[O1] Swap dolotu do turbiny od ASZ do VP

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jm1964
    Classic
    • 2006
    • 21

Zamieszczone przez szkoda
    czy jakies SENSOWNE odszkodowanie, jakie?
    Np. wyrok nakazujący wymiany na auto wolne od wad, zwrot poniesionych kosztów (dojazdy, wynajem samochodu zastępczego, utrata możliwości zarobkowania - jeśli auto służyło do celów zarobkowych itd.).
    Myślę ze warto pójść z taka sprawą do sądu.
    Pozatym z takimi ASO najezy walczyć, bo jeśli każdy będzie kładł uszy po sobie i zgadzał się na takie chamskie traktowanie, to w polskich ASO NIGDy nic sie nie zmieni !!! Może jesli jeden z drugim pseudobiznesmenem będą musili wymienić auto i pokryś koszta dodatkowe, to na drugi raz zastanowią sie zanim zaczna olewać klienta.
    Pozdrawiam
    jm1964
  • jaro4444
    Rider
    • 2006
    • 508

Ostatnio postanowiłem poprawić napełnienie silnika powietrzemi i w tym celu założyłem dolot do turbiny od motoru ASZ/ARL, czyli:
    - górę obudowy filtra powietrza,
    - przepływomierz,
    - rurę "harmonijkę,
    - rurę aluminiową,
    - gumową przejściówkę do turbiny.
    Do tego przerobiłem EGR jak opisałem w innym wątku.

Jakiś czas jeździłem bez korekty w programie. Nie wiedziałem co dał ten mod. Wreszcie dziś trafiłem do Rogala i nastąpiła chwila prawdy. Dla porównania pierwszy wykres gdzie mamy mod "ostateczny" z lipca i porównanie go z dolotem i przepływomierzem założonym bez korekty:

Wyraźnie widać, że nowy większy przepływomierz do 2600 obrotów obcinał dawki paliwa przez mniesze wskazania a powyżej 2600 górę biorą mniejsze opory przepływu nowej rury. "Gratis" dostałem 10 KM bez korekty softu mimo, że dziś było znacznie goręcej jak podczas ostatniego hamowania :diabelski_usmiech

Zdejmowaliśmy paliwa, zdejmowaliśmy, po drodze było 196 KM/380 Nm (tak silnik spalił lepiej to paliwo co dostał i moc rosła) ale moim zdaniem trochę za bardzo jeszcze kopcił. Specjalnie wybrałem tak upalny dzień bo jak dziś zachowa umiar w dymie to jak zrobi się chłodniej może być tylko lepiej.
    Wreszcie doszliśmy do tego:

Proszę zwrócić uwagę na temperaturę zewnętrzną...

Odczucia w jeździe - auto zapier... od startu do 4500 bez najmniejszego nawet zająknięcia. Jest cichsze jak na starym dolocie i po prostu rwie do przodu. Na kreskach niby przepaści nie ma ale w jeździe jest i to znaczna.

Polecam tego typu moda ale tylko z korektą softu!!!
    Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+

Komentarz

• rob555
      Rider
      • 2006
      • 748

Fajne porownanie dolotow GRatki za wynik bo Nm to po prostu pieknie sie rozkladaja !
      pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
      hybrydowe wtryski i turbiny
      programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
      www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

Pracuję...