CHIP TUNING A GWARANCJA

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lutimati
    Classic
    • 2006
    • 7

CHIP TUNING A GWARANCJA

Witam !
    Mam takowy problem związany chyba z turbo.Wczoraj wracałem z Lublina(ze szpitala gdzie urodził mi się drugi synek :yay: , i już z naklejką dzięki koledze z forum)i daje gazu a tu do 2.5 tys idzie a dalej zamula go i jak trzymam pedał gazu w jednej pozycji to sam lekko przyśpiesz lub zamula.Generalnie 0d 2.5 tys mie mam mocy i leciutki dumek z tyłu .Zjechałem na pobocze popatrzyłem ,pozaglądałem i nic nie widać.Odpaliłem i ruszam , idzie super wszystko ok pomyślałem ,aż do wyprzedzania , daję obroty a tu znowu muł i trzeba redukować a i tak ciężko wyprzedzić.Przy dodawaniu gazu powyżej 2.8tys słychać jakby gdzieś powietrze spierdzielało ,.Dziś popatrzyłem wszystkie przewody od turba ok , zauważyłem tylko że rura łącząca (górna)silnik z intercolerem koło koła chyba pompy wspomagania była kiedyś sklejana a teraz widać pęknięcie na sklejeniu, czy to mogłoby coś takiego powodować?Wyciągnełem ją i zakleiłem (drugą rure już zamuwiłem), ale zaciekawiło mnie co innego olej w rurze od jej wnętrza, czy powinien być? .Podjechałem do kolegi żeby sprawdzić czy są jakieś błędy ,otóż jest.Błąd ciśnienia doładowania , skasowaliśmy i kolega mówił że to z tej szczeliny pewnie było , bo zaraz za tą rurą jest czyjnik na inter.. i on wykrywał błąd .Co do tego oleju to muwił że turbinka powoli siada że zasysa olej może z pod panewek .Wszystko piszę taką trochę amatorszczyzną więc się nie śmiejcie :lol: .Iteraz mam pytanie czy mógł wystąpić ten błąd tylko przez tą rure? i czy może odkręcić turbo i inter.. i powyczyszczać? czy dać se spokój.Bo na mój rozum jeżeli idzie samo powietrze do inter.. a teraz idzie troszkę oleju to czy nic się nie stanie intercolerowi.Z drugiej strony myślę żeby to wszystko odkręcić i powyczyszczać i wtedy pilnować i obserwować.Szczerze powiedziawszy czy z uszkodzoną turbiną da sie dojechać , mam trochę teraz wyjazdów .Prosiłbym o jakieś porady , oczywiście wiem że na odleglość niewiele da się zrobić.Aha testowaliśmy na vagu w drodze dziś i wszystko było ok , przepływka ok .
  • Pako
    Classic
    • 2005
    • 24

CHIP TUNING A GWARANCJA

Mam pytanko , czy ktoś modyfikował swój komputer mając auto na gwarancji. Zakupiłem Ostavie II 1,9 TDI i zamierzam zmienić oprogramowanie , ale nie wiem czy to nie wyjdzie na przeglądzie serwisowym lub podczas jakiejś awarii.

Komentarz

• Emil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1092

Jest kilku kolegów, którzy tak mają :twisted: poprostu przed przeglądem, jedziesz do tunera aby przywrócił program seryjny. U masters`a raczej nie ma z tym problemu, nie wiem jak u innych. Powinieneś to uzgodnić przed wirusowaniem
      BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
      CR-V 2,2 i-ctdi
      Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Znajomy mówił ,że pojechał do skody na przegląd po 15.000 bo taki jest pierwszy i miał wirusa to chłopaki nic nie wykryli Ale na ogół większość zobaczy ze masz cos z komputerem jak swojego lap topa podłączą
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Na moje to jak nie bedziesz mail usterki i jakies wymiany na gwarancji tylko normalny przeglad ,to oni nawet nie beda chcieli szukac czy masz cos w programie zmienione. Bo im sie nie chce ,czasami to nawet ogledzin w ramach servisu nie robia :evil:
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

W komputerach opartych o EDC-16 wykrycie chiptuningu jest banalnie proste. Szczegoly byly juz opisane, w skrocie jedna z funkcji VAS(G)-a.

Z Mikolowa do Katowic Ligoty masz niedaleko, podjedz pogadaj cos sie dowiesz w tym temacie.Mozesz tez do B-B na Cieszynska.

Cala sprawa byla juz kilku krotnie walkowana.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Aligator
              Ambiente
              • 2004
              • 162

Jest już możliwość programowania EDC-16 przez złącze diagnostyczne, więc można zawsze w razie ewentualnych problemów podjechać i poprosić o wgranie seryjnego programu W takim przypadku modyfikacja pozostanie bezśladowa

Gorzej jeśli wykryją chipa podczas rutynowego przeglądu lub niespodziewanej wizyty w ASO, wtedy mają prawo anulować gwarancję.
              www.dynosoft.pl

Komentarz

• karpecik
                Rider
                • 2004
                • 279

Ja tak zrobiłem. Pies z kulawą nogą się mnie nie czepiał mimo iż jeździli podczas przeglądów na jazdy testowe. Raczej czuć, że mam 130KM a nie 110KM. Rób i się nie przejmuj.

Komentarz

• KIKOL
                  Classic
                  • 2005
                  • 2

TUNING 1.6MPI

A moze ktos ma jakieś info na temat tuningu 1.6MPI ? raz mi sie udalo wskoczyc na strone gdzie byl tuning i tego silnika ale juz nie znajduje tej www.
                  kikol54

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

KIKOL, Szukaj na stronach o Felicjach. Bo chyba o ten silnik Ci chodzi. Poszukaj na forum AutoKacika tam bedzie duzo osob z tym silnikiem.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• KIKOL
                      Classic
                      • 2005
                      • 2

Zamieszczone przez Maicroft
                      KIKOL, Szukaj na stronach o Felicjach. Bo chyba o ten silnik Ci chodzi. Poszukaj na forum AutoKacika tam bedzie duzo osob z tym silnikiem.
                      OK sprawdze i tam , ale "Maicroft" Octavia to nie tylko 1,9TDI .... poczytaj troche o tym autku nawet o octavi II .. ;-)
                      kikol54

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Zamieszczone przez KIKOL
                        Zamieszczone przez Maicroft
                        OK sprawdze i tam , ale "Maicroft" Octavia to nie tylko 1,9TDI .... poczytaj troche o tym autku nawet o octavi II .. ;-)
                        Ile silnikow bylo w Octavi 1 benzynowych doskonale wiem i nawet sam robilem taka rozpiske na forum - jest w linkach z ogloszenia :P
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                          L&K
                          • 2005
                          • 1145

Re: TUNING 1.6MPI

Zamieszczone przez KIKOL
                          ....tuningu 1.6MPI ?.....
                          Z silnikami atmosferycznymi nie jest już taka bajka. Dużo trudniej coś uzyskać. Ale specjalistów masz tu:
                          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Masmo, przeciez to kotlet sprzed roku, w ktorym nic sie nie dzieje :idea:
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Masmo
                              L&K
                              • 2005
                              • 1145

Zamieszczone przez szkoda
                              Masmo, przeciez to kotlet sprzed roku, w ktorym nic sie nie dzieje :idea:
                              O sorry! Nie spojrzałem na datę. To wszystko przez ten sezon ogórkowy. Wszyscy na wakacjach a ja w robocie. :cry:
                              Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

Pracuję...