastosuje się do Twojej kartki.
Fakt faktem ale lepiej żeby z tymi światłami w na dzień włączały się tylne. Przy wschodzie i zachodzie słońca auto lepiej jest widoczne także z tyłu. Czasem w tych porach można zapomnieć włączyć zestaw mijania.
W Angli deszcz leje, nikt swiatel nie uzywa, noca jak nie chcesz nie musisz wlaczyc (widzialem takich), w ciagu dnia to tylko desperaci na swiatlach jezdza.
Nie bede juz wspominal o uzytkowaniu swiatel na wschod od nas :diabelski_usmiech
shado, po co to wozisz w samochodzie? :-) Pan z drogówki napewno zastosuje się do Twojej kartki.
Jak im pokaże wydrukowaną karteczkę to może się kapną, że już nowe rozporządzenie weszło w życie
Zamieszczone przez baca10
shado, ja nie biore odpowiedzialnosci za inteligencje panow z drogowki,
Możesz nie odpowiadać za ich inteligencję, ale jak będziesz musiała dymać na stacje diagnostyczną po zaświadczenie a potem do wydziału komunikacji po dowód to kto na tym straci? Oni czy ty?
W Angli deszcz leje, nikt swiatel nie uzywa, noca jak nie chcesz nie musisz wlaczyc (widzialem takich), w ciagu dnia to tylko desperaci na swiatlach jezdza.
Bo tam chyba wszyscy mają normalny wzrok a u nas jednak dużo kierowców bardzo słabo widzi no to potrzebne im światła nawet w słoneczny letni dzień.
Mam nadzieję, że jak sobie w Scoucie włącze przeciwmgielne jako dzienne (bo nie wiem czemu ten model akurat nie ma dziennych świateł) i powiem, że tak było fabrycznie to nie będzie problemów. Jest jeszcze nadzieja na zniesienie tego dziwnego przepisu bo w październiku ma być posiedzenie jakiejś komisji sejmowej na ten temat
Komentarz