[O1] Octavia Kombi - dodatkowe postoje w tylnich lampach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hevet2
    Classic
    • 2009
    • 16

Zamieszczone przez perfex
    To auto ma tylko jedną wadę - miejsce na tylnej kanapie, a raczej jego brak
    Czy ja wiem? Wydaje mi się, że jest go tyle co w O2 lub nawet więcej, przynajmniej jeśli autem z przodu podrózują osoby 175 cm wzrostu .

Wczoraj miałem okazję się tym sprzętem przejechać. Co mnie zaskoczyło to cisza. Przy przyspieszaniu buczy dość basowo. Dość fajnie gra też audio - też bym takie chciał .
    W trasie auto spaliło 6.5 litra na 100 km, ale miało 100 km przebiegu na starcie i 310 na mecie, więc silnik jeszcze nie jest ułożony i może spalanie jeszcze troszkę spadnie.

Jak na auto za ~65.000 to naprawdę niczego więcej nie można chcieć - jakby nie było ma dwustrefową klimę, komputer pokładowy, elektrykę szyb, lusterek, radio z 8 głośnikami, 6 czy 8 poduch, podgrzewana przednia szyba etc. Doposażenie Octavii do tego samego poziomu spowodowałoby przekroczenie ceny Exeo - różnica tkwi tylko w roku produkcji, co przy planowanej eksploatacji 10+ nie ma kompletnie znaczenia.
    Jak dla mnie tylko silnik mógłby być mocniejszy...
  • SuchyX
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1170

Witam chce wam przedstawić modyfikacje tylnich lamp żeby dołożyć dodatkowe postojówki w OI Combi

Czas pracy 30~40min. (wykonanie i montaż banalnie prosty)

Co nam będzie potrzebne do zabiegu.

- Coś do wycinania plastiku (ja wyciąłem dziurę u siebie bez demontażu lampy)
    - żarówka 5W/21W
    - żarówka 5W
    - cyna
    - dwa kabelki
    - śrubokręt
    - lutownica
    - pilnik
    - izolacja
    - najważniejsze PIWO!! :szeroki_usmiech

Co robimy najpierw:

Zabieramy się za modyfikację żarówki 5W/21W, a mianowicie trzeba spiłować górny bolec (ten bliżej bańki) a dolny będzie nam trzymał całą żarówkę w uchwycie.

Następna czynność jaką musimy wykonać to przylutowanie kabelka który spowoduje że będziemy mieli w tej żarówce 5W/21W pozycję. Czyli jak widać na zdjęciu dolny bolec do góry to kabelek trzeba przylutować do prawej nóżki. Po tej czynności trzeba zaizolować kabelek który lutowaliśmy aby nie stykał nam się z oryginalną instalacją.

Lewa listwa (postój + przeciwmgielny dlatego żarówka 5W/21W)

Jak już dokonamy tych czynności to bierzemy się za modyfikację listw. Najpierw wkładamy żarówkę 5W/21W (z przylutowanym kabelkiem i zailozowanym w miejscu lutowania). Kabelek trzeba wprowadzić od dołu bo inaczej nam się nie zmieści w listwie widać to dobrze na zdjęciu. Drugą cześć kabelka widać w którym miejscu trzeba do szyny przylutować.

Prawa listwa (żarówka 5W + wycięcie otworu) - zdjęcie wyżej prawej listwy.

I Efekt końcowy :diabelski_usmiech

Postojówki

Postojówki + stop

Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
    Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• Arek
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 3143

a u mnie tak z opisu ze skodaclub:
      Załączone pliki
      -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• Jarek_wawa
        Rider
        • 2009
        • 283

Wygląda fajnie.
        Ale niezgodne z przepisami, jak trafisz na upierdliwego policjanta to zabierze dowód i robota na marne pójdzie.
        Szczegółowe przepisy:
        ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
        (Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

Jarek_wawa, passat B5 po lifcie ma w jednej lampie też 2 pozycje (okrągłe). Posiadanie 4 postojów jest zgodne z prawem, jedynie niezgodne z homologacją lampy i tutaj jest przeciwmgielny który jest wymogiem według przepisów.

A raczej wątpię aby policjant się przyczepił bo dół świeci identyko jak góra.

Komentarz

• Jarek_wawa
            Rider
            • 2009
            • 283

SuchyX, posiadanie 4 napewno nie jest zgodne z prawem bo to jasno określa rozporządzenie.
            Masz rację co do passata, chyba należy światło traktować jako klosz, element, a nie "pole świecące". Więc tu faktycznie są 2 światła.
            4 były by gdyby były wydzielone poza jeden klosz lampy.

Komentarz

• SuchyX
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1170

Jarek_wawa, dlatego nie ma o co się obawiać

Komentarz

• Arti_r1
                RS
                • 2008
                • 2626

Też się noszę z zamiarem zrobienia tego u siebie, i nawet w tej sprawie podjechałem na Stacje Kontroli Pojazdów, i pytając gościa czy tak może być on powiedział że niema żadnego problemu Tylko zaznaczył że przeciwmgielny musi być :wink:
                Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• mamaj12
                  RS
                  • 2009
                  • 1956
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jarek_wawa, 4 pozycję są też w Mercedesie C, VW Touareg, Seat Cordoba i na pewno w wielu innych.
                  obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                  wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• Jarek_wawa
                    Rider
                    • 2009
                    • 283

Zamieszczone przez mamaj12
                    Jarek_wawa, 4 pozycję są też w Mercedesie C, VW Touareg, Seat Cordoba i na pewno w wielu innych.
                    Dzisiaj widziałem nowe mondeo sedan i też ma 4 pozycje. Ma to zrobione na 4 kloszach więc nie wiem po co jest rozporządzenie skoro producenci i tak sobie...

Komentarz

• Marian 2
                      L&K
                      • 2007
                      • 1085
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Swego czasu w podobny sposób zrobiłem tylne światła w Dacii 1300. Uzyskałem w ten sposób dużą powierzchnię świecenia, ale ta dodatkowa powierzchnia miała inną fakturę klosza, i była nieco oddalona od własciwych świateł pozycyjnych (około 5 cm).
                      Przy pierwszej kontroli na drodze musiałem na poczekaniu odłączyć te dodatkowe żarówki, i tylko dzięki temu, że dało się to zrobić natychmiast i "na poczekaniu", nie było mandatu i zabranego dowodu. Trzeba pamiętać o tym, że światła , a więc klosze, całe lampy, żarówki, itp., są homologowane, i jakakolwiek przerobka jest nie dozwolona.
                      Jest to zrozumiałe, gdyż te dodatkowe światla mogą się mylić ze światłami "stop", a na drodze niema czasu na zastanawianie się co jest co. Sytuacja musi być jednoznaczna w każdym ułamku sekundy.

Komentarz

• SuchyX
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1170

Marian 2, kolego przecież pozycja ma 5W a stop i przeciwmgielny 21W więc jak można stop z pozycją pomylić?? Mało tego dodatkowo nasze szkodniki mają 3 światło stop więc w skodzianach raczeni je trudno pozycje ze stopem pomylić. :szeroki_usmiech

Komentarz

• Marian 2
                          L&K
                          • 2007
                          • 1085
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Przepis jest przepisem, i trzeba go przestrzegać. Nie wszystkie samochody mają trzecie światło "stop". Poza tym, lutowanie kabelków do żarowki jest nie do przyjęcia, tak samo jak przystosowywanie żarówki przez spiłowanie bolców. Jak będzie wyglądała wymiana spalonej żarówki na drodze, albo np. w czasie kontroli, a tak właśnie często się zdarza, że policjant żąda wymiany na miejscu i "puszcza wolno".

Komentarz

• SuchyX
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1170

Marian 2, kolego ale mi wielki problem. Jak spali Ci się żarówka to wyciągasz ją z lewej i prawej lampy i jedziesz na ory światłach ot to wielka mi tragedia a w razie czego w domu lutujesz sobie od nowa. W czym masz problem kabelek przylutować ile Ci to czasu zajmie z 2min?

A co do wymiany żarówki to panie kolego tyle razy miałem spaloną z tyłu i jakoś nikt się nie przyczepił a jeżdżę po całej Polsce i z tym problemów nie miałem. Zresztą ja zawsze jak jadę w trasę to sprawdzam oświetlenie więc jak coś nie pali to wymiana i w drogę.

Kto będzie chciał sobie tak zaadoptować u siebie to zapewne tak zrobi każdy ma swoje zdanie na ten temat a ja uważam że im bardziej widoczne nasze auto tym bezpieczniejsi jesteśmy z racji tego iż osoba jadąca za nami może szybciej nas zauważyć.

Komentarz

• Sebastian_S
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 172

Można zrobić w prawej bezpośrednio drugie przeciwmgielne ? Czy trzeba kabel poprowadzić ?

Komentarz

• Marian 2
                                L&K
                                • 2007
                                • 1085
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wszystko się zgadza, każdy może zrobić tak jak zechce, tylko moim zdaniem, wszystkie techniczne rozwiązania powinny mieć "rece i nogi" w całości, a nie w gipsie i na temblaku.
                                Tu jest przykład kilku od początku do końca doprowadzonych rozwiązań:

Komentarz

• pablo_doctor
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 791

Zamieszczone przez Sebastian_S
                                  Można zrobić w prawej bezpośrednio drugie przeciwmgielne ? Czy trzeba kabel poprowadzić ?
                                  trzeba dolozyc kabel najlepiej pom iedzy lampami
                                  pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• strzemek
                                    Classic
                                    • 2009
                                    • 12

witam. a mozna miec 4 swiatla STOP??

Komentarz

• SuchyX
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1170

Słuchajcie zapewne można i to jakość obejść bez lutowania kabli itd.. tylko trzeba by listwę przerobić. Rozmawiałem ze znajomym elektrykiem pokazywałem mu listwy od żarówek i powiedział że jest to do zrobienia tak że w razie czego jakby się spaliła żarówka to tylko wykręcamy i wkładamy nową.

Także trzeba by dłużej nad tym posiedzieć. Jak Ten mod będzie miał u mnie jakiś wysoki priorytet (znajdę czas na dłubanie nad tym) to razem ze znajomym zrobimy tak aby było plung&play.

Dzisiaj jechałem za KIA CREED - czy jak to tam się pisze i ma też 4 pozycje i 3 stopu.

Komentarz

• Dijkstra
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1589

witaycie, ja mam bez lutowania do zarowki. po prostu jest 2 styk w gniezdzie i wkladam zarowke 2 wloknowa. jak si eprzepali wkladam 2. Jak wlacze swiatlo p/mgielne to tez swieci (zapala sie wlokno 21W - normalnie swieci 5W). Jezdze juz tak z 2 miesiace i ni ebylo problemow. ostatnio nawet siedziala mi drogowka na tylku i nie bylo problemu. mam nadzieje ze tak zostanie
                                        Moje foty
                                        Moja stronka
                                        Moje 4 kolka

Komentarz

• SuchyX
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1170

Dijkstra, kolego tylko w seryjnej listwie przeciwmgielny jest 21W i żarówka jest jedno włóknowa. A tam gdzie masz STOP i POZYCJE to zobacz sobie na żarówce że masz dwu-włoknową. A w listwie ory od naszych skodzin w kombii ile masz blaszek od przeciwmgielnego?? jedną! więc jak Ci może świecić 5W. Więc bez dorobienia w listwie drugiej blaszki się nie obejdzie.

Komentarz

• strzemek
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 12

koledzy a co z tym 4 swiatlem stop?? mozna miec??

Komentarz

• zgucio
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 691

strzemek, można niektóre auta wyjeżdzają tak z fabryki
                                              ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• strzemek
                                                Classic
                                                • 2009
                                                • 12

dzieki. ja mam 4 i sie obawialem ze to grozi zabraniem dowodu. przynajmniej lepiej mnie widac jak hamuje. pozdro

Komentarz

• Dijkstra
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1589

Zamieszczone przez SuchyX
                                                  Dijkstra, kolego tylko w seryjnej listwie przeciwmgielny jest 21W i żarówka jest jedno włóknowa. A tam gdzie masz STOP i POZYCJE to zobacz sobie na żarówce że masz dwu-włoknową. A w listwie ory od naszych skodzin w kombii ile masz blaszek od przeciwmgielnego?? jedną! więc jak Ci może świecić 5W. Więc bez dorobienia w listwie drugiej blaszki się nie obejdzie.
                                                  Ja mam przerobione - dodano 1 blaszke wiecej Chodzilo mi o to ze mozna bez lutowania.
                                                  Moje foty
                                                  Moja stronka
                                                  Moje 4 kolka

Komentarz

Pracuję...