Google.pl
Podgrzewanie wstepne w zimie
Zwiń
X
-
Podgrzewanie wstepne w zimie
Moja Octavia ma na przewodzie chlodniczm 3 swiece zarowe.
Zastanawiam sie nad wykorzystaniem tego, do wstepnego podgrzewania silnikaw zimie.
Samochod stoi na posesji, wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby podciagnac do niego 12 V i korzystajac z wbudowanego dogrzewania plynu chlodniczego, za pomoca timera, podgrzewac plyn np. godzine przed planowanym wyjazdem.
Poniewaz nie jestem mocny z budowy silnika, powidzcie prosze czy tsaki pomysl ma jakikolwiek sens i czy jest bezpieczny dla silnika.
Jesli pomysl jest zupelnie glupi, to prosze sie powstrzymac od zlosliwosci ...
Pozdrawiam,Artur
-
-
Zamieszczone przez PurchawaZamieszczone przez arturseczy tsaki pomysl ma jakikolwiek sensW wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RudiZamieszczone przez PurchawaZamieszczone przez arturseczy tsaki pomysl ma jakikolwiek sens
Zaczyna sie to robic niestety skomplikowane, bo wymuszenie cyrkulacji, o ile nie jest niemozliwe, to niesie ze soba rowniez koniecznosc obejscia takiej pompy, kiedy nie jest potrzebna. W przeciwnym wypadku bedzie utrudniala cyrkulacje.
Szkoda ze sie tego nie da zrobic latwo milo i przyjemnie, bo koszty zaangazowania energii elektrycznej we wstepne podgrzanie, na pewno zmniejszylyby koszty eksploatacji zima.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arturseDzieki za opinie.
Zaczyna sie to robic niestety skomplikowane, bo wymuszenie cyrkulacji, o ile nie jest niemozliwe, to niesie ze soba rowniez koniecznosc obejscia takiej pompy, kiedy nie jest potrzebna. W przeciwnym wypadku bedzie utrudniala cyrkulacje.
Czytałeś wątek który podałem? Tam jest link do strony Defy z instrukcjami montazowymi:
Myslę, że znajdziesz tam odpowiedz na swoje wątpliwości
Komentarz
-
Komentarz