A zeby bylo bardziej on-topic to napiszcie co robicie z ptasimi bombardowaniami. Macie jakis dorazny srodek, ktory to usuwa, czy od razu mycie calosci...?
Ptasie guano oczywiscie usuwamy tak szybko jak tylko się da (inaczej pozostaną wżery w lakierze). i nie ma na to żadnych specjalnych środków. Wystarczy wzmożona uwaga, i mokra sciereczka. Kładziesz ściereczką na chwilę na taką "bombę" żeby ja namoczyć i po chwili ścierasz.
Dodatkowym zabezpieczeniem jest dobrej klasy wosk który izoluje lakier od takich rzeczy i powoduje, że dużo łatwiej się je ściera.
Sprawa dotyczy O1 w wersji Ambiente z 2004 roku. Seryjnym wyposażeniem mojego samochodu jest centralny zamek, ale działający tylko z kluczyka, tzn. przekręcenie kluczyka w drzwiach kierowcy otwiera wszystkie drzwi, natomiast seryjnie nie było do tego pilota. W samochodzie miałem również alarm, który rozwiązywał problem, ponieważ był połączony z centralnym zamkiem, więc otwierałem drzwi z pilota. W innym wątku pisałem o mojej ostatniej przygodzie z alarmem (zrobił zwarcie i przy okazji popsuł zegary), więc kazałem go wywalić z samochodu. Nie jest mi potrezbny, ponieważ w obecnych czasach i tak nikt nie reaguje na wyjący alarm. Będzie mi jednak brakowało możliwości otwierania z pilota, więc zapytałem się w ASO czy da się z coś z tym zrobić i gość mi powiedział, że musi doinstalować jakąć centralkę - koszt 480 zł. Mam wrażenie, że to sporo za samą możliwość podpięcia pilota do centralnego, ale może się mylę ?
Generalnie chciałbym mieć to tak rozwiązane jak mam w Roomsterze. Nie mam tam alarmu, ale mam seryjny kluczyk-scyzoryk z guzikami do otwierania centralnego. Podczas otwierania i zamykania z pilota migają mi kierunki, więc dla osoby postronnej wygląda to jak standardowy alarm.
Co możecie mi poradzić ? Zrobić to w ASO, bo cena jest rozsądna, czy udać się do jakiegoś niezależnego warsztatu ? Może jest jakiś polecany w Warszawie ?
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
Podłączenie nie jest zbyt skomplikowane-jeżeli masz trochę smykałki technicznej to sam poradzisz sobie z podłączeniem.Na życzenie kupujacego mogą dołączyć opis co i gdzie podłączyć.Jest również forum i tu napewno ktoś doradzi.
Montaż prawdopodobnie jest łatwy i sobie z nim poradzę (dawno temu sam montowałem centralny zamek - siłowniki i centralka - w Matizie), ale mam jedną wątpliwość. W obu tych zestawach jest kluczyk-scyzoryk, który trzeba dorobić i zakodować immobilizer. Gdzie to się robi ? Tylko w ASO, czy kodowanie immobilizera to nie jest żadna wiedza tajemna ?
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
Komentarz