Google.pl
Podgrzewanie wstepne w zimie
Zwiń
X
-
Podgrzewanie wstepne w zimie
Moja Octavia ma na przewodzie chlodniczm 3 swiece zarowe.
Zastanawiam sie nad wykorzystaniem tego, do wstepnego podgrzewania silnikaw zimie.
Samochod stoi na posesji, wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby podciagnac do niego 12 V i korzystajac z wbudowanego dogrzewania plynu chlodniczego, za pomoca timera, podgrzewac plyn np. godzine przed planowanym wyjazdem.
Poniewaz nie jestem mocny z budowy silnika, powidzcie prosze czy tsaki pomysl ma jakikolwiek sens i czy jest bezpieczny dla silnika.
Jesli pomysl jest zupelnie glupi, to prosze sie powstrzymac od zlosliwosci ...
Pozdrawiam,Artur
-
-
Akurat ogrzewanie małego obiegu ( jeśli to miałeś na myśli pisząc " mały układ " ) przynajmniej wg mnie nie jest takie głupie. Mniejsza ilość płynu, mniej ciepłożernego metalu, krótszy czas potrzebny do osiągnięcia jakiejś tam zakładanej temperatury. Pracujący silnik też najpierw ogrzewa mały obieg, prawda ? Duży obieg potrzebny jest w końcu tylko do zrzutu nadmiaru ciepła.Zamieszczone przez PurchawaRaczej nie ma, bo te swiece dogrzewaja tylko maly uklad wody.Zamieszczone przez arturseczy tsaki pomysl ma jakikolwiek sensW wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.
Komentarz
-
-
Dzieki za opinie.Zamieszczone przez RudiAkurat ogrzewanie małego obiegu ( jeśli to miałeś na myśli pisząc " mały układ " ) przynajmniej wg mnie nie jest takie głupie. Mniejsza ilość płynu, mniej ciepłożernego metalu, krótszy czas potrzebny do osiągnięcia jakiejś tam zakładanej temperatury. Pracujący silnik też najpierw ogrzewa mały obieg, prawda ? Duży obieg potrzebny jest w końcu tylko do zrzutu nadmiaru ciepła.Zamieszczone przez PurchawaRaczej nie ma, bo te swiece dogrzewaja tylko maly uklad wody.Zamieszczone przez arturseczy tsaki pomysl ma jakikolwiek sens
Zaczyna sie to robic niestety skomplikowane, bo wymuszenie cyrkulacji, o ile nie jest niemozliwe, to niesie ze soba rowniez koniecznosc obejscia takiej pompy, kiedy nie jest potrzebna. W przeciwnym wypadku bedzie utrudniala cyrkulacje.
Szkoda ze sie tego nie da zrobic latwo milo i przyjemnie, bo koszty zaangazowania energii elektrycznej we wstepne podgrzanie, na pewno zmniejszylyby koszty eksploatacji zima.Artur
Komentarz
-
-
Skoro producencji m.ni. Defy i Webasto stosują takie rozwiązania to jest to możliwe.Zamieszczone przez arturseDzieki za opinie.
Zaczyna sie to robic niestety skomplikowane, bo wymuszenie cyrkulacji, o ile nie jest niemozliwe, to niesie ze soba rowniez koniecznosc obejscia takiej pompy, kiedy nie jest potrzebna. W przeciwnym wypadku bedzie utrudniala cyrkulacje.
Czytałeś wątek który podałem? Tam jest link do strony Defy z instrukcjami montazowymi:
Myslę, że znajdziesz tam odpowiedz na swoje wątpliwości
Komentarz
-

Komentarz