Wszystko po trochu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janiewiem
    Classic
    • 2010
    • 6

Wszystko po trochu

Siedza mezczyzna i kobieta w przedziale. Mezczyznie rozpial sie rozporek, wiec kobieta probuje mu jakos elegancko zwrocic uwage:
    -Hmm..."sklep" sie Panu otworzyl...
    Pan od razu zorientowal sie co chodzi i zapial rozporek, ale chcial wiedziec, czy nie widziala przypadkiem czegos wiecej:
    -A, hmm... "kierownik" byl?
    - Nie, tylko jakis "fizyczny" lezal na worach...!!!
  • PeweK
    Classic
    • 2008
    • 37

Wszystko po trochu

Witam.

Mam kilka problemów:
    po pierwsze i najważniejsze- posiadam Octavie 1 (`97r) i chciałem wymienić żarówki na Philips X-treme Power + postojówki Philips BlueVision, wszystko ładnie pięknie, a mechanik mówi, że się nie da, że trzeba wymieniać reflektory, zderzak i belke, bo moje obecne reflektory nie wytrzymają tego i po 2tyg. "pójda"... Na innych forach mówią, że to nie prawda i że się da takie żaróweczki wstawić. Co wy na to?
    po drugie: jakie głośniczki można wstawić do tylnych drzwi (kolo klamek jest jakieś miejsce i słyszałem, że to na głośniki)?
    po trzecie: przyciemnianie szyb. Ile to może kosztować? Mieszkam w Radomiu i czy wie ktoś może gdzie najlepiej to zrobić?

Proszę o wyrozumiałość, gdyż nie znam się na tym za bardzo.

Pozdrawiam, z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi.

Komentarz

• kozi1987
      Ambiente
      • 2007
      • 200

''po drugie: jakie głośniczki można wstawić do tylnych drzwi (kolo klamek jest jakieś miejsce i słyszałem, że to na głośniki)? ''

Jesli mowimy o tym miejscu widocznym na zdjeciach to jest to miejsce na tweetery, mozesz wstawic zarowno fabryczne glosniczki jak i wszystkie inne o podobnych wymiarach.

[ Dodano: Sob 07 Cze, 08 21:00 ]
      ''po trzecie: przyciemnianie szyb. Ile to może kosztować? Mieszkam w Radomiu i czy wie ktoś może gdzie najlepiej to zrobić?''
      - gdzie przyciemnic nie jestem w stanie Ci powiedziec, sprawdz w polecanych warsztatach, moze bedzie cos na ten temat. Koszt zalezy czy masz combi czy hatchback, z reguly wacha sie on w granicach 400-500zl za wszystkie szyby tylne
      Załączone pliki

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Re: Wszystko po trochu

Zamieszczone przez PeweK
        po pierwsze i najważniejsze- posiadam Octavie 1 (`97r) i chciałem wymienić żarówki na Philips X-treme Power + postojówki Philips BlueVision, wszystko ładnie pięknie, a mechanik mówi, że się nie da, że trzeba wymieniać reflektory, zderzak i belke, bo moje obecne reflektory nie wytrzymają tego i po 2tyg. "pójda"... Na innych forach mówią, że to nie prawda i że się da takie żaróweczki wstawić. Co wy na to?
        :shock: :shock:

Zmień mechanika.
        Zakładaj żaówy i w drogę.
        Czego niby nie wytrzymają Twoje obecne reflektory :?: Ph X-treme ma takie same parametry (napięcie i moc) jak każda inna żarówka,a reflektory są bardziej wytrzymałe,bo mają szklaną szybę,a nie plastik,jak poliftowe.
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• PeweK
          Classic
          • 2008
          • 37

zacznijmy od głośników- dokładnie o to miejsce mi chodzi, tylko to, że ja nie mam elektrycznie podnoszonych szyb... Możecie polecić jakieś głośniki? (z linkiem najlepiej)

co do szyb- posiadam liftbacka

co do żarówek: chodziło mu, że góra 2tyg. i reflektory się przepalą... bo to starsza konstrukcja... , że odblaski potopią się itp...

PS: pytanie zupełnie z innej beczki- odnośnie elektrycznych szyb właśnie, ile około kosztuję i czy jest coś takiego w ogóle do zrobienia, tzn zamontowanie na przód i tył...

Komentarz

• JanuszSz
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2835
            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez PeweK

co do żarówek: chodziło mu, że góra 2tyg. i reflektory się przepalą... bo to starsza konstrukcja... , że odblaski potopią się itp...
            :shock: :shock:
            Ręce opadają czytając.

Komentarz

• PeweK
              Classic
              • 2008
              • 37

czyli to stek bzdur? tak też myślałem, ale wolałem się upewnić. Te żarówki nie mają prawa NIE działać?

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

PeweK, Będą ładnie świeciły,tylko ze względu na fakt,że są mocno "wysilone" ich żywotność jest mniejsza od standartowych.

Komentarz

• cysterniarz
                  RS
                  • 2008
                  • 1887
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

PaweK zarowki beda smigac bezproblemowo, jezeli wsadzisz normowe 55/60w to nie uszkodzisz odblysnikow w kloszu, dopiero przy 100w po jakmis czasie moglyby sie poluszczyc. Zakladaj te swieczki co planowales zakupic i delektuj sie dobrym swiatlem, a tego mechanika omijaj szerokim lukiem.

Komentarz

• PeweK
                    Classic
                    • 2008
                    • 37

cysterniarz, po pierwsze Pewek ;] a nie Pawek. I właśnie martwi mnie też ich żywotność. Ile zwykle trzymają te żarówki. 2 lata potrzymają? I jeszcze kolejna historyjka... ów mechanik (on pracuję w Skodzie- AMD Auto Centrum) i mówi, że te żarówki szybko się nagrzewają i dlatego nie chce ich wstawić... Ale jeszcze powrócę do głośników... Jakie by były najlepsze (prosiłbym z linkami) i dodatkowe pytanie... poszukuję radia (standardowemu kończy się żywot, przy lekkim ruszeniu w prawo wyłącza się- starutki Pionner) z systemem BT (chce miec taki zestaw glosnomowiacy, a nie chce mi się kupowac osobnego zestawu)- chodzi mi jakiś najtańszy, bez żadnych innych bajerów.

Pozdrawiam.

Komentarz

• JanuszSz
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2835
                      • Superb II combi (3T5)

PeweK,

Przeczytaj ten wątek:http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...am+%BFar%F3wki

Komentarz

• cysterniarz
                        RS
                        • 2008
                        • 1887
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

sorry PeweK, tak jak na obrazku po lewej, za duzo browara i literki skacza ...:lol: pozdro

Komentarz

• Misiekoctavia
                          Elegance
                          • 2005
                          • 891

PeweK, moge ci z miejsca odp na temat zarowek. Jak juz kolega wyzej napisal to stek bzdur. Ja mam tez octe przedliftowa z 2000r. i mialem wlasnie takie zarowki 100w wsadzone i niebylo problemow najmniejszych. Swiecily super i bardzo mocno. Jedzily u mnie 2-3miesiace i pewnie jezdzily by jeszcze tylko kupielm reflektory L&K uzywane razem z zarowkami i tak cale je wsadzilem jak byly. Zarowki Jakies uniteck-i i tez ladnie swieca wiec je zostawilem.
                          Choc musze przyznac, ze moje stare reflektory rozprowadzaly swiatlo rownomiernie, a te z L&K rozprowadzaja swiatlo w taki sposob, ze w miektorych miejscach sa ciemniejsze plamy.
                          Tak wiec twoj mechanik ma jakies dziwne i bledne przekonania, informacje.

Co do glosniczkow to slyszalem, ze wstawianie ich w tym miejscu niejest dobrym pomyslem bo wala sopranem prosto w ucho. Tez jestem na etapie przygotowan do montazu audio

Szybami tez jestem zainteresowany bo chcialbym ograniczyc nagrzewanie sie auta w srodku. Slyszalem, ze takowe folie sa i redukuja promienie uv i redukuja cieplo. Mam nadzieje, ze to prawda bo niemam klimy.

Pozdro

Komentarz

• PeweK
                            Classic
                            • 2008
                            • 37

hmm poczytałem tamten temat, ale tam głównie jest o GT150 i bluevision, a o X-treme Power jest kilka postów... w którym nie pisze ile trzymają... cysterniarz, nie Ty pierwszy się pomyliłeś ;] A co z tym radiem? Istnieje tak owe z BT (dzieki ktoremu nie bede musiał kupowac zestawu głośnomówiącego) i bez bajerów...? I jeszcze Was trochę pomęcze :P Jaki tłumik (lub cały układ wydechowy) do ów octavii... ten co mam niedługo się rozleci, więc trza w garażu trzymać nowy... a i fajnie by było jakby podniósł moc...

EDIT: Czyli te głośniki by popsuły jakość dźwięku?? (pasażerom tylnej kanapy)

Komentarz

• JanuszSz
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 2835
                              • Superb II combi (3T5)

PeweK, X-Tremy są jeszcze zbyt młode,aby można było napisać coś o żywotności.
                              Ja założyłem je w listopadzie"2007,przejechałem około 20 kkm i jedna padła po miesiącu,zmieniłem i od tamtej pory jest spokój.A świecą naprawdę ładnie.W pozycjach mam ledy x-treme i wszystko dobrze się komponuje.

Komentarz

• PeweK
                                Classic
                                • 2008
                                • 37

hmm... ja dużo nie jeżdżę od zakupu auta do teraz jest 65k km przejechanych rocznie jak zrobie 5k km to i tak dużo, więc powinno potrzymać z 2 lata? Ale mniejsza z tym- teraz bardziej interesuję mnie radio ;] gdyz to moje zaczyna juz wariowac...

Komentarz

• PeweK
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 37

hmm... I to są najtańsze? od 600zł wzwyż ceny się zaczynają?

Komentarz

• cysterniarz
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1887
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

PeweK są tańsze radyjka, poszukaj na allegro, znajomy kupil tam niedawno jvc za ok 350 (nowka z gwar.) i z nokia bluetooth bangla bezproblemowo. Sa tez za 270, zalezy jakiej klasy chcesz radio, on akurat audiofilem nie jest a zalezalo mu bardziej na obsludze bluetootha.

Komentarz

• PeweK
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 37

właśnie mi też bardziej zależy na tym BT- posiadam SE k850i i słyszałem, że niektóre radia mają z nim problemy... a jak z tym układem wydechowym- jaki byście polecili, który podniósłby moc silnika?

EDIT: okazało się, że wystarczy wymienić tłumik końcowy ("na taki do wspawania").- Jaki polecacie? prosiłbym od razu z linkiem

PS: Jak wrażenia po meczu ;]

Pozdrawiam.

Komentarz

• JanuszSz
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 2835
                                        • Superb II combi (3T5)

PeweK, Wpisz w profilu jaki masz silnik,bo nie wiadomo co Ci polecić.

Komentarz

• Misiekoctavia
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 891

PeweK, GT150 mialem i szybko sie skonczyla jedna. Po paru miechach.

Co do glosnikow to pasazerom tylnej kanapy napewno nie zepsuja dzwieku a wrecz przeciwnie. Chodzi oto, ze tobie i pasazerowi z przodu beda walic prosto w ucho. Niewiem czy to prawda ale jak moj kuzyn sobie zakladal audio w A6 to mu odradzili wsadzanie gwizdkow na tyl obok klamki. I w ten oto sposob ma 6 glosnikow i tube w bagazniku i bardzo ladnie gra

Tlumik z tego co sie orientuje nie podnosi znaczaco mocy.

Co do meczu to niewiem co o tym myslec. Zeby polak Polaka... :twisted:

Komentarz

• Nexus6
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4847
                                            • Volkswagen

PeweK, nagłośnienie auta robisz przede wszystkim dla siebie (czyli kierującego) i ewentualnie pasażera z przodu;

nagłośnienie tyłu z założenia rozwali każdy porządny dźwięk z przodu czyli tył nagłaśniamy tylko i wyłącznie jak non stop wozimy kogoś z tyłu i nie chcemy z nim gadać lub go słuchać :diabelski_usmiech

więcej tutaj
                                            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• PeweK
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 37

silnik - 1.6 GLX (75KM) To nagłośnienie sobie daruje, niedługo i tak sprzedaje samochod i zastanaiwam sie nad Octavią II, Audi A4 lub Superb`em... ale mniejsza o to... Tłumik już jest na wykonczeniu i jakby huknął to trza miec w garażu jakby co... to powtarzam: silnik - 1.6 GLX (75KM)

Komentarz

• JanuszSz
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 2835
                                                • Superb II combi (3T5)

PeweK, To jakiego tłumika byś tam nie zastosował,to mocy nie przybędzie. :P

Komentarz

Pracuję...