to kiedy spotkanko nastepne
Spryskiwacze reflektorów - uzupelnienie opcji
Zwiń
X
-
Spryskiwacze reflektorów - uzupelnienie opcji
Witam
Jakis czas temu zakupilem spryskiwacze oraz wszystkie potrzebne manele do uruchomienia tego cuda. W oczekiwaniu na sterownik podlaczylem pompe zastepczo do pompy "na szybe". Teraz jak juz mam sterownik, chcialbym to uruchomic tak jak bozia przykazala.
Mam jednak problem z interpretacja schematu. Mam zamontowany sterownik o oznaczeniu
4 B0 955 531A obslugujacy wycieraczki i pompe "na szybe" oraz sterownik 6U0 955 535 do spryskiwaczy reflektorow. Ten pierwszy ma oznaczenia na spodzie i nie ma z nim problemu, natomiast ten od reflektorow nie ma - tylko piny /wyprowadzenia/.
Czy ktos z Was podlaczal to do kupy ewentualnie moze mi podac kolory kabli ktore wchodza na ktory pin wg zalaczonego schematu i rysunku podstawy tego sterownika ????
Do poprzedniego schematu wkradl sie blad, ten jest poprawiony i sprawdzonyZałączone plikipablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
-
-
to ze mozna osobny przycisk albo dodatkowy uklad zrobic to ja wiem. AAle ja chce miec tak jak fabryka przykazala po to kupilem rowniez oryginalny przekaznik /sterownik/ do pompy.
pozdro
[ Dodano: Pon 15 Wrz, 08 12:33 ]
Witam ponowniew woli dokonczenia tematu.
Widzac iz nikt za bardzo nie palil sie do pomocy albo ni bardzo wiej jak pomocy udzielic, usiadlem w deszczowy dzien i rozebralem ten przekaznik przeanalizowalem co do czego i wyszlo iz :
pin2 - /red-grn/ zasilanie pompy spryskiwacza +12
pin4 -/brn-gry/ pin nr 6 w sretowniku wycieraczek
pin5 - /wht-blk/ pin nr 1 w wylaczniku swiatel /T17A/
pin6 - /brn/ masa oraz masa pompy spryskiwacza
pin8 - /grn-red/ zasilanie przez bezpiecznik - wymaganie zasilanie pin nr 15 w ster. wycieraczek
UWAGA w niek torych przypadkach piny 1 /zT17A/ 5 /z przekaznika pompy spr. reflekt./ 3 /z sterownika wycieraczek/ powiny byc polaczone.
AAAAA jeszcze taka ciekawostka dla dociekliwych po rozebraniu tego cuda jednym z elementow rzucajacych sie w oczy jest kondensator elektrolityczny /u mnie 10uF/ zmienialac watrosc tego elementu wplywamy na dlugosc impilsu dla pompy spryskiwacza reflektora czyli przekladajac na prosty jezyk im wiekasza pojemnosc wym wiecej poleci plynuZałączone plikipablo_doctor
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
Komentarz
-
-
Artiks a widzisz mimo to wkradl sie blad ktory poprawilem i dodale bardziej czytelny schemat ...
pablo_doctor
Komentarz
-
-
sorry że odgrzeje 3-letniego kotleta, ale nie będę zakładał nowego tematu skoro podobny istnieje.
Ale do rzeczy, co potrzebuje z elektryki aby podłączyć spryskiwacze reflektorów jak w oryginale?
Zamieszczone przez pablo_doctorMam zamontowany sterownik o oznaczeniu
4 B0 955 531A obslugujacy wycieraczki i pompe "na szybe" oraz sterownik 6U0 955 535 do spryskiwaczy reflektorow.
Komentarz
-
-
Ten sterownik 4 B0 955 531A znajduje sie nad nogami kierowcy /oznaczenie na schemacie A1465/
4 B0 955 531A
natomiast ten 6U0 955 535 to wlasciwie przekaznik, dokladasz jako nowy i to on bezpostednio steruje pompa oraz czasem spryskiwania / regulacje czasu spryskiwania opisalem /
6U0 955 535
Reszta wynika ze schematu. Wykonanie modyfikacji elektrycznej zajmuje ok 2h.
Obecnie mam inny sterownik gdyz dokladalem jescze opcje tylnej wycieraczki .pablo_doctor
Komentarz
-
-
jesli glowny sterownik wycieraczek masz z takim numerem 4 B0 955 531A to wystarczy tylko dolozyc tego kwadraciaka malego - no i wykonac brakujace polaczenia.
Taki mialem oryginalnie, natomiast jak zmienialem klape na poliftowa i z wycieraczka to konieczna byla wymiana sterownika wycieraczek - to tyczy HB . Ty masz kombi tak ??
to wyciagnij oryginalny sterownik i zobacz czy nasz wymagane piny - zgodnie ze schematem.
A najlepiej podaj mi numer swojego sterownikapablo_doctor
Komentarz
-
-
Witam
Mam dzisiaj mały problem z podłączeniem instalacji. Otóż nie zgadzają mi się kolory kabli i nie mogę rozszyfrować pinów w sterowniku wycieraczek.
Schemat układu zmywania reflektorów :
Sterownik wycieraczek posiadam o nr. 4B0 955 531A
jego piny wyglądają następująco :
co do podłączenia pinów przekaźnika 6U0 955 535
pin2 - /czerwono-zielony/ zasilenie pompy od spryskiwaczy OK
pin4 - /brązowo- szary/ tutaj mam problem ponieważ na schemacie układu spryskiwaczy jest opisany, że łączy się z pinem nr 6/SRA a jak widać na zdjęciu wyżej w sterowniku nie ma pinu o takim numerze. Poniżej załączam schemat sterownika (4B0 955 531A).
pin5 - /biało-czarny/ Tutaj występuje drugi problem. Pin ten powinien być podłączony z pinem nr 9/56 ( który to pin ??) w sterowniku wycieraczek oraz z pinem
nr 11 we wtyczce włączników świateł (T17a) u mnie jest puste miejsce we wtyczce rozumiem, że muszę tutaj dołożyć kabel ?
załączam schemat wtyczki T17a
pin6 - /brązowy/ masa oraz masa pompy spryskiwacza OK
pin8 - /zielono czerwony/ zasilanie przez bezpiecznik - wymaganie zasilanie pin nr 15 w ster. wycieraczek OK to się zgadza w 100% łącznie z kolorami kabli.
Proszę o pomoc co do pinów nr 5 i 4.
Pozdrawiam Łukasz.
Komentarz
-
-
o których pinach piszesz? bo coś słabo kumam->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
czyli to jest J39
[ Dodano: Pon 30 Gru, 13 23:45 ]
pin 5 idzie do zacisku/szyny A100
A100 jest to zacisk 56 - czyli?.... światła główne/mijania
możemy z tego wnioskować, że system spryskiwaczy jest aktywny kiedy świecą światła
pin4 idzie do sterownika spryskiwaczy szyby i prawdopodobnie steruje spryskami lamp
podczas spryskiwania szyby
co z tego wynika ?
IMHO masz zły sterownika spryskiwaczy szyby - powinien być indeks B lub C
[ Dodano: Pon 30 Gru, 13 23:49 ]
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolczyli to jest J39
[ Dodano: Pon 30 Gru, 13 23:45 ]
pin 5 idzie do zacisku/szyny A100
A100 jest to zacisk 56 - czyli?.... światła główne/mijania
możemy z tego wnioskować, że system spryskiwaczy jest aktywny kiedy świecą światła
pin4 idzie do sterownika spryskiwaczy szyby i prawdopodobnie steruje spryskami lamp
podczas spryskiwania szyby
co z tego wynika ?
IMHO masz zły sterownika spryskiwaczy szyby - powinien być indeks B lub C
[ Dodano: Pon 30 Gru, 13 23:49 ]
http://c1552172.r72.cf0.rackcdn.com/194713_x800.jpg
Komentarz
-
-
to popatrz na zdjęcia w necie obu sterowników->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolto popatrz na zdjęcia w necie obu sterowników
Teraz moje pytania co z pinem 30a idącym od sterownika należy go połączyć z kablem /zielono-czerwonym/ ?
I co z tym połączeniem A 103 do wtyczki T17a ? Wpiąć się do tej wtyczki z nowym pinem i tak jak pisałeś układ bierze z niego sygnał o uruchomionych światłach ?
Komentarz
-
-
tak jest, podpinasz się równolegle do istniejących przewodów
pinów nie zamieniaj/podmieniaj, tylko dolutuj się bezpośrednio do przewodów->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Pełen sukces !
Co będzie potrzebne :
1. Sterownik wycieraczek o nr. 4B0 955 531 C (brązowy) na allegro za 30 zł z przesyłką. Z końcówką A na 100% nie nadaje się ponieważ brakuje mu pinów które będą potrzebne.
2. Przekaźnik spryskiwaczy reflektorów 6U0 955 535 podobna cena około 30 zł z przesyłką.
3. Kilka wsuwek różnych rozmiarów oraz kabelków.
4. Ja dodatkowo zamontowałem przełącznik który jest zamontowany pomiędzy pinem nr 6 przekaźnika i masą silniczka od spryskiwaczy. Służy on temu, że nie zawsze mamy ochotę zmywać reflektory i po jego przełączeniu w pozycję 0 płyn zmywa nam tylko szyby.
Stosujemy się w 98% do tego schematu :
Dlaczego w 98% ? Otóż u mnie bezpiecznik S233 (20A pozycja nr 24 w skrzynce bezpieczników) odpowiedzialny za pompkę spryskiwaczy reflektorów miał kabel w kolorze /czarno-siwym/ i to pod niego się wpiąłem.
I dodatkowo pomiędzy pinem nr 6 z przekaźnika i masą silniczka spryskiwaczy zamontowałem włącznik jw.
opis pinów przekaźnika
pin2 zasilenie pompy od spryskiwaczy
pin4 pin oznaczony SRA w sterowniku 4B0 955 531 C
pin5 łączymy z pinem nr 11 we wtyczce przełącznika świateł oraz z pinem nr 56 w sterowniku 4B0 955 531 C
pin6 masa pompy od spryskiwaczy ( ja tutaj zastosowałem włącznik)
pin8 łączymy z pinem nr 30a w sterowniku 4B0 955 531 C oraz z bezpiecznikiem S233
U mnie wszystko ładnie działa
Komentarz
-
Komentarz