LED w miejsce W5W

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • domanskip
    Classic
    • 2007
    • 30

LED w miejsce W5W

remik16, Witaj w OCP
  • adaś
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2006
    • 876
    • Volkswagen

LED w miejsce W5W

Noszę się z zamiarem wstawienia diód led w miejsce żarówek postojowych (W5W). Chodzi mi o wyrównanie barwy postojówki i xenonu. Do tej pory wymieniłem na Philips Blue Vision i jest lepiej, ale nadal daleko od ideału. Twierdzenie producenta, że Blue Vision dają 'xenon effect' jest mocno przesadzone i barwa światła nadal odbiega od xenonu.

Na Allegro znalazłem coś takiego:

1. 4xLED

2. Dioda Mocy

Które z nich polecacie? A może jakieś inne?

Pozdro
    Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
    a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
    Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
    O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Ćwiarteczka
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 605

:szeroki_usmiech
      Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• oziemi
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 399

Najlepiej jest wsadzić białą LED. Miałem dokładnie takie jak pierwszym linku który podałeś. Myśle, że barwa by Ci odpowiadała, ale ich żywotność jest nędzna :twisted:
        U mnie po miesiącu jedna poszła sie... druga krótko po niej.Niestety.
        Elegance
        ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
        -------------------------------------------

Komentarz

• adaś
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2006
          • 876
          • Volkswagen

Dzięki za info. Po przeczytaniu podanych linków (dziwnie, nie znalazłem ich wcześniej w szukajce), szybko wyleczyłem się z LED'ów. Jeżeli faktycznie ich żywotność jest tak kiepska, to biorąć pod uwagę rzeźbę jaką trzeba wykonać przy wymianie żarówek w refl. xenonowych, chyba nie warto. Pozostane przy moich Blue Vision, ewentualnie skuszę się na Osram Cooll Blue.
          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
          a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
          Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
          O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• lukasz3112
            RS
            • 2008
            • 3607

To ja nie wiem jakie Wy te postojówki kupujecie w Vectrze miałem Led-y i cały roczek ładnie świeciły. Obecnie także mam led-y i już 3 miesiąc i nic sie nie dzieje
            Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

ja mam takie http://moto.allegro.pl/item502036079...t_sprawdz.html
              ładnie świecą nie narzekam
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• bradley
                L&K
                • 2008
                • 1465

Ja mialem tego typu: http://moto.allegro.pl/item514888070...we_140_st.html

Ostatnio dojezdzajac do sciany i wlaczajac tylko postojowki zobaczylem, ze zamiast miec 2 postojowki to mam 1 postojowke i 1 stroboskop. Pozniej szlag ja trafil (nie zagladalem jeszcze, moze po prostu wyskoczyla z mocowania). Rowniez miesiac korzystania :P
                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• Maru 123
                  RS
                  • 2008
                  • 4660

bradley, miałem dokładnie to samo. kaszana niesamowita ten stroboskop jest niezły :lol: :lol:
                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Klauzero
                    Rider
                    • 2008
                    • 575

Maru 123, ja mam dokładnie takie same, tylko w podsufitce - sprawują się wyśmienicie - zimne, niemal ksenonowe światło. Do bagażnika i postojowych szukałby raczej smd świecących w bok - http://www.allegro.pl/item519026874_...w1_boczna.html
                    W każdym razie, jeśli brać jakiekolwiek to tylko smd - białe światło o sporym (jak na LED) kącie świecenia.
                    Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

A co to wogóle znaczy SMD? :roll: czym się różni od zwykłej diody?
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Klauzero
                        Rider
                        • 2008
                        • 575

Występują w formie chipa (kilku punktów świetlnych na jednej płytce drukowanej). Charakteryzują się większym kątem świecenia i tu moje subiektywne odczucie - jaśniejszym światłem emitowanym przez te diody.

Komentarz

• Maru 123
                          RS
                          • 2008
                          • 4660

Klauzero, 8) ok dzięki już będę wiedział
                          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• tomekjmopl
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1187
                            • Opel
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Klauzero
                            Maru 123, ja mam dokładnie takie same, tylko w podsufitce - sprawują się wyśmienicie - zimne, niemal ksenonowe światło. Do bagażnika i postojowych szukałby raczej smd świecących w bok - http://www.allegro.pl/ite...6w1_boczna.html
                            W każdym razie, jeśli brać jakiekolwiek to tylko smd - białe światło o sporym (jak na LED) kącie świecenia.
                            Klauzero, a jak się ma trwałość takich diód (diod?) smd :?: Bo takie zwykłe taniochy fluxy robią stroboskop faktycznie po niedługim okresie użytkowania ...

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

SMD ( Surface Mounted Device ) oznacza element montowany powierzchniowo w odróżnieniu od starszego typu montażu tzw. przewlekanego ( element z jednej strony płytki, jego nóżki przewleczone przez otwory w płytce montażowej i przylutowane z drugiej strony do punktu lutowniczego na ścieżce drukowanej).
                              Główną zaletą elementów SMD jest ich rozmiar ( pozbycie się drucianych "odnóży" pozwoliło na zmniejszenie rozmiarów elementów przy zachowaniu ich parametrów ) oraz łatwość montażu przez maszyny/roboty.
                              Teoretycznie trwałość diód LED w wykonaniu SMD jest taka sama jak w technologii tradycyjnej, ale wymaga też odpowiednich warunków montażu i pracy ( mniejsza obudowa to np. mniejsza powierzchnia wypromieniowania wytworzonego ciepła dlatego mocniejsze diody wymagają montażu np. na specjalnie przygotowanych płytkach drukowanych na których przygotowane są pola miedzi służące za radiator ).

Akurat Flux-y to bardzo dobre diody LED, pod warunkiem, że to są oryginalne Flux-y a nie tylko podobnie wyglądające tandetne podróby...

Chcecie porządne diody zajrzyjcie np. ...TUTAJ
                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• bradley
                                L&K
                                • 2008
                                • 1465

Jeszcze sie nie spotkalem z dioda SMD, ktora miala by oprawke jak zarowka W5W.
                                Mam tez tego samego typu diody w liczniku (tylko oprawka inna) i te w liczniku dzialaja jak narazie bez zarzutu, natomiast ta w postojowce najwidoczniej padla.
                                Dioda biala, ale swieci na bardzo zimno, wrecz niebiesko. Sa jakies biale-biale?
                                VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• lukasz3112
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3607

bradley, led-owych nie ma. przynajmniej się jeszcze z takimi nie spotkałem.
                                  Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Klauzero
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 575

Zamieszczone przez bradley
                                    Jeszcze sie nie spotkalem z dioda SMD, ktora miala by oprawke jak zarowka W5W.

Ja spotykam się za każdym razem, kiedy jestem w aucie Są też świecące białym (ciepłym) światłem.

Te świecące w bok (jako postojowe lub do bagażnika) wyglądają tak:

Komentarz

• bradley
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1465

Tym razem kupilem tego typu: http://www.allegro.pl/item515535179_...lne_tanio.html

I te swieca juz na bialo, w porownaniu z poprzednimi bialymi-fioletowymi
                                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++

Komentarz

• Rudi98
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 3

Mam założone te ( kupione u innego gościa) wszędzie gdzie można je złożyć podsufitka przód i tył tablica rej. post. przodek i wszystko śmiga- efekt lepszy niż żarówki polecam. :diabelski_usmiech http://www.allegro.pl/item520951606_...ioda_mocy.html :diabelski_usmiech

Komentarz

• Trusek
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 520
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Jakie symbole oprawek zarowek ma OCTAVIA II ???

Chcialbym kupic komplet postojowek diodowych i do podswietlenia tablicy rejestracyjnej.
                                          Bede mial niedlugo FL-ke i w przednich lampach chce diody ale wazne zeby swiecily na boki (moze uda sie uzyskac efekt swiecenia calej wneki postojowki u gory reflektora).
                                          Kolejne miejsce to tablica.

Jakie te postojowki (oprawki) maja symbole?
                                          <<>> MACIEJ <<>>
                                          Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

Pracuję...