witam,
na allegro można do o2 kupić światełka które mocuje się w zderzaku przednim. Pytanie czy podstawowa wersja octavii ma doprowadzone kable i jakiś dedykowany włącznik do nich?
Jeśli nie to co trzeba zrobić by móc zamontować takie halogeny
Pytanie czy podstawowa wersja octavii ma doprowadzone kable i jakiś dedykowany włącznik do nich?
raczej nie, nikt za darmo nie wstawia kabli i przełączników :?
Zamieszczone przez __kater__
kupić parę metrów kabla, kupić przełącznik-najlepiej oryginał, kupić halogenki i do roboty, a żeby nie "schrzanić" czegoś, jechać do elektryka. ja tak zrobilem w leonie, parę złotych za robotę i git :wink:
Pytanie czy podstawowa wersja octavii ma doprowadzone kable i jakiś dedykowany włącznik do nich?
Kabli na 90% nie będziesz miał, włącznika na 100%
Zamieszczone przez __kater__
Masz 2 opcje:
1) zrobić halogeny "prawie" fabrycznie. Potrzebny wtedy będzie sterownik elektryki wpierający halogeny (bo na 90% masz takie, który ich nie wspiera) - używany ok. 250zł
2) zrobić metodą "sztukowaną" - na dodatkowym przekaźniku (jego koszt ok. 5zł).
W obu opcjach potrzebujesz paru metrów kabla o przekroju 2.5mm, włącznika (oryginalny używany na allegro ok. 100zł), złączek, wtyczek itp.
Jeżeli wybierzesz opcję 2 to nie będziesz miał doświetlania zakrętów, sygnalizacji spalonej żarówki itp.
W linku, który podałeś masz wyłącznie lampy, musisz do nich zdobyć wtyczki. W ASO kosztują ok. 70zł :shock:
szkoda, taką sytuacje miałem w cordobie, bylem pewny, kupiłem halogenki, a tu :shock: ...i co, zabawa z kabelkami, podłączeniem, kupno nowego przełącznika....ehhh, szkoda gadać. odrazu trza było wersje z halogenami zamówić :evil:
szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie spotkałem się z wersją "bieda" by miała dodatkową instalacje/kable, chyba że, czasy się zmieniają, klient jest bardziej wymagający i...
a tak na marginesie, to w BKD nie zdazyło mi się chyba NIGDY uzyć halogenów, no może do jakiegoś zdjęcia, więc mozna spokojnie same lampy bez instalacji zapodać, chociaż to już trochę wioska :wink: :lol:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
szkoda, u mnie halogeny się załączają jak skręcam na skrzyżowaniach. do kompletu mam ksenonki, co prawda autko mam od września 08 i może ze 2 razy załączyłem halogeny, by tylko sprawdzić czy świecą... :wink:
w BKD nie zdazyło mi się chyba NIGDY uzyć halogenów
Ja również jak użyję halogenów 3-4 razy w roku to chyba maks., a jeżdżę służbowo, więc pogody nie wybieram. Moim zdaniem szkoda czasu i pieniędzy. Chyba, że ktoś lubi i ma przepisy a zwłaszcza jadących w nocy z drugiej strony w .... :wink: to cały czas używa halogenów, to wtedy miałoby to sens.
a tak na marginesie, to w BKD nie zdazyło mi się chyba NIGDY uzyć halogenów, no może do jakiegoś zdjęcia
a w białej tak :?:
Ano właśnie chciałem w tej sprawie napisać że przez ponad rok może 1x zapaliłem i to bardziej dla sprawdzenia czy działają aczkolwiek mogę się mylić bo mam zenony i nie bardzo mam porównanie ze zwykłymi lampami, generalnie ja nie widzę zastosowania, nawet podczas mgły no chyba że mówimy o wyglądzie to tak O2 z halogenami podoba mi się bardziej.
a tak na marginesie, to w BKD nie zdazyło mi się chyba NIGDY uzyć halogenów, no może do jakiegoś zdjęcia, więc mozna spokojnie same lampy bez instalacji zapodać, chociaż to już trochę wioska :wink: :lol:
..ja tez w poprzednim aucie nigdy halogenów chyba nie używałem i był to tylko raczej wskaźnik posiadania wyższej wersji wyposażenia a że z czasem zaczęły korodować odbłyśniki to więcej było problemów jak korzyści. Wiadomo jednak, że licho nie śpi i gdy chociaż raz pomogą wybrnąć z kłopotów to w sumie chyba warto je mieć. Jeżeli chodzi o sam montaż dla wyglądu to może być problem bo zdaje się że w czasie kontroli drogowej lub przeglądu zamontowane światła muszą działać.
zdaje się że w czasie kontroli drogowej lub przeglądu zamontowane światła muszą działać
tak jest :idea:
[ Dodano: Pon 16 Mar, 09 21:12 ]
tzn. tak: ze wzgledów praktycznych po prostu przekonałem się, że one nic nie dają we mgle i zastanawiam się jak to jest z tym doswietlaniem, zdaję się że od pewnego czasu konstrukcja halogenów się zmieniła w zwiazku z doświetlaniem i byc może jest jakoś inaczej, co nie zmienia faktu, że auto skręcające w biały dzień i mrugające halogenami wyglada głupio (ale to tylko moje zdanie więc proszę z nim nie dyskutowac - raczej nie zmienię ) na szczęście zdaję się, że jest mozliwość wyłączenia doswietlania przy opcji skandynawskiej.
co do wygladu to nie dyskutuje, jak się komuś bardziej podoba - niech montuje, czemu nie
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz