[O1] Wymiana ECU 1.8T AUM na AUQ 150bhp-->180bhp
Witam ostatnio wyczytałem że te dwa silniki (AUM, AUQ) są praktycznie identyczne i teraz się zastanawiam nad wymiana komputera w mojej Octavii Auto z 2002 roku silnik 1.8T AUM Manual. Mam możliwość kupienia tanio używanego ECU od silnika 1.8T AUQ z Audi a3 to jest za 200zł
Jakich problemów mogę się spodziewać i czy jakieś dodatkowe czynności trzeba wykonać?
z góry dziękuje serdecznie za pomoc Darek
Napisze ktoś jeszcze jakiego interface kupić do zczytania numeru pin potrzebnego do zaprogramowania nowego ECU
który wybrać do zczytania tego pinu?
VAG k+CAN V1.4 czy
VAGTACHO V2.5
Jaką magistrale posiada octavia 1 z 2002 roku can czy K-LINE
i czy da rade bezpośrednio odczytać pin czy trzeba go przeliczać z wsadu
Dzięki Darek
P.S. Już podłączałem nowe ECU samochód odpala i gaśnie po 1 sekundzie i mruga kontrolka od kluczyka
wydaje mi sie, ze k04 chodzily tylko w wersjach s3 czyli 209km i 225km
taka tam octavka kombi 1.8T 250 km.. byla... Corsa B V6 225 km.. jest... ale jeszcze wciąż w fazie ogarniania - teraz w fazie generalnego remontu..
sponsored by HydroTransfer hydrografika Warszawa www.hydrotransfer.pl
rekin, proszę użyj szukajki zanim zadasz kolejne infantylne pytanie :? . AUM, AUQ i ARX są mechanicznie identyczne. Po prostu kolega może kupić ECU z AUQ taniej niż wynosi zrobienie chipa na AUM. Coś jeszcze trzeba dopowiedzieć?
Dokładnie o to chodzi, dzięki Hanz2k
Mam już ECU z Octavii VRS z AUQ Teraz potrzebuje pomocy przy zczytzniu numeru PIN z IMMO potrzebnego do adaptacji kluczyka do IMMO. Kabel się przyda z czasem pewnie do diagnozy , no i do kodowania 2 kluczyka bo niestety mam tylko jeden
Jakieś linki do dobrego kabla i oprogramowania bo muszę dopiero kupić
I takie trochę głupie pytanie tego numeru pin to nie ma czasem napisanego na obudowie od IMMO?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
[ Dodano: Sro 21 Paź, 09 13:56 ]
trochę poczytałem i widzę ze będę potrzebował 2 kabli
vag tacho do czytania nr. pin z mimo lub z licznika i
vag-com do programowania kluczyka do immo czy licznika
v409.1 KKL VAG-COM będzie dobry ?
dzięki
więc wymiana samego sterownika nie da 30km przyrostu.
a skad kolego wziales te dane??
gdyby bylo jak piszesz to nie wyciagnalbym z mojego AUM 220km :wink:
taka tam octavka kombi 1.8T 250 km.. byla... Corsa B V6 225 km.. jest... ale jeszcze wciąż w fazie ogarniania - teraz w fazie generalnego remontu..
sponsored by HydroTransfer hydrografika Warszawa www.hydrotransfer.pl
Ta sprężarka to chyba wymysł forumowych (nie z OCP) myślicieli. Wg KKK nigdy nie robili czegoś takiego jak k03s... Jest po prostu k03 o większej wydajności...
Z tego co się orientuję ARX też się niczym nie różni. Moim zdaniem ciekawa sprawa. Wsumie zostawiłem swoją i się zastanawiam nad takim fajnym modem. Tylko że wciąż mi czasu braknie.darekwawapl11, jak uda Ci się to porobić napisz kilka słów w szczególe i w ogóle jak i co. Będzie dla potomności.
Niestety nie udało mi sie podmienic ecu IMMO trzeciej generacji do adaptacji potzreba jakis kod co to sie znajduje u Niemców na serwerze. auto pojechało do tunera.... nigdy chyba nie sprzedam tej skody
Pozdrawiam darek
darekwawapl11, mam u siebie ecu z RSa bliźniacze HN do mojego HJ, ten kod to pewnie SKC i nie jest potrzebny, na 4 cyfrowym PINie też powinno pójść, z zerem przed.
SKC kiedyś mogli wygenerować w ASO ale od 2005 nie podają tylko jest ściągany właśnie online i nawet w ASO go nie widzą. Ale są kalkulatory co liczą SKC, zachomikowane ;-)
Niestety szukam ori vag-coma bo przy adaptacji mój nie chce zapisać nowego pinu.
Re: Wymiana ECU 1.8T AUM na AUQ 150bhp-->180bhp
Zamieszczone przez darekwawapl11
Witam ostatnio wyczytałem że te dwa silniki (AUM, AUQ) są praktycznie identyczne i teraz się zastanawiam nad wymiana komputera w mojej Octavii Auto z 2002 roku silnik 1.8T AUM Manual. Mam możliwość kupienia tanio używanego ECU od silnika 1.8T AUQ z Audi a3 to jest za 200zł
Jakich problemów mogę się spodziewać i czy jakieś dodatkowe czynności trzeba wykonać?
z góry dziękuje serdecznie za pomoc Darek
Dla mnie to słaby pomysł. bo w/g danych katalogowych RS ma 180KM i 235nm a 150 po dobrym programie za ok 1000-1300 zł ok 190KM i 290nm .
OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
Sprawdzę w tym tygodniu czy i co wyskoczy Na razie to tylko 200zł ECU, reszta to znajomi z know how lub odpowiednim kabelkiem i oprogramowaniem :roll:
I tak uważam że najpewniejszym rozwiązaniem, nie najtańszym oczywiście, jest wizyta u rodzinnego tunera. Jednak w przypadku AUM jest o tyle dobrze, że mając trochę czasu na poszukiwania po necie można znaleźć co trzeba żeby mając tylko wspomnianego Galletto lub KWP2000, a nawet VAG-COM'a z e-baya (!) przekopiować sobie co trzeba z AUQ do AUM
czy aby na 100 procent w AUM jest mechanicznie wszystko to samo co w AUQ? przecież co chwilę pada na forum , że jest właśnie choćby wydajniesze turbo jest.
A zresztą...trochę nie rozumiem po co podmieniać ECU w takim razie, jeśli jest taki sam mechanicznie samochód, może poprostu lepiej pogrzebać w sofcie i ustawić to według parametrów AUQ. Rozumiem , że niby taniej kupić ECU z innego auta, ale ryzyko moim zdaniem większe, wywalania błędów, problemów z przebiegiem itp. I tak jakiś niezły znawca będzie musiał to adaptować, więc pewnie na to samo wychodzi roboty co przestawienie kompa w AUM. Na mój rozum.
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 11 16:44 ] fahoovnik, galetto lub kwp2000 pewnie o to mi bardziej chodzi, cokolwiek te nazwy oznaczają, ale pewnie prowadzą tylko w kierunku podmiany softu, a nie wymiany ECU
Dobra, sprawdziłem, kompa z RSa znanymi mi metodami nie dało się podłączyć (zaadaptować) do AUMa, komunikat system not ok i lipa. Ale za to zaadaptowałem sobie drugi bliźniaczy ECU, teraz mam dwa, jeden do grzebania a drugi jako backup :twisted:
Najprostsza metoda to skopiowanie wybranych map w winolsie z RSa do AUMa, ale do tego trzeba sprawnie działającego winolsa, damosów i narzędzia do liczenia sum kontrolnych.
Inna droga to oprogramowanie tunerpro, XDFy do AUMa (których nie znalazłem) i kupno pluginu który liczy sumy kontrolne.
Wsady do RSa można znaleźć na necie, są dwie wersje o których mi wiadomo z końcowką SJ i HN, są też inne wersje 180KM ale co sprawdziłem i się pokrywa to HN z RSa i HJ z AUMa, te same adresy map ale różne wartości. SG z AUMa po 2005r i SJ też się pokrywają jak HN i HJ. Tak więc wiecie czego szukać, co kupić, do dzieła
czy aby na 100 procent w AUM jest mechanicznie wszystko to samo co w AUQ? przecież co chwilę pada na forum , że jest właśnie choćby wydajniesze turbo jest.
mechanicznie AUM=AUQ=ARX, różnica tkwi w którymś tam czujniku (położenia wału czy coś), ECU i ... tłumiku w turbosprężarce, K03-052 i K03-053 mają taką samą wydajność, wymiary itd. różnica tkwi tylko w tym tłumiku (dźwięku) na wyjściu. AUQ i ARX mają tą samą turbosprężarkę. Mylisz AGU z AUM.
Ja też muszę potwierdzić, że nie udała się adaptacja ecu z auq z zegarami z aum.
Teraz tak sobie myślę, że wrzucenie wsadu od zegarów z auq do zegarów z aum i dopiero adaptacja ecu-zegary mogła by się udać.
Tylko trzeba by kogoś kto by mógł wyciągnąć wsad eepromu z zegarów od rs.
Komentarz