Opony zimowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rapanui_rp
    Classic
    • 2010
    • 2

Opony zimowe

witam mam nastempujoncy problem mja octawka rocznik 98 19tdi agr tak przy okolo zera do minus pienciu dziwnie odpala tak nieruwno i trzeba przytrzymac na rozruszniku .autko na durzych mrozach odpala na dotyk hocby nawet bylo -25 mrozu.dodam ze wszystko jest w porzondku niewychodza dne blendy rozrusznik nowy akumlator terz autko jezdzi mormalnie.
    rapanui
  • Kaczor1977
    Classic
    • 2009
    • 6

Opony zimowe

Witam wszystkich.
    Mam prośbę o poradę.

Chcę zakupić do Octavii opony na zimę. Interesują mnie opony w rozmiarze 205/55/R16. Najchętniej kupiłbym opony z indeksem V, gdyż zdaża się, że w zimę jeżdżę do Niemiec i nie chciałbym mieć stresu, że nie mogę pojechać autostradą nieco szybciej tj. 190-200 km/h (oczywiście przy dobrej pogodzie).
    Byłem ostatnio w ASO, pytałem o opony zimowe i Pan na dziale części samochodowych wyśmiał mnie i popatrzył jak na wariata, że chcę kupić opony zimowe w indeksie V. Powiedział, że do tego silnika na zimę wystarczy indeks H.
    Twierdzi, że czym wyższy indeks tym twardsza opona, a to nie jest dobre na zimę.

Z drugiej strony mam znajomego który kupił oponę H i jeździł z prędkościami 200 - 210 km/h i opona się odkształciła (stała się kwadratowa). Już nie wspomnę, że zużyła się po jednym sezonie.

Ponadto większość opon zimowych w indeksie V jest wzmacniana i ma noścność zamiast 91 jest 94. Jedynie co znalazłem to z opon w miarę rozsądnej cenie tylko Dunlop Winter Sport M3 w rozmiarze 205/55/R16 występuje w indeksie V i nośności 91, czyli takiej jak zaleca Skoda. Podobno kupując oponę o wyższym indeksie nośności tj. 94 opona jest jeszcze twardsza. Zastanawiam się czy na zimę połączenie indeksu V i nośności 94 to nie zabójstwo?

Ostatecznie proszę o poradę czy kupić:

- 205/55/R16 H (nie pojeżdżę za szybko, pojeżdżę krócej na oponach bo większa ścieralność, ale podobno bezpiecznej bo jest miękka guma);

- 205/55/R16 91V (chyba tylko Dunlop Winter Sport M3) pojeżdżę szybciej, ale indeks V więc nie wiem czy nie za twarda na zimę?

- 205/55/R16 94V (wielu producentów) pojeżdżę szybciej, ale indeks V a dodatkowo nośność 94 więc nie wiem czy to nie zabójstwo na zimę?

Proszę o poradę i szczere wypowiedzi.

Pozdrawiam

[ Dodano: Pią 02 Paź, 09 10:10 ]
    Panowie.
    Odpiszcie coś.

Komentarz

Pracuję...