[O1] Naprawa zamka drzwi kierowcy i pasażera.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d-link84
    Classic
    • 2010
    • 8

Swego czasu przed wyciszaniem samochodu robiłem test jak wpływa lusterko na poziom hałasu. Wystraczy odgiąć lusterko (składane lusterka w O1) o kilka stopni do tyłu i do przodu podczas jazdy przy otwartym oknie. Minimalna zmiana jego pozycji powoduje powstawanie świstu , polecam wybadać temat może w tym jest problem :szeroki_usmiech
  • krzyzie
    Drive
    • 2009
    • 85

Witam.
    Ponieważ w sobotę zabrałem się za naprawę zamka w drzwiach kierowcy - objawem było że zamykając zamek od środka zamykanie potrafiło odskakiwać (trochę to denerwujące, gdy ma się domykanie po ruszeniu) oraz nie ryglowało drzwi kierowcy po zamknięciu (dioda w drzwiach nie mrugała i drzwi można było otworzyć od środka), chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami.
    Wszędzie gdzie czytałem pisano że winne mogą być mikrowłączniki lub "zimne luty" jednak po otworzeniu zamka okazało się że płytka wygląda jak nowa.
    Po trzech godzinach walki i trzykrotnym wyciąganiu zamka, doszedłem że winne są plastiki w samym zamku (widoczne na zdjęciu strona prawa i lewa), które zapierały się o siebie w momencie próby zaryglowania drzwi.
    Aby rozwiązać problem na prawej stronie plastiku (czerwone kółeczko) zrobiłem delikatny skos aby wchodził pod plastik z lewej strony i to rozwiązało problem - na jak długo czas pokaże.
    Co do drzwi pasażera to tam nie załączało się światło po otwarciu drzwi. Po rozebraniu okazało się, że po tej stronie mam zimne luty właśnie od połączeń wyprowadzanych na mikrowłącznik odpowiedzialny za załączanie światła.
    Poza tym ktoś musiał już coś robić ponieważ zamek po lewej stronie różnił się od tego po prawej, a do tego drzwi kierowcy miały piankę a drzwi pasażera folię.
    Niestety mam tylko zdjęcie, które zamieściłem ponieważ nie zabrałem aparatu, a telefon padł po zrobieniu 3 zdjęć
    Jeśli ktoś ma podobne problemy to w miarę posiadanej wiedzy mogę pomóc
    pozdro
    krzyzie
    Załączone pliki
    Skoda Octavia I-2000r. - 1,9TDI AHF 110KM
    Alfa Romeo 145 - 1.6 boxer - only noPB
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :mrgreen:

Komentarz

Pracuję...