Tuning i ASR

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregw
    Drive
    • 2005
    • 76

Tuning i ASR

Bo nowy klimatronic jest dwustrefowy i dlatego ma pokretla Taka prosta przyczyna :twisted: Do tego pokretlo jest troche wygodniejsze i latwiejsze w obsludze. Dlatego nie lubie jak radia maja guziki do volume a nie galke.

A dzis ojciec wypatrzyl w jednym katalogu Skody zonka. Na jednej ze stron jest Octavia II z manualna klima, a obok pisze na zdjeciu, ze mozna sobie wyregulowac temperature dla kierowcy i pasazera. Ktos chyba dla zle zdjecie 8)
    ASV seryjne ICE - było
    ale zostało w rodzinie
  • wpawlo
    Classic
    • 2005
    • 9

Tuning i ASR

Witam,
    czytam ostatnio na forum, jakie osiągacie efekty w zakresie mocy i coraz bardziej zaczynam się zastanawiać, czy jak gwarancja minie, sam nie spróbuję.
    Coraz więcej rozumiem o konsekwencjach tuningu i zależnościach między sprężarką a wydechem. Jedno nie było na forum poruszane - zależność między podwyższaniem momentu obrotowego i ASRem (albo nie znalazłem*).
    Otóż - czy tuning w silniku z ASR wiąże się z jakimiś modyfikacjami tego układu także? Czy może ASR ze względu na logikę działania "sam" się dostosuje?
    Osobiście nie uważam, że ASR to zło - jak jadę 50 kmh na mokrej nawierzchni i dam rurę na 3-ce, to koła chcą się ślizgać. Na zakręcie to równie niebezpieczne, jak hamowanie z poślizgiem.
    Pozdrawiam, Wojtek

* w jednym z 2 postów, które zawierały "ASR" MisiekWAW napisał, że "ASR to zło" - nie jest to odpowiedź na moje pytanie ))

Komentarz

• PPK
      Ambiente
      • 2004
      • 188

Jeśli chcesz wykorzystać pełen zasób mocy trzeba wyłączyć ASR. I jak to sie mówi dobremu kierowcy przeszkadzaja wszystkie takie systemy :diabelski_usmiech
      Niestety tylko 160.4 KM i 380 Nm

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

Będzie częściej reagował, jak będziesz dawał buta na "śliskiej" nawierzchni.

Pozdrawiam.
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Zamieszczone przez Tymon
          Będzie częściej reagował, jak będziesz dawał buta na "śliskiej" nawierzchni.
          Dokladnie.

Wiekszy moment, to wiekszy uslizg kol. Wiekszy uslizg, to czestrze reagowanie ASR.
          Ja na codzien jezdze z wlaczonym ASRem, bo mimo wszystko dla mnie jest pozyteczny. Szczegolnie w zimie.
          Jednak jak chce dac w palnik spod swiatel to wtedy ASR wylaczam.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7976

Wpawlo: Odpowiadajac na Twoje pytanie - nie ma koniecznosci modyfikowania ASR.
            TDI 205PS

Komentarz

• misiekwaw
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7715
              • Ford

Re: Tuning i ASR

Zamieszczone przez wpawlo
              * w jednym z 2 postów, które zawierały "ASR" MisiekWAW napisał, że "ASR to zło" - nie jest to odpowiedź na moje pytanie ))
              nie chodzi o to, że w ogóle zło, tylko o to, że często zdarza sie tak, że jak chcesz dynamicznie przyspieszyc a go nie wyłączysz to potrafi naprawdę mocno zdławić samochód :idea:
              Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
              http://www.disi-tune.pl
              Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
              Był WRX
              Była Octa

Komentarz

Mocno zdławia przy ostrym starcie, ja ten asr traktuję jako informator uslizgu kół gdy jest "szklanka"
                Ale dobrze że jest klawisz OFF i mozna sobie go wyłączyć, w niektóorych autach trzeba bezpieczniki wyciagać.

Komentarz

Pracuję...