Nowe turbiny made in Romania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przebor
    Drive
    • 2008
    • 72
    • Felicia II (6U1)

marte, no trochę się nie zgodzę jeśli nie masz ważnych badań technicznych i spowodowałeś kolizję drogową to napewno dostaniesz odmowę w przypadku zgłaszania szkody z AC. jeśli jednak jest wina innej osoby i zgłaszasz z OC to odszkodowanie dostaniesz.
  • koja86
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 3178

Jeśli ktoś nabył taką turbinę polecam sprawdziś . Moja okazała się zjeb...na nie ładowała od 2000 obrotów . Pożyczyłem od kolegi z forum który taką samą kupił jak ja i okazało się ,że jest jeszcze gorsza totalne luzy na wirniku dobrze ,że silniowi się nic nie stało. Przestroga dla tych co mają takie turbiny w garażu należy je sprawdzić bo nie wszystko co nowe znaczy dobre . Byłem uziemiony przez 1,5 tygodnia efektem czego zakup turbiny po regeneracji. Ta okazała się hmmmmmmmm duzo lepsza jak te nowe Rumuńskie.
    Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Re: Nowe turbiny made in Romania

Zamieszczone przez koja86
      Jeśli ktoś nabył taką turbinę polecam sprawdziś . Moja okazała się zjeb...na nie ładowała od 2000 obrotów . Pożyczyłem od kolegi z forum który taką samą kupił jak ja i okazało się ,że jest jeszcze gorsza totalne luzy na wirniku dobrze ,że silniowi się nic nie stało. Przestroga dla tych co mają takie turbiny w garażu należy je sprawdzić bo nie wszystko co nowe znaczy dobre . Byłem uziemiony przez 1,5 tygodnia efektem czego zakup turbiny po regeneracji. Ta okazała się hmmmmmmmm duzo lepsza jak te nowe Rumuńskie.
      no i czemu sie dziwić że suszarki nie wytrzymują długo w stosunkowo nowych, czesto seryjnych, autach :roll:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• rafalus
        L&K
        • 2005
        • 1140
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

To jak kupować ? Bylo napisane na niej ,ze z Rumuni? Gdzie kupiłeś?
        A co normalnie jest napisane na turbinach. Made in?
        ZnaCie może konkretne numery ,które szukać
        Ktoś wie ile można pojździć na Turbinie od ARL regenerowanej(dobrze)?Ustawinej na 150KM.

Czy np. Turbo ASV jest trwalsze od ARL? Ustawienia seryjne?

Sory za tyle pytań ale tak zawsze mnie to zastanawiało.
        nowy cSIMC od Aliego
        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez rafalus
          A co normalnie jest napisane na turbinach. Made in?
          "Romania" jeśli są z Rumunii i to w zasadzie jest jak najbardziej normalne

Zamieszczone przez rafalus
          Ktoś wie ile można pojździć na Turbinie od ARL regenerowanej(dobrze)?Ustawinej na 150KM.
          na to nie ma reguły, ale pewnie można bardzo długo...
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• koja86
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 3178

Garet ma jedną z największych fabryk turbinek w rumuni .Niestety nie wszystkie są widocznie sprawdzane pod względem jakości. Na allegro jest takich nowych turbinek od zajebania jutro podam jakie nr miałem ja w nich
            Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• rafalus
              L&K
              • 2005
              • 1140
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

i jak z numerami

[ Dodano: Wto 01 Lip, 08 14:45 ]
              nie widzialem oglozen z nowymi tylko byly regenerowane
              nowy cSIMC od Aliego
              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• koja86
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 3178

Podaję nr HGR 038145702G V550 ta wysrałasię do wydechu luz na łopatkach
                HGR 03G145702F ta brak reakcji na pedał gazu powyżej 2000obr.
                Obydwie turbinki były zakładane u Aligatora więc nie ma takiej możliwości aby był jakiś błąd przy zamontowaniu.
                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• lukaszrys
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 116

Witajcie!
                  Zgadzam się z koja86, .
                  Jak najbardziej na te turbawki trzeba uważac.
                  Właśnie ode mnie koja86, wziął drugą turbinę po uszkodzeniu swojej pierwszej i był zonk!@#$%^&*()
                  Po prostu porażka!
                  Też jestem przekonany już teraz do zakupu regenerowanej turbawki.
                  Przynajmniej oficjalna gwarancja na 24 miesiące i papier...

Pozdrawiam
                  Rodzinne Combi by Ali

Na początku był BIG BANG... a potem zrodziła sie moja Skoda...

AHF+ASV+AWX+ASZ+IVECO+0.230+MG+ALI...
                  Polerowana "czapka" od środka ... :-P

Komentarz

• Parch
                    Drive
                    • 2007
                    • 74

A jakie turbiny (tzn. gdzie produkowane) montowane są w nowych skodach wyjeżdżających z fabryki?

Bo przecież fabryka w Rumunii jest oficjalną fabryką Garetta. To chyba logicznie byłoby montować nowe sprężarki w nowych autach, które m.in. wyprodukowano w Rumunii?

Ja u siebie też niedawno wymieniałem turbinę (po 160 kkm) i założyłem nową rumuńską. Stara była włoska. Na nowej przejechałem na razie 2 kkm i wszystko wydaje się być ok.

A kiedy Wam się te rumuńskie sprężarki sypią? Od początku użytkowania, czy po jakimś czasie?

Komentarz

• koja86
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 3178

Parch, jak zrobiłeś 2kkm to może będzie dobrze te o których piszemy nie zrobiły nawet 1km powyżej 2000obr.
                      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

moja dała rade do około 50kkm, następne 50kkm przejechane na regenerowanej i jak na razie
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mammoth
                          Drive
                          • 2005
                          • 81

wiele okazyjnych turbin nowych to poprostu "odpady" ktore nie przeszy kontroli jakosci i nie ma znaczenia czy są z Garrett'a Romania/France/Italy

a dlaczego te trefne to 99% przypadkow są z Rumuni? bo raz ze jest to najwieksza fabryka a dwa ze poprostu jest slabsza kontrola i latwiej "wyprowadzic" z fabryki takie odpady... :lol:
                          www.VAGserwis.pl naprawy bieżące, diagnostyka, serwis, oleje, części tel. 669 51 76 75

Komentarz

• rob555
                            Rider
                            • 2006
                            • 748

Ja tez sie przejechalem na tych made in romania z allegro (kiedys do corby wzialem).
                            pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                            hybrydowe wtryski i turbiny
                            programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                            www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• MiKruS
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 7976

Zamieszczone przez mammoth
                              wiele okazyjnych turbin nowych to poprostu "odpady" ktore nie przeszy kontroli jakosci i nie ma znaczenia czy są z Garrett'a Romania/France/Italy

a dlaczego te trefne to 99% przypadkow są z Rumuni? bo raz ze jest to najwieksza fabryka a dwa ze poprostu jest slabsza kontrola i latwiej "wyprowadzic" z fabryki takie odpady... :lol:
                              Dokładnie!
                              Właśnie miałem to napisać, ale widzę, że już w sumie nie muszę.

Problem nie jest w "mejd in Romania" tylko we "purczejsd on allegro or anazer relajebul plejs".

Po prostu cwaniactwo sprzedaje kibel - odpady, ktore powinny iść do kosza trafiają do ludzi jako pelnosprawny produkt.

Trzeba uważać.
                              TDI 205PS

Komentarz

• koja86
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 3178

Zamieszczone przez MiKruS
                                Po prostu cwaniactwo sprzedaje kibel - odpady, ktore powinny iść do kosza trafiają do ludzi jako pelnosprawny produkt.
                                Szkoda tylko ,że kupujemy takie wyroby od ludzi zaufanych od , których wielu z nas już kupowało . Widać nikomu nie można już zaufać ,najgorsze jest to ,że coś lipa z gwarancją . Niby objęte gwarancją a jakoś czas leci i leci .
                                Reasumując sprawdźcie turbiny ,które macie w garażach przed zamontowaniem a nie wkładajcie wyrobów nie sprawdzonych. Dotyczy się to nie tylko turbin z allegro ale też kupowanych u nas na forum.
                                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• MiKruS
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7976

Szkoda tylko ,że kupujemy takie wyroby od ludzi zaufanych od , których wielu z nas już kupowało . Widać nikomu nie można już zaufać ,najgorsze jest to ,że coś lipa z gwarancją .
                                  Bo Ci ludzie często są pośrednikami i sami nie widzą, że kupują/sprzedają kibel.
                                  Ktoś ich ładuje w butelkę, a oni sami ładują dalej nieświadomie.
                                  Kumasz problem?
                                  TDI 205PS

Komentarz

• Parch
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 74

Reasumując sprawdźcie turbiny ,które macie w garażach przed zamontowaniem a nie wkładajcie wyrobów nie sprawdzonych.
                                    Jako użytkownik takiej turbiny i laik w tej dziedzinie chciałbym spytać w jaki sposób można sprawdzić turbinę przed montażem? U mnie już sprężarka zamontowana i póki co wszystko wydaje się być ok. ale może skorzystają inni.

Pzdr,

Komentarz

• neck99
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1326

Jako że co nieco w turbinach siedzę i czasem coś załatiwe potwierdzę to co mówili przedmówcy. To czy to Romana Italia czy coś innego nie ma znaczenia. Romani jest najwięcej bo to największa fabryka i jak ktoś zauważył może najłatwiej wynieść. Poza tym im większa produkcja tym więcej trafia do obiegu. Co z kolei świadczy o tym ze im więcej romani tym większe prawdopodobieństwo ze właśnie w aucie jeździ Romana i jak się „zepcy” to się mowi a bo miałeś romania. To w sumie proste myślenie.

Idąc takim błędnym myśleniem można by powiedzieć ze maluchy sie mniej psują niż octavie. Bo chyba na 1 malucha przypada pewnie z 40 octavi :szeroki_usmiech
                                      To jakie sa najgorsze turba trzeba by porównać ilość wyprodukowana do ilości zwrotów.

Jak MiKruS, słusznie zauważył niestety po oględzinach ocznych nie wiadomo czy turbo jest ok czy nie. Skoro wygląda na nowe (regeneracje poznać z daleka) wirnik jest okej nie ma luzów to nic nie wskazuje na to by była nie okej.

Sam sprzedałem kilkanaście turbin w tym i Romana. Ba - sam jeżdżę na romani i dmucha ostro poza granice tego co powinna i wszystko z nią OK. Jak z reszta innymi które już naczaskały kilkadziesiąt kilometrów z doładowaniem większym niż zalecane.

Tak ze nie można szufladkować. Romania czy nie jak jest zepsuta to jest zepsuta i nie ma o czym gadać.

Co do gwarancji najlepiej sie dogadać. Z tego co wiem Koja Ty dostaniesz czy też juz dostałeś nowe turbo w zamian za tamte :szeroki_usmiech. Więc nie ma co sie martwić.
                                      OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                      SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• koja86
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 3178

Zamieszczone przez Parch
                                        Jako użytkownik takiej turbiny i laik w tej dziedzinie chciałbym spytać w jaki sposób można sprawdzić turbinę przed montażem? U mnie już sprężarka zamontowana i póki co wszystko wydaje się być ok. ale może skorzystają inni.
                                        Warsztaty ,które zajmują się regeneracją turbin mają maszyny do tego celu idealne.

Zamieszczone przez neck99
                                        Z tego co wiem Koja Ty dostaniesz czy też juz dostałeś nowe turbo w zamian za tamte . Więc nie ma co sie martwić.
                                        Hmmm chciałbym aby tak było :?

Głównie chodzi w tym wątku o to aby wszyscy co coś takiego kupili i trzymamają w domu dali to sprawdzić . Koszt nie wielki a w perspektywie tylko 1 lub 2 dni postoju.

Jeśli ktoś przerabiał ASV czy ALH na AWX a to wie że są to przeróbki po których nie da się wsadzić starej turbinki i czekać spokojnie na uwzględnienie reklamacji. Po wycięciu katalizatora przerobieniu wydechu jest to nie wykonalne . Więc rada taka aby sprawdzić to co się kupilo przed wykonaniem przekładki.
                                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• neck99
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 1326

Głównie chodzi w tym wątku o to aby wszyscy co coś takiego kupili i trzymamają w domu dali to sprawdzić . Koszt nie wielki a w perspektywie tylko 1 lub 2 dni postoju.

Jeśli ktoś przerabiał ASV czy ALH na AWX a to wie że są to przeróbki po których nie da się wsadzić starej turbinki i czekać spokojnie na uwzględnienie reklamacji. Po wycięciu katalizatora przerobieniu wydechu jest to nie wykonalne . Więc rada taka aby sprawdzić to co się kupilo przed wykonaniem przekładki.
                                          Tak to dobra porada ! masz racje po co sie potem zdziwić. Zawsze może coś wyskoczyć !
                                          OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                          SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Samiec
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4287
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Warsztaty ,które zajmują się regeneracją turbin mają maszyny do tego celu idealne.
                                            Bylem w sumie w profi warszawskiej firmie co regeneruje turbinki na sprawdzeniu uzywanego turba od transita i zadnej maszyny niby do tego nie mieli, koles ogldal ja wzrokowo i macal rekoma tylko :roll:
                                            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• mammoth
                                              Drive
                                              • 2005
                                              • 81

szanujaca sie firma zajmujaca sie regeneracja turbosprezarek w dzisiejszych czasach powinna miec wywazarke sprzezona z kompem co zapobiega wpadkom, turbo nie wpada w drgania i sprawdzone sa opory przy obrocie wirnikow
                                              www.VAGserwis.pl naprawy bieżące, diagnostyka, serwis, oleje, części tel. 669 51 76 75

Komentarz

Pracuję...