[O1] Montaż lampek drzwiowych (obrysowych) w octavii 1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ma_sob1
    Banned
    • 2010
    • 9

Ja miałem na początku jak rosa, ale stwierdziłem, że jest to miejsce słabo widoczne. Bo jak się z kimś minę to w lusterku szukam wlepki w lewym górnym rogu klapy.
    Tak więc uważam, że jest to najlepsze miejsce i powinno być sugerowanym miejscem wlepki (żeby nie powiedzieć jedynym słusznym).

wcześniej -
    teraz -
  • Paweł-SK
    Ambiente
    • 2009
    • 125

Tak jak w temacie, ze względu że zmieniłem wnętrze, w którym aktualnie mam w przednich drzwiach czerwono białe lampki, chciałbym aby zaczeły działać po otwarciu drzwi, szukałem na forum, ale nawet nie bardzo wiem pod jaką nazwą tego szukać, jeśli już gdzieś był ten wątek to przepraszam. Jednak użyłem szukajki Posiada ktoś jakiś schemat, gdzie się podpiąć, albo coś podobnego? Z góry dziękuje.

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

Chyba chodzi Ci o lampkę światła ostrzegawczego na dole drzwi. Znalazłem tylko to, nie jest to wiele ale zawsze coś i tyle też może się przydać: 8)
      Załączone pliki
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• awiacek
        Ambiente
        • 2007
        • 152

Zamieszczone przez Jeżyk
        Chyba chodzi Ci o lampkę światła ostrzegawczego na dole drzwi to może się przydać:
        Możesz umieścić całość dzwi (tylko schematy)?

Komentarz

• sebam
          Classic
          • 2013
          • 19

Witam, rozebrałem prawe drzwi żeby ożywić tą dolną lampkę i mam problem.

Na zdjęciu poniżej widać 3 żółto/brązowe kable masowe.
          1 idzie do lampki dolnej
          2 do tego złącza wielopinowego przy mechanizmie podnoszenia szyby
          3 myślę że gdzieś do zamka

Te 3 kable, jak widać na foto są połączone ze sobą w jedną całość i u mnie nie były nigdzie podłączone, tylko zaizolowane.
          Gdy podpiąłem je do masy, to lampka drzwi świeci cały czas, nawet po zamknięciu.

Z tego schematu nie za bardzo potrafię rozkminić jak to ma być podłączone.

Pomoże ktoś?
          Załączone pliki

Komentarz

• dominik9420
            L&K
            • 2012
            • 1136

sebam, Jak dobrze widzę, to te kable wyciągnąłeś z kabiny? one są z tej przelotki, międzu kabiną a drzwiami?
            Ten brązowy z tym kółeczkiem- to masa i na 100% powinnien być przykręcony do karoserii.
            Na schemacie "drzwi3" jest tak jak to wygląda w serii.
            Jeden kabel od lampki podłączasz pod pin 20 w ".złącza wielopinowego przy mechanizmie podnoszenia szyby"
            a 2-gi do pinu 5-go ".złącza wielopinowego przy mechanizmie podnoszenia szyby"
            tamte kable zaizoluj i zostaw jak były, i zrób tak jak napisałem wyżej podłączając samą lampkę do pin-ów 5 i 20,
            br/ge- brąz/żółty- pin5
            ro/sw-czerwony/czarny- pin 20

Najbardziej przeraża mnie rzeźba u "kowalskiego " pod płotem" później siedź i myśl godzinami, skąd ktoś coś obciął, aby działało...
            ciężko jest tak na odległość i z 1-go zdjęcia coś wywróżyć...
            Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
            Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
            Pozdrawiam i Szerokości!
            Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
            http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• sebam
              Classic
              • 2013
              • 19

Dzięki dominik9420, sprawdzę tą opcję pin5 + pin20, ale właśnie chciałbym uniknąć
              "rzeźby kowalskiego" bo już w tym aucie wiele takich wydumek naprostowałem.

Te 3 masy były w drzwiach, a ich końcówka tam gdzie się łączą razem była zaizolowana i przyklejona do tej grubej masy z kółeczkiem.
              Następnie ta gruba masa, z drzwi idzie już sama przez przelotke i do słupka w środku auta przykręcona jest do karoserii.

Poza tym połączenie razem tych 3 cienkich mas, to nie jest jakieś skręcane w palcach, tylko wygląda na zaprasowane fabrycznie.

Z tego schematu "drzwi3" wydedukowałem tylko tyle, że od lampki M28 kabel plusowy idzie do złącza 10pin na słupku i tak jest u mnie.
              Natomiast nie rozumiem co z tym 2 kablem masowym, który na schemacie wychodzi z lampki, rozdwaja się i co dalej?
              U mnie po prostu wychodzi ta masa z lampki, druga z tego złącza od podnoszenia szyby, trzecia jeszcze nie wiem skąd i wszystkie są połączone razem (trzymam palcami na foto).

Jak dotknę nimi do masy, to lampka świeci cały czas.

Najlepiej by było, jakbym wziął z tych trzech kabli tylko masę lampki i podpiął ją tam, gdzie masa pojawia się tylko po otwarciu tych prawych drzwi, a pozostałe dwie zaizoluję tak jak było.
              Tylko właśnie nie wiem gdzie się pojawia ta masa po otwarciu drzwi, ale zobaczę zaraz ten pin5.

EDIT:
              Poddałem się.
              Masa nigdzie się nie pojawia na otwartych drzwiach, na pinie5 także.
              Wygląda na to, że uszkodzona jest krańcówka w zamku, ale nie będę zamka wymieniał żeby tylko lampka była i kontrolka na liczniku, bo mam jeszcze parę rzeczy do zrobienia.

Dzięki za pomoc...
              Załączone pliki

Komentarz

• dominik9420
                L&K
                • 2012
                • 1136

Świeci dlatego, bo tam jest sterownie masą.
                Tak miałem podłączone u siebie i hulało

[ Dodano: Nie 08 Wrz, 13 19:55 ]
                Zamieszczone przez sebam
                Tylko właśnie nie wiem gdzie się pojawia ta masa po otwarciu drzwi, ale zobaczę zaraz ten pin5.
                No dokładnie na pinie 5-tym
                Edit.
                Nie trzeba wymieniać zamka.
                poszukaj pod :
                zimne luty
                trzeba wyjąć mikrowłącznik i poprawić luty

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 13 16:57 ]
                Tak mi się przypomniało.
                Przecież jak nie działa mikrowłącznik, to i lampka się nie zaświeci.
                Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                Pozdrawiam i Szerokości!
                Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• sebam
                  Classic
                  • 2013
                  • 19

Zamieszczone przez dominik9420
                  Nie trzeba wymieniać zamka.
                  poszukaj pod :
                  zimne luty
                  trzeba wyjąć mikrowłącznik i poprawić luty

[ Dodano: Pon 09 Wrz, 13 16:57 ]
                  Tak mi się przypomniało.
                  Przecież jak nie działa mikrowłącznik, to i lampka się nie zaświeci.
                  Już wykleiłem piankę na drzwiach z powrotem, nie chce mi się tego rozbierać.

Lampka nie zaświeci mówisz na liczniku, na dole drzwi, czy sufitowa?

Na liczniku nie świeci mi na stówe bo widziałem, na drzwiach to wiadomo że też nie, bo po to rozbierałem żeby ją ożywić, a na podsufitce nie sprawdziłem, ale domyślam się że też nie świeci po otwarciu drzwi.

EDIT:
                  3 pytania:

Po otwarciu samej tylnej klapy, zapala się lampka na podsufitce i kontrolka otwartych drzwi na liczniku?

2 rzecz - po otwarciu jakichkolwiek drzwi, przy zamkniętej klapie, zapalają się lampki w bagażniku?

Krańcówka w klapie działa tak samo jak drzwi i tak samo się te luty i styki tam krzaczą?

Pytam, bo nie świeci nic w bagażniku...

Komentarz

Pracuję...