Noszę się z zamiarem wstawienia diód led w miejsce żarówek postojowych (W5W). Chodzi mi o wyrównanie barwy postojówki i xenonu. Do tej pory wymieniłem na Philips Blue Vision i jest lepiej, ale nadal daleko od ideału. Twierdzenie producenta, że Blue Vision dają 'xenon effect' jest mocno przesadzone i barwa światła nadal odbiega od xenonu.
Najlepiej jest wsadzić białą LED. Miałem dokładnie takie jak pierwszym linku który podałeś. Myśle, że barwa by Ci odpowiadała, ale ich żywotność jest nędzna :twisted:
U mnie po miesiącu jedna poszła sie... druga krótko po niej.Niestety.
Elegance
ASV 132KM/301Nm --> turbo ASZ 140KM/322NM-->
-------------------------------------------
Dzięki za info. Po przeczytaniu podanych linków (dziwnie, nie znalazłem ich wcześniej w szukajce), szybko wyleczyłem się z LED'ów. Jeżeli faktycznie ich żywotność jest tak kiepska, to biorąć pod uwagę rzeźbę jaką trzeba wykonać przy wymianie żarówek w refl. xenonowych, chyba nie warto. Pozostane przy moich Blue Vision, ewentualnie skuszę się na Osram Cooll Blue.
Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
To ja nie wiem jakie Wy te postojówki kupujecie w Vectrze miałem Led-y i cały roczek ładnie świeciły. Obecnie także mam led-y i już 3 miesiąc i nic sie nie dzieje
Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Ostatnio dojezdzajac do sciany i wlaczajac tylko postojowki zobaczylem, ze zamiast miec 2 postojowki to mam 1 postojowke i 1 stroboskop. Pozniej szlag ja trafil (nie zagladalem jeszcze, moze po prostu wyskoczyla z mocowania). Rowniez miesiac korzystania :P
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Maru 123, ja mam dokładnie takie same, tylko w podsufitce - sprawują się wyśmienicie - zimne, niemal ksenonowe światło. Do bagażnika i postojowych szukałby raczej smd świecących w bok - http://www.allegro.pl/item519026874_...w1_boczna.html
W każdym razie, jeśli brać jakiekolwiek to tylko smd - białe światło o sporym (jak na LED) kącie świecenia.
Występują w formie chipa (kilku punktów świetlnych na jednej płytce drukowanej). Charakteryzują się większym kątem świecenia i tu moje subiektywne odczucie - jaśniejszym światłem emitowanym przez te diody.
Maru 123, ja mam dokładnie takie same, tylko w podsufitce - sprawują się wyśmienicie - zimne, niemal ksenonowe światło. Do bagażnika i postojowych szukałby raczej smd świecących w bok - http://www.allegro.pl/ite...6w1_boczna.html
W każdym razie, jeśli brać jakiekolwiek to tylko smd - białe światło o sporym (jak na LED) kącie świecenia.
Klauzero, a jak się ma trwałość takich diód (diod?) smd :?: Bo takie zwykłe taniochy fluxy robią stroboskop faktycznie po niedługim okresie użytkowania ...
SMD ( Surface Mounted Device ) oznacza element montowany powierzchniowo w odróżnieniu od starszego typu montażu tzw. przewlekanego ( element z jednej strony płytki, jego nóżki przewleczone przez otwory w płytce montażowej i przylutowane z drugiej strony do punktu lutowniczego na ścieżce drukowanej).
Główną zaletą elementów SMD jest ich rozmiar ( pozbycie się drucianych "odnóży" pozwoliło na zmniejszenie rozmiarów elementów przy zachowaniu ich parametrów ) oraz łatwość montażu przez maszyny/roboty.
Teoretycznie trwałość diód LED w wykonaniu SMD jest taka sama jak w technologii tradycyjnej, ale wymaga też odpowiednich warunków montażu i pracy ( mniejsza obudowa to np. mniejsza powierzchnia wypromieniowania wytworzonego ciepła dlatego mocniejsze diody wymagają montażu np. na specjalnie przygotowanych płytkach drukowanych na których przygotowane są pola miedzi służące za radiator ).
Akurat Flux-y to bardzo dobre diody LED, pod warunkiem, że to są oryginalne Flux-y a nie tylko podobnie wyglądające tandetne podróby...
Jeszcze sie nie spotkalem z dioda SMD, ktora miala by oprawke jak zarowka W5W.
Mam tez tego samego typu diody w liczniku (tylko oprawka inna) i te w liczniku dzialaja jak narazie bez zarzutu, natomiast ta w postojowce najwidoczniej padla.
Dioda biala, ale swieci na bardzo zimno, wrecz niebiesko. Sa jakies biale-biale?
VW Vento 1.9TDI 1Z ++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj! Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Mam założone te ( kupione u innego gościa) wszędzie gdzie można je złożyć podsufitka przód i tył tablica rej. post. przodek i wszystko śmiga- efekt lepszy niż żarówki polecam. :diabelski_usmiech http://www.allegro.pl/item520951606_...ioda_mocy.html :diabelski_usmiech
Chcialbym kupic komplet postojowek diodowych i do podswietlenia tablicy rejestracyjnej.
Bede mial niedlugo FL-ke i w przednich lampach chce diody ale wazne zeby swiecily na boki (moze uda sie uzyskac efekt swiecenia calej wneki postojowki u gory reflektora).
Kolejne miejsce to tablica.
Komentarz