[O1] Reflektory tył LED?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nekoo21
    Classic
    • 2010
    • 15

[O1] Reflektory tył LED?

migdał, to co polecił djczas + blokada skrzyni biegów - do AC wymagane są dwa niezależne zabezpieczenia (zależy też od ubezpieczyciela), ale generalnie 1 mechaniczne+1 elektroniczne (w wersji ekonomicznej będzie to immo, w wersji doposażonej - alarm, byle nie wpinany w standardowe miejsce). Jako typowy straszak może być blokada na kierownicę (typowa, żółta, oparta na budziku) - amatorów odstraszy dodatkowych kilka sekund roboty i wybiorą mniej "czasochłonne" zajęcie. Zdeterminowanych nie odstraszy to wcale, tym niemniej warto od czasu do czasu założyć jakieś dodatkowe zabezpieczenie nocą w nieciekawej okolicy. Niektóre TU dają zniżkę, za oznakowanie DNA http://www.dnaauto.eu/
  • TSJ
    Drive
    • 2008
    • 70

[O1] Reflektory tył LED?

Cześc,

spotkał się ktoś z Was z czymś takim lub firmą robiącą takowe na zamówienie (żeby nie było problemów z homologacją)?
    Ostatnio jak pewna paniusia zaparkowała mi w tyłku do wymiany poszła między innymi jedna lampa, może czepiam się szczegółów ale teraz prawa (stara) świeci na różowo (wyblakła) a ta nowa na ładny czerwony i delikatnie mnie to wkurza :/ Wszelkiego rodzaju lexsus looki do Octavii jakie znalazłem to kiszka straszna więc chętnie zaszalałbym z diodami (byłbym w stanie sam to zrobić na podstawie obecnych lamp, ale pierwsza lepsza kontola i leżę) :/

Jako że mam przeczucie z cyklu "marne szanse" - spotkaliscie się z czymś takim:
    http://www.allegro.pl/item425446668_..._promocja.html ?
    Czyli zamiennik żarówki na LEDy?

Z góry dzięki za pomoc,
    Pozdrawiam
    Pzdr

Komentarz

• Misiekoctavia
      Elegance
      • 2005
      • 891

No chyba mozna takie wsadzic bez problemow. Sam chcialem sobie wrzucic do przeliftowych lamp na stop led-y ale jakos niewypalilo :P

Pytanie jak bedzie rozpraszane swiatlo, bo przeciez diody wala swiatlem punktowo, zwlaszcza ta zarowka, ktora wkleiles w linku.
      Przejzyj youtube-a moze znajdziesz jakies filmiki jak to wyglada.

Komentarz

• czarny_wwa
        Rider
        • 2008
        • 411
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Kupiłem sobie tego typu żarówki - tzn. diodowe - na przód do świateł postojowych. Moim zdaniem żarówki nie oszałamiają. Świecą rzeczywiście troszeczkę innym światłem, ale z pewnością nie licz na to, że nagle będziesz miał światła a la LED, czy coś takiego. Jeżeli wrzucisz je w zwłykłe, oryginalne klosze do tyłu to moim zdaniem szkoda pieniędzy. Decyzja jednak należy do ciebie.

Pzdr.!

Komentarz

• TSJ
          Drive
          • 2008
          • 70

Myk jest taki że one maja też diody od spodu czyli świecą też po kloszu, nie wiem, zrobie foty obecnego wyglądu, zamówie i zobaczymy jakie bedą efekty Postojówki miałem ale chłopcy w serwisie mi je zjarali :P
          Pzdr

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Re: Reflektory tył LED?

Zamieszczone przez TSJ
            Cześc,

spotkał się ktoś z Was z czymś takim lub firmą robiącą takowe na zamówienie (żeby nie było problemów z homologacją)?
            ...
            ...
            spotkaliscie się z czymś takim:
            http://www.allegro.pl/item425446668_..._promocja.html ?
            Czyli zamiennik żarówki na LEDy?

Z góry dzięki za pomoc,
            Pozdrawiam
            Jak wsadzisz takie zamienniki ( pomijam fakt, że jeśli chodzi o pokrycie "światłem" odbłyśnika to jest dużo gorsze niż przy zwykłej żarówce ) to i tak jesteś na "nielegalu", bo taka LED-owa żarówka wsadzona do klosza homologowanego na zwykłą żarówkę oznacza utratę homologacji...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• c0nn3ct
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 680

kowal 2002, to tak jak mnie złapali z niehomologowanym radiem Uniden PRO520XL kto to będzie sprawdzał jak mu dupka świeci ;] prędzej by się do pseudo xenów dowalili
              O1 AGR <- Była
              O2 '04 BKD "Praha"<- Jest
              OI RS <- Jest

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Zamieszczone przez c0nn3ct
                kowal 2002, to tak jak mnie złapali z niehomologowanym radiem Uniden PRO520XL kto to będzie sprawdzał jak mu dupka świeci ;] prędzej by się do pseudo xenów dowalili
                Niehomologowane radio CB to zupełnie co innego, bo nie stwarza zagrożenia w ruchu drogowym ( łamie jedynie jakąś ustawę EMC itd. ), a samochód "doposażony" nieoryginalnie w "żarówki" LED nie spełnia wymogów technicznych dla pojazdów samochodowych poruszających się po drogach publicznych i jako taki nie powinien być dopuszczony do ruchu. U nas prawie wszyscy to zlewają, ale takie LED-y są równoznaczne z jazdą samochodem bez ważnych badań technicznych. Jakikolwiek wypadek ( nawet nie z twojej winy ) i możesz zapomnieć o OC/AC itd. To samo tyczy się oczywiście HID-ów wetkniętych w miejsce H4/H7. przyciemnionych powyżej 30% przednich szyb a nawet przełożonych oryginalnych reflektorów ksenonowych bez dołożonej funkcji samopoziomowania.

Póki co na naszych drogach widać wiele powyższych przypadków, ale mam nadzieje, że szybko się to zmieni...

Komentarz

• Andrzej Z.
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 710
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Przetestowalem zarowki LEDowe do tylu,mialy byc specjalnie do kierunkow,ale swiecilo to kaszaniasto
                  Diody te ktore sa stosowane swieca w dosc waskim kacie(malo swiatlo sie rozchodzi) i nie bardzo sie odbija od odblysnikow
                  dlatego pozostalem przy zwyklych zarowkach
                  ale moge Ci polecic sklep z zarowkami w ktorych sa wykozystane calkiem inne diody:

ja od nich wziolem postojowe (bezcokolowe) ewekt swietlny mnie zaskoczyl,mam je jak narazie w oswietleniu kabiny i podswietleniu tablicy rej.
                  i faktycznie swieca tak jak na ich zdjeciach
                  CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                  Perfect Service by DobryGrześWawa
                  ET-14,352

Komentarz

• Marian 2
                    L&K
                    • 2007
                    • 1085
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Pomijając sprawy legalności (homologacja), wstawianie pojedyńczych diod zamiast żarówki, to bezsens. Aby osiągnąć znośne efekty, musi być duża powierzchnia świecaca. Jedynym dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie 50÷100 diod, ściśle jedna przy drugiej, na całej powierzchni klosza, a to wiąże się z "pocięciem" lampy.

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Zamieszczone przez Marian 2
                      Pomijając sprawy legalności (homologacja), wstawianie pojedyńczych diod zamiast żarówki, to bezsens. Aby osiągnąć znośne efekty, musi być duża powierzchnia świecaca. Jedynym dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie 50÷100 diod, ściśle jedna przy drugiej, na całej powierzchni klosza, a to wiąże się z "pocięciem" lampy.
                      Myślisz o czymś takim :diabelski_usmiech

56 szt Superjasnych Czerwonych LED-ów o śr.10mm

Muszę przyznać, że świeciło to rewelacyjnie; nawet lepiej niż w kilku wystepujących wtedy rozwiązaniach fabrycznych. A jako że ledy były bezbarwne to wystarczyło wypiąć jeden kabelek od LED-ów, włożyć na miejsce oryginalną żarówkę 5/21W i było full legal...

Komentarz

• misiek^wro
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8321

kowal 2002, gorzej jak ktos takiemu Panu zaparkuje w pupe ... dobry boze nie pomoze, zadnego AC i OC :roll:
                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• TSJ
                          Drive
                          • 2008
                          • 70

Kowal o czymś takim właśnie myślałem :P
                          Ale chyba sobie jednak odpuszczę :/ Może lepiej przeprowadzę w octavce face lifting :P
                          Pzdr

Komentarz

• faj3r
                            Rider
                            • 2008
                            • 290

Zamieszczone przez kowal 2002
                            Niehomologowane radio CB to zupełnie co innego, bo nie stwarza zagrożenia w ruchu drogowym ( łamie jedynie jakąś ustawę EMC itd. )
                            ...i to ustawę o zakazie sprzedaży a nie zakazie posiadania ;-)
                            ©koda Octavia Elegance | 1.9TDI AHF 120KM / 252Nm | xenon | 312mm vRS brake system | KYB Excel-G
                            :arrow: zdjęcia

Komentarz

• octaviawrc
                              Rider
                              • 2007
                              • 337
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

odpusc sobie jakiekolwiek ledy zamiast kierunku, lub co gorsze stopu.
                              To szmira słabo swieci, badziewnie wygląda.
                              A jak zaparkuje ktoś tobie w tył to murowana twoja wina. Nie można nic zmieniac. Tylko homo przez fabryka a takich nie ma.
                              Sam szukam. Tez ledy przeszadłem i lezą w garażu.
                              0 ubezpieczenia i zawsze twoja wina.
                              SPRZEDAM TANIO

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Zamieszczone przez octaviawrc
                                0 ubezpieczenia i zawsze twoja wina.
                                Nie zawsze, sporo zalezy od rzeczoznawcy.
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

Pracuję...