Zamieszczone przez Martinez
Natrysk wody na intercooler
Zwiń
X
-
Natrysk wody na intercooler
Pozwole sobie zacząć pierwszy temat na rozruszanie forum :wink:
Jak już MiKruS wie :wink: testowałem u siebie natrysk wody/płynu na intercooler. W zaprzyjaźnionym warsztacie skonstruowano i zainstalowano mi wersję "BETA" takiego natrysku. Wykorzystaliśmy do tego dyszę spryskiwacza od Octavii, zbiornik spryskiwacza od Poloneza (jako, że nie za bardzo jest miejsce na zbiornik, taki worek był najlepszy) troszke kabelków i rurek.
W ramach niedzielnego relaksu :mrgreen: 2 tygodnie temu pojechałem sobie na FR, podłączyłem VAGa i po właczeniu logowania wykonałem 4 próby ostrego przyspieszenia od 0 do iluś tam km/h (~140km/h).
Pierwsza próba odbyła się po odczekaniu pewnego czasu od przyjazdu bez żadnego kombinowania, przy kolejnych korzystałem z natrysku.
Temperatura powietrza wynosiła około 15 stopni.
Niestety nie miałem wtedy dostępu do Gtecha i nie sprawdziłem czy ma to jakikolwiek wpływ na czasy przejazdu.
Tydzień później dzięki uprzejmości MiKruSawyposażony w Gtecha powtórzyłem pomiary.
Niestety w temperaturze otoczenia poniżej 10 stopni natrysk nijak nie przełożył się na osiągane czasy. Natomiast wydaje mi się, że w upał może to sporo dać 8)
"System" jest obecnie zdemontowany i jest przebudowywany do zamontowania na stałe i nieco bardziej profiMiędzy innymi "custom" zbiornik, który docelowo ma wypełniać belkę zderzaka :idea:
PozdrawiamTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
-
-
Ja bym proponował zagladać od czasu do czasu we wlot powietrza do IC. Często jest on (IC) zalepiony błotem i owadami. Jest tam pełno kurzu a nawet liści. W tym wypadku należałoby oczyścić go. Najlepiej spryskać go chemią i spłukac delikatnie karcherkiemz uwagą aby nie uszkodzic delikatnych lamelek. Generalnie czysty IC zapewnia odpowiednie chłodzenie doładowanego powietrza a egzorcyzmy z natryskiem naperno nie zaszkodzą. Tyczy się to seryjnego programu sterujacego silnikiem. Jednak po modyfikacji programu...temperatura powietrza wzrasta i wtedy wydatniejsze chłodzenie jest konieczne.
Najlepiej spirytusem lub innym szybko parującym środkiem
pozdrawiamPogromca mitów...o pieknych koniach
Komentarz
-
-
No widzialem ten zestaw Miska i musze przyznac, ze wyglada to zachecajaco. Faktycznie trzeba bedzie poczekac na cieplejsze dni i wykonac proby z gtechem jeszcze raz.
Fajnie, ze w belce jest tak duzo miejsca - dzieki temu customowy zbiornik pomiesci spora ilosc roztworu. 8)
Zamieszczone przez Master'sJa bym proponował zagladać od czasu do czasu we wlot powietrza do IC.
Raz na jakis czas schylam sie, zeby zobaczyc stan zabrudzenia i na szczescie nie brudzi sie on tak mocno. W kazdym razie w Octavii.
Jednak czsami lekko go przeplukuje z kurzu i pojedynczych robaczkow.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Master'sNajlepiej spryskać go chemią i spłukac delikatnie karcherkiemz uwagą aby nie uszkodzic delikatnych lamelek. Generalnie czysty IC zapewnia odpowiednie chłodzenie doładowanego powietrza a egzorcyzmy z natryskiem naperno nie zaszkodzą. Tyczy się to seryjnego programu sterujacego silnikiem. Jednak po modyfikacji programu...temperatura powietrza wzrasta i wtedy wydatniejsze chłodzenie jest konieczne.
pozdrawiam
PozdrawiamŻycie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Master'sJa bym proponował zagladać od czasu do czasu we wlot powietrza do IC. Często jest on (IC) zalepiony błotem i owadami. Jest tam pełno kurzu a nawet liści. W tym wypadku należałoby oczyścić go. Najlepiej spryskać go chemią i spłukac delikatnie karcherkiemz uwagą aby nie uszkodzic delikatnych lamelek. Generalnie czysty IC zapewnia odpowiednie chłodzenie doładowanego powietrza a egzorcyzmy z natryskiem naperno nie zaszkodzą. Tyczy się to seryjnego programu sterujacego silnikiem. Jednak po modyfikacji programu...temperatura powietrza wzrasta i wtedy wydatniejsze chłodzenie jest konieczne.
pozdrawiam
niestety w tej dziedzinie nie jestem mocny(
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9Moglibyście napisać poprostu gdzie to miejwięcej szukać?
niestety w tej dziedzinie nie jestem mocny(
Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GuciekTaki natrysk jest równiez potrzebny w seryjnej Octavi.Duzo razy jak byłem w trasie widoczne były różnice podczas wyprzedzania gdy samochód łapał muła, a po 15-sto min. przerwie znowu wszystko było ok.
Musisz go zdiagnozowac, mozliwe, ze w IC masz olej, albo jeszcze jakis inny problem jest.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GuciekMoże i masz racjie Mikrus ale raczej powietrze było za słabo schłodzone bo różnica nie była wielka ale była odczuwalna(przy ekstremalnej jeżdzie) i nie raz przez to minołem inny samochód w ostatniej chwili.
Wierz mi, ze zauwazalne puchniecie seryjnego auta nawet w upale jest praktycznie niemozliwe, jesli wszystko jest sprawne. Tym bardziej po kazdorazowym wyprzedzaniu.
No chyba, ze jestes wyjatkowo wyczulony, ale to i tak sa to roznice w granicach bledu dupohamowni. :lol:
Moja rada - zdiagnozuj auto VAGiem, zwlaszcza temperature w dolocie przy butowaniu.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSNo widzialem ten zestaw Miska i musze przyznac, ze wyglada to zachecajaco. Faktycznie trzeba bedzie poczekac na cieplejsze dni i wykonac proby z gtechem jeszcze raz.
Fajnie, ze w belce jest tak duzo miejsca - dzieki temu customowy zbiornik pomiesci spora ilosc roztworu. 8)
Zamieszczone przez Master'sJa bym proponował zagladać od czasu do czasu we wlot powietrza do IC.
Raz na jakis czas schylam sie, zeby zobaczyc stan zabrudzenia i na szczescie nie brudzi sie on tak mocno. W kazdym razie w Octavii.
Jednak czsami lekko go przeplukuje z kurzu i pojedynczych robaczkow.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Master'sTyczy się to seryjnego programu sterujacego silnikiem. Jednak po modyfikacji programu...temperatura powietrza wzrasta i wtedy wydatniejsze chłodzenie jest konieczne.Była Octavia II Turbo Diesel i Miała Power
Komentarz
-
-
Misiek: czy Ty masz fabryczny IC od PD130 ?
Jesli tak to podejrzewam ze takie ladne rezultaty z obnizeniem temp moge sie udawac tylko z tymi malymi IC... ktorym to z zalozenia jest za goraco w pracy ;-)
W przypadku FMIC to moze takich radykalnych roznic nie byc...ale mysle ze mozna bedzie sprobowac jak sie ociepli ;-)A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MachMisiek: czy Ty masz fabryczny IC od PD130 ?
Zamieszczone przez MachJesli tak to podejrzewam ze takie ladne rezultaty z obnizeniem temp moge sie udawac tylko z tymi malymi IC... ktorym to z zalozenia jest za goraco w pracy ;-)
W przypadku FMIC to moze takich radykalnych roznic nie byc...ale mysle ze mozna bedzie sprobowac jak sie ociepli ;-)Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
pamietam ze jak bawilismy sie VAGiem na seryjnej PD130 to po kilkuminutowym butowaniu po miescie temp w dolocie potrafila skoczyc ponad 71*C i wcale pozniej nie miala ochoty spadac (przy temp otoczenia kilkanascie *C max do 20*C). Spokojna jazda mozna bylo schlodzic do ok 50*C ale nizej juz nie spadala podczas jazdy :-(
Ja u siebie nie przewiduje patentow z natryskiem (no jak napisalem za malo pewnie byloby efektu przy FMIc zeby mi sie chcialo bawic w takie natryski).
Jednak jak sie cieplej zrobi to potestuje u siebie temp w dolocie z ciekawosci. Mam dostep to VAGa, mam lapka no to sru... mam tylko nadzieje ze VAG (czyt. interfejs z allegro) bedzie banglal z nowa Octa ;-)
BTW: czy ktos juz sprawdzal gdzie w O2 jest zlacze do VAGa bo jeszcze na to nie wpadlem zeby poszukac :evil:A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MisiekWAWteż mi się tak wydaje, myślę, że w przypadku FIMC'a może to coś dać tylko do zastosowań ekstremalnych... np. walka z temperaturą i setnymi sekundy na Modlinie :wink:k
k
k :wink: :lol: sporawo w tym picu, ale zawsze da się coś poprawić
k
Rozmawiałeś już jakoś konkretnie z tymi Twoimi chłopakami ? Będą robić ten "belkowy" wariant ??
Pozdr,
BPbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BaPitRozmawiałeś już jakoś konkretnie z tymi Twoimi chłopakami ? Będą robić ten "belkowy" wariant ??Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
Komentarz