Witajcie! Szukałem, ale niestety nie znalazłem :? . Chciałbym zamontować szyberdach w mojej skodziance. Czy ktoś może już coś takiego robił?? Ile taka przyjemność może kosztować?
ja robiłem w o1
pamiętaj, że dokładając aftermarket'owy szyber, będzie on działał nieco inaczej niż fabryczny - bo do fabrycznego inaczej wygląda podsufitka i poszycie dachu.
fabryczny uchylno-odsuwny odsuwa się chowając między dach a podsufitkę i do tego jest z zasady nieszczelny - pod szybą są rynienki a potem rurki odprowadzające wodę słupkami pod auto, więc można zostawić auto na deszczu z uchylonym szybrem i w 99% przypadków auto będzie suche (poza wersją deszcz + wiatr wiejący pod kątem prostym - wtedy napada)
natomiast niefabryczny typu webasto, vermeulen czy farmont uchyla się standardowo, ale odsuwanie wygląda jak w np. oplu callibra czy hondzie crx - czyli uchylona szyba odsuwa się do tyłu na dachu; ponadto z racji braku odpływów musi być na szczelny po zamknięciu - więc zostawienie auta z otwartym szybrem na deszczu to słaby pomysł, bo na pewno woda zbierająca się dookoła szyby wleje się do środka; ponadto w wersjach tańszych nie spodziewaj się rolety zasłaniającej szybę od spodu
osobiście posiadam od marca poprzedniego roku szyber vermeulen mechaniczny(korba), uchylno - odsuwny. ogólnie jest b. zadowolony z niego (nie mam w ogóle klimy), jedynie nauczyłem się zamykać szyber wychodząc z auta na kilka godzin, bo już ze dwa razy napadało mi do środka , a poza tym jest OK, hałas uchylonego szybra jest minimalny w stosunku do uchylonych szyb, za to dodatkowy hałas zaciąganego powietrza potrafi pojawić się powyżej 110kmh ze środkowych wlotów powietrza nad radiem - ale to w o1. w trybie odsuniętym niespecjalnie jeździ się powyżej 100kmh - robi się głośno, poza tym słonce potrafi przypiec w czachę (ale czyż nie o to czasem chodzi ? )
ja montowałem w poznaniu, na ul. sycowskiej - gość potrzebował ok. 8h, 1200zł za całość
Witajcie! Szukałem, ale niestety nie znalazłem :? . Chciałbym zamontować szyberdach w mojej skodziance. Czy ktoś może już coś takiego robił?? Ile taka przyjemność może kosztować?
Jeśli masz Ambiente i wzwyż to do wymiany pójdzie na pewno podsufitka ...
Komentarz