co sądzicie o niej , czy lepsza ze skóry normalnej czy perforowanej. czy nie bedzie problemu z wymiana z uwagi na poduszke powietrznąi wogóle może ktoś by podpowiedział jak do takiej wymiany się zabrać???
czekam na opinie o kierownicy i cenie.
mialem i zwykla (plastik), i pozniej cala skorzana - pelna, pozniej z normalnej skory i druga czesc z perforowanej teraz mam od rs cala perforowana, i taka jest najlepsza. ale jak w tej samej cenie masz i taka i taka, to bralbym ta gdzie po bokach jest perforacja.
jak kurczowo nie trzymasz kiery to latem swobodniej sie trzyma kiere - nie klei sie tak. tylko trza miec czyste rece coby brud nie wskakiwal w otwory
czyzyk64, TUTAJ masz trochę info jak zdjąć kierownicę i poduszkę.
Od siebie dodam, że przy zakupie nowej/używanej kiery trzeba zwrócić uwagę na fakturę/wygląd plastiku z jakiego jest wykonana ta wewnętrzna część kierownicy, która nie jest obszyta skórą. U mnie plastik trochę się różni, ten na airbagu ( i oryginalnej kierownicy ) jest bardziej matowy niż na tej skórzanej kierownicy którą kupiłem. Myślałem, że może poprzedni właściciel ( kiera używka ale była prawie jak nówka ) stosował nabłyszczacze do kokpitu i stąd ta różnica, ale jak przyjrzałem się "młodszym" rocznikowo OII, których mam kilka w firmie, to faktycznie jest delikatna różnica w wykończeniu powierzchni plastiku ( dotyczy to także np. wykończenia powierzchni konsoli z przełącznikami szyb na drzwiach kierowcy ).
Obszywana, czy oryginalna skórzana jedno jest pewne: kto raz spróbował jaka jest różnica w kierowaniu pomiędzy kierownicą zwykłą a skórzaną nigdy nie będzie chciał wrócić to tej pierwszej...
Te kiery na tej aukcji to są chyba właśnie obszywane a nie oryginalne. Miedzy innymi dlatego gościu bierze zwykłe kiery w rozliczeniu. Przyjrzyj się dokładnie. Oryginalne są IMHO trochę inne i mają inna skórę.
Co sądzicie o obszywaniu gałki lewarka zmiany biegów, czy też znacząco podnosi komfort korzystania z auta? Cena 80zł netto i w przeciwieństwie do obszycia kiery (2-3 razy drożej) nie wiem czy warto, w końcu dłoń trzyma się (a przynajmniej powinno się) znacznie krócej niż na kierownicy. Co o tym myślicie? Gadałem z jednym gościem i mówił, że się wyciera bardzo na gałce i lepiej zostawić plastik, a obszyć tylko kierę...
Co do kierownic z tej aukcji, to nie wiem czy będzie chciał się ujawnić (pewnie nie będzie stanowiło to problemu), ale wystawione są przez jednego z naszych klubowiczów, ale tą kwestię pozostawię w jego gestii
Klauzero, w jednym aucie mamy obszytą gałkę zmiany biegów, i powiem szczerze dla mnie to nie wygląda i w niczym nie pomaga, także osobiście bym tego nie robił :roll:
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
chyba takiej odpowiedzi oczekiwałem, bo koszt w ASO 310 za mieszek, albo 315 za całość z chromowaną wkładką [sic!], a obszycie samej gałki ok 100zł.
Z ciekawości, czy zamiana mieszka w OII (chciałbym zamienić ten z ambiente na skórzany) może odbyć się bez uszkodzenia tych plastikowych elementów pod metalową obejmą, czy lepiej zakupić na alle kompletny zestaw (gałka + mieszek)?
To aukcja mojego bardzo dobrego kolegi,ktory zajal sie sprzedaza czesci. Gwarantuję swoim slowem i stażem na forum,ze oferowane kiery są w 100% nowe i nie obszywane. A opcja oddania w rozliczeniu kiery plastik jest z tego powodu ,zeby poprostu kupujacy mogl odzyskac czesc kosztow.Tych kier plastikowych kolega ma juz kilka i z czasem i one sie sprzedadza(stad tekst,ze przyjmuje tylko kiery w ladnym stanie).
Co do wymiany kierownicy to jesli bedzesz robil to pierwszy raz to moze Ci to troche zajac,potrzebny jest klucz bodajze 17tka(jesli sie zdecydujesz na zakup i bedziesz sie jednak chcial samemu podjac, dajc znac napisze Ci intstrukcje co i jak),najlepiej udac sie do kogos kto juz to robil ewentualnie jakis pracownk serwisu moze po godzinach ))
Nawiasem kto kiedykolwiek mial stycznosc z kiera origo lub obszywana,wie skad wynika ta roznica w cenie )
Z ciekawości, czy zamiana mieszka w OII (chciałbym zamienić ten z ambiente na skórzany) może odbyć się bez uszkodzenia tych plastikowych elementów pod metalową obejmą, czy lepiej zakupić na alle kompletny zestaw (gałka + mieszek)?
..najlepiej kup gałkę z osadzonym mieszkiem i ramką montażową. Na Allegro sprzedaje gość za 99 i to jest oryginalna gałka z tworzywa + chrom i do tego szyty skórzany mieszek (nie oryginał) i zdaje się jakaś ramka... ważne żeby ta ramka była bo inaczej trzeba wypruć z oryginalnego mieszka a jest on przyczepiony grubymi zszywkami. Ja kupiłem gałkę z samym mieszkiem a ramkę wypinałem z oryginału. Oryginalny mieszek da się rozłączyć ale trzeba zdjąć taki plastikowy zacisk co siedzi na trzpieniu gałki i jest z tym spory kłopot no ale da radę.... potem z nowym mieszkiem trzeba go jeszcze wcisnąć. Generalnie polecam zakup całego zestawu a ten oryginalny sobie schować lub sprzedać.
kupiłem od kolegi Superbman ori mieszek od EL- jedyna wada jaka była to brak plastikowej ramki, ale godzina roboty, żeby przełożyć i jest P&P, ale za to jak wygląda :wink:
Cena była 3 X niższa niż w ASO
It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Gorzej jak auto jest na gwarancji - cena w ASO 200 zł brutto (wymiana kierownicy z montażem tempomatu przy okazji) - cena nie zawiera elementów montażowych. Czy naprawdę jestem skazany na autoryzowany serwis i jego ceny wzięte z kosmosu?
Mam pytanie. Czy moze ktos ma wiedze o tym czy da sie na wprost przelozyc kiere z OII FL do OII. Jak wyglada sprawa adaptacji poduszki powietrznej? Bardzo mi sie podoba ta nowa kiera, szczegolnie ten usmiech na niej i tak sie zastanawiam czy daloby rade to przelozyc do OII.
Komentarz