[O1] Malowanie listew bocznych w kolorze nadwozia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wronifix
    Classic
    • 2010
    • 35

Jak sie koncza umowy i jest kilka telefonow na jednym koncie, to krotkie stwierdzeniu o wypowiedzeniu tej umowy ulatwia dalsza dyskusje :lol:
  • Seba_Wro
    Drive
    • 2009
    • 58

Ponieważ czeka mnie malowanie zderzaka zastanawiam się nad pomalowaniem listew bocznych (czarne plastiki wokól auta) w kolorze nadwozia. Pytanie do kolegów, którzy tak zrobili o aspekt praktyczny takiego rozwiązania (parkingi, zarysowania, itd., itp.)
    Szkodnik rulez

Moja Czesia

Komentarz

• czyzyk64
      Elegance
      • 2008
      • 866

ja ostatnio na parkingu przy tesco zauwazyłem , że jakiś cienki kierowca przejechał mi delikatnie po boku auta, i gdyby nie listwa to bym miał boczek do lakierowania. Ja juz wiem , że listwy bede miał czarne i dobrze że one tam są.

Komentarz

• psychodad
        Ambiente
        • 2007
        • 117

Seba_Wro, Jeśli ktoś przywali to sobie zdejmiesz i pomalujesz jeszcze raz ... przecież nie grzeją Ci w auto raz w tygodniu.

Ja malowałem swoją srebrną przed założeniem polerowanych felg ... z czarnymi listwami wyglądała średnio natomiast po malowaniu bajeczka ;D
        chip ... chip huraaa !

Komentarz

• Seba_Wro
          Drive
          • 2009
          • 58

psychodad, A nie masz problemu z pękaniem lakieru na tych listwach? Ponoć to nie jest plastik tylko jakaś guma, która pracuje razem z drzwiami i może pojawić się problem "pajączków" i późniejszego pękania lakieru na tych listwach.
          Szkodnik rulez

Moja Czesia

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez Seba_Wro
            Pytanie do kolegów, którzy tak zrobili o aspekt praktyczny takiego rozwiązania (parkingi, zarysowania, itd., itp.)
            Odpuśc ten temat. Ja co prawda tego nie robiłem, ale jak pisałem tu kiedys, moi rodzice mieli kilka lat temu białą Vectrę B po lifcie (ona miała własnie te listwy polakierowane w kolorze nadwozia). Efekt tego zabiegu stylistycznego jest taki, że po każdej jednej wizycie na parkingu pod marketem na listwie były poodbijane kolorowe pozostalości po lakierach z innych aut.
            Jak dla mnie lakierowane listwy to rzecz zupełnie niepraktyczna i zbedna. Pomyśl, jak można kolakierowac cos co w załozeniu ma chronić lakier przed obiciem Czyli na polakierowane listwy trzeba by załozyc dodatkowe - czarne listwy, aby chronic te polakierowane.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Seba_Wro
              Drive
              • 2009
              • 58

Big, :lol:
              Szkodnik rulez

Moja Czesia

Komentarz

• psychodad
                Ambiente
                • 2007
                • 117

psychodad, A nie masz problemu z pękaniem lakieru na tych listwach? Ponoć to nie jest plastik tylko jakaś guma, która pracuje razem z drzwiami i może pojawić się problem "pajączków" i późniejszego pękania lakieru na tych listwach.
                Jeśli jest to dobrze zrobione to nie powinieneś mieć problemu , przynajmniej ja takiego nie mam a uwierz mi ,że nie szczypie się z parkowaniem.

Big Nie przesadzaj ... autko bardzo ładnie się prezentuje a malowanie to koszt paru stów a nie paru tysięcy ( ja coś koło 300zł płaciłem ).
                chip ... chip huraaa !

Komentarz

• Marian 2
                  L&K
                  • 2007
                  • 1086
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Aby farba się nie łuszczyła na takiej elastycznej listwie, nie należy przesadzać z grubością malowania listwy. Wystarczy tylko tyle, aby zakryć czarny kolor. Kiedyś też popełniłem ten błąd, bo myślałem, że grubiej, to lepiej. Malowałem srebrną farbą w spraju. Ta farba bardzo dobrze kryje, a gdy jest cienka warstewka, jest elastyczna, i bardzo dobrze wygląda. Malowałem z konieczności, gdyż drzwi zostały drapnięte dość głęboko tuż nad oryginalną czarną listwą. Po zabezpieczeniu, nakleiłem nad oryginalną czarną listwą, dodatkowe listwy ale już w kolorze nadwozia (na oboje drzwi). W sumie to nawet lepiej wygląda z taką podwójną listwą. Może dla tego, że kombi.

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez psychodad
                    Big Nie przesadzaj ... autko bardzo ładnie się prezentuje
                    Ale ż ja nie przesadzam !!! Pisze jak było a czy ktos w to wierzy czy nie to juz jego prywatna sprawa
                    Psychodad, może i auto sie ładnie prezentuje tylko pytanie po co te listwy są ?? po to żeby chronic lakier czy żeby auto sie ładnie prezentowało??
                    Bo jeśli chodzi tylko o prezencje to proponuje wogóle zlikwidowac listwy - gladkie drzwi prezentuja sie jeszcze lepiej (widzł ktos jakieś listwy na Porsche czy Lambo ??)
                    Czarny Elegance

Komentarz

• Janinho
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 390
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

A nie masz problemu z pękaniem lakieru na tych listwach? Ponoć to nie jest plastik tylko jakaś guma, która pracuje razem z drzwiami i może pojawić się problem "pajączków" i późniejszego pękania lakieru na tych listwach.
                      ja już mam rok i nie ma z tym problemów.

Zamieszczone przez Big
                      Efekt tego zabiegu stylistycznego jest taki, że po każdej jednej wizycie na parkingu pod marketem na listwie były poodbijane kolorowe pozostalości po lakierach z innych aut.
                      coś rodzice szczęścia nie mają mnie co prawda też ktoś polakierowaną listwe wózkiem lekko zarysował ale lakierowałem je świadomie, że auto ładnie wyglądałem kosztem tego, że może to ulec zniszczeniu

Seba_Wro, maluj listwy będzie ładniejsza a podejrzane parkingi omijaj
                      >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• JOY
                        Rider
                        • 2008
                        • 641

Zamieszczone przez Big
                        tylko pytanie po co te listwy są ?? po to żeby chronic lakier czy żeby auto sie ładnie prezentowało??
                        Bo jeśli chodzi tylko o prezencje to proponuje wogóle zlikwidowac listwy - gladkie drzwi prezentuja sie jeszcze lepiej
                        Otórz to

Komentarz

• Arek
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 3143

co do opini ze na parkingu zarysuja to dla mnie to jest bzdura.mam juz prawie 4 lata polakierowane,czesto parkuje pod,makro,selgros,real,tesco i odpukać listwy wygladaja jak wyglądały i każde kolejne auto bedzie miało polakierowane listwy tak więc polecam ten zabieg
                          -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Dachu
                            Rider
                            • 2008
                            • 724
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BGU 1.6 MPI 102 KM

moim skromnym zdaniem pomalowane listwy sa indywidualna sprawa wlasciciela auta,wiadomo gusty sa rozne jednym sie to podoba innym nie,pozdrawiam
                            Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie

obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu

Komentarz

• psychodad
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 117

Zamieszczone przez Marian 2
                              Aby farba się nie łuszczyła na takiej elastycznej listwie, nie należy przesadzać z grubością malowania listwy. Wystarczy tylko tyle, aby zakryć czarny kolor. Kiedyś też popełniłem ten błąd, bo myślałem, że grubiej, to lepiej. Malowałem srebrną farbą w spraju.
                              Jezuuu tylko nie spray ... malowanie zleca się lakiernikowi.Bez odpowiedniego przygotowania,podkładu to raczej nie dziwne ,że zeszło :wink:
                              chip ... chip huraaa !

Komentarz

• Arek
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 3143

dokładnie,sprayem to mżesz pomalować sobie ramę w rowerze .Listwy tylko z podkladem i to specjalnym.Musi być elastyczny żeby farba się trzymała i nie pękała
                                -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez Arek
                                  co do opini ze na parkingu zarysuja to dla mnie to jest bzdura.
                                  A moim zdaniem opinia, że na parkingach NIE obijają jest jeszcze większą bzdurą, bo sam na własne oczy widziełem jak wygladąły listwy w Vectrze B moich rodziców z kolorowymi "próbkami" lakierów z innych aut
                                  Dla mnie lakierowane listwy ochronne to po prostu głupota.
                                  Równie dobrze mozna by polakierować sobie szyby, bo ładniej by wyglądąły
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• gebek
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1214

Zamieszczone przez Arek
                                    dokładnie,sprayem to mżesz pomalować sobie ramę w rowerze .Listwy tylko z podkladem i to specjalnym.Musi być elastyczny żeby farba się trzymała i nie pękała
                                    Tak jak napisales,to tylko 50%prawdy,bo niewiele da sam elastyczny podklad na plastik,
                                    jesli nie dasz uelastyczniacza takze do lakieru.
                                    W takiej kombinacji prawdopodobienstwo pekania jest najmniejsze
                                    Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Seba_Wro
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 58

O ile dobrze pamiętam w swoim poprzednim aucie miałem polakierowane listwy (Mondeo 2,0 TDCi), tylko kolor auta był inny (Neptune Green). I po półtora roku eksploatacji nie zauważyłem jakichś perfidnych obić na nich.

Załączam foto
                                      Szkodnik rulez

Moja Czesia

Komentarz

• Evil
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 721

Polakierowane listy będą lepiej wyglądać.
                                        Z tą ochroną to troszkę przesadzacie, przykładem może być to, że np. listy które są mocowane na drzwiach samochodu naszego są może w 10% skuteczne przy obijaniu się innych drzwi o nasze drzwi. Każdy samochód ma na innej wysokości "najbardziej wystającą część drzwi" a co za tym idzie nie zawsze "trafi" w listwę a często w drzwi... i czy one będą lakierowane czy nie... nic to nie zmieni

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

o rany
                                          chcesz to maluj, nie chcesz nie maluj, na pewno da się to zrobic dobrze i tak, żeby nie odłaziło i nie pękało, w tych kwestiach słuchaj się gebka :idea:
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Seba_Wro
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 58

szkoda, Święte słowa :yay:
                                            Zrobię tak jak będę chciał :lol:
                                            P.s. Oglądając forum Nasze Auta nie znalazłem żadnej białej Octy z pomalowanymi listwami, więc nie mam żadnego poglądu nt. wizualizacji mojej koncepcji :diabelski_usmiech .
                                            Szkodnik rulez

Moja Czesia

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

P.s. Oglądając forum Nasze Auta nie znalazłem żadnej białej Octy z pomalowanymi listwami, więc nie mam żadnego poglądu nt. wizualizacji mojej koncepcji
                                              podobno 100x lepiej wygląda a z pomalowanymi lusterkami 200, ale lusterka widze, że masz
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Seba_Wro
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 58

Czyli zostało mi tylko 100x lepiej
                                                Dobre i to :lol:

[ Dodano: Pią 20 Mar, 09 14:26 ]
                                                Więc tak, po przejrzeniu Podforum "Nasze auta" doszedłem do wniosku, że przynajmniej na razie odpuszczam sobie temat malowania listew. I już :szeroki_usmiech .
                                                Szkodnik rulez

Moja Czesia

Komentarz

Pracuję...