Ale z ESP to juz wieksza zabawa i wieksza koszta. Ale wiem jak to sie przydaje bo mam w busie Rewelacja ale za duzo przeróbek wiec chcialem zalozyc samo ASR
zwłaszcza w zimie, bo latem się praktycznie nie włącza. A zimą na skrzyżowaniu, jak skręcasz i potrzebujesz ruszyć nieco ostrzej żeby się zmieścić, to przymuli silnik i tyle będziesz miał ostrego ruszania, tylko dlatego że jedno z kół na zakręcie będzie nieco w poślizgu. BLokada mechanizmu różnicowego EDS jaką miałem w O1 była o wiele lepszym rozwiązaniem (i skuteczniejszym) zarówno podczas ruszania na śliskiej nawierzchni jak i np. podczas wjechania z większą prędkością w głęboką kałużę.
LUDZIE !! czlowiek pyta czy moze zamontowac ASP a nie czy jest doby czy nie i c warto.
Po grzyba pisac takie posty.
Damianjg - swego czasu sie dopytywalem na jakims innym forum /specjaliscznym od ABS`u itp/ to koledzy odradzali ze wzdgledu na koncnosc wymiany pompy, i sterownika.
Pompa ma o jeden obwod wiecej niz ta ze samym ABS`em.
Temat sobie puki co darowalem pozdro!
pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
posty czytają nie tylko ich autorzy, wydawało mnie się że forum jest po to aby dzielić się doświadczeniami, a nie jak na przesłuchaniu odpowiadać tylko na pytania, ale mogę się mylić...
1. w zimie spokoj z ruszaniem
2. brak piszczenia opon przy ruszaniu czy przy zakretach
3. brak sciagania na boki jesli jedna strona auta zlapie inna nawierzchnie
a co do przeszkadzania - udawalo mi sie wycisnac 11 z groszami do 60 mil uzywajac ASR'a
np porownujac z ESP z golfa V to w O2 ASR to inna klasa
Jak dla mnie ASR jest naprawdę fajny, szczególnie zimą jak jest przymrozek i jedziesz np. w nocy po jakichs krętych zadupiach. Migajaca kontrolka dobrze sygnalizuje co masz pod kolami jak pozornie wydaje Ci sie ze wcale nie jest slisko. Nie rozumiem tez jaki problem w wylaczeniu ASR jak w niektórych sytuacjach przeszkadza - z auta raczej nie trzeba wysiadac :roll:
1. w zimie spokoj z ruszaniem
2. brak piszczenia opon przy ruszaniu czy przy zakretach
3. brak sciagania na boki jesli jedna strona auta zlapie inna nawierzchnie
Mam ASR w Fabii i OII i z żadnym z tych stwierdzeń się nie zgadzam. A to piszczenie na zakrętach to już jakaś fantazja.
No wiec po co chciałbym miec ASR:
-bo ładnie kontrolka wyglada
- bo fajnie jest miec wiecej wlaczników w samochodzie
A tak powaznie to mieszkam w górach i takie cos bardzo sie tutaj przydaje zwlaszcza w zimie.
Moze niektorym jest to niepotrzebne ale w niektórych sytuacjach jest bardzo przydatne.
Generalnie uwazam ze kazdy ma swoj gust i nie kazdemu niektore rzeczy musza sie podobac.
Narazie chciałbym sie zorientowac czy jest to mozliwe i jakie sa koszta.
A przypuszczam ze i innym taka porada by sie przydala
Pozdrawiam
takie cos bardzo sie tutaj przydaje zwlaszcza w zimie.
pomijając pozycję LOCK na zdjęciu obok zimą do wykopywania znacznie lepszy jest EDS niż ASR ale to chyba znacznie trudniej dołożyć. O1 jeździłem jeszcze w czasach jak były prawdziwe zimy i zdecydowanie lepiej można było korzystać z EDS. ASR można zastąpić lekką nogą przy ruszaniu i jeździe, ale zablokować dyferencjału się ręcznie nie da.
Zamieszczone przez Damianjg
bo ładnie kontrolka wyglada
- bo fajnie jest miec wiecej wlaczników w samochodzie
to może sam włącznik do kontrolki :idea: , ale poważnie to lepiej coś (ASR) niż nic. Zanim zaczniesz rzeźbić to może odczekaj do zimy i wypróbuj na testowym działanie ASR. Po doświadczeniach z EDS ja jestem nieco rozczarowany możliwościami ASR, m.in. stąd zakup Outka z pokrętłem.
Jak dla mnie ASR jest naprawdę fajny, szczególnie zimą jak jest przymrozek i jedziesz np. w nocy po jakichs krętych zadupiach. Migajaca kontrolka dobrze sygnalizuje co masz pod kolami jak pozornie wydaje Ci sie ze wcale nie jest slisko. Nie rozumiem tez jaki problem w wylaczeniu ASR jak w niektórych sytuacjach przeszkadza - z auta raczej nie trzeba wysiadac :roll:
Świete slowa)
Tez to lubie bo wiem ze juz jest granica i uwazam ze w tdi z duzym momentem obrotowym w zimie jest znacznie latwiej manewrowac pedałem przyspieszenia bo jest jakis margines a bez niego to kazdy wie..Klep w pedał i juz poslizg kola murowany
Komentarz