[O2] Montaż lusterka fotochromatycznego z czujnikiem deszczu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KyLo
    Classic
    • 2008
    • 37

Noo teraz to wygląda zacnie Miałeś może porównanie w jeździe do 17"? Zastanawiam się właśnie żeby zmienić 17" na 18" i nie wiem jak sie na tym jeździ :wink: Możesz zrobić zdjęcie tyłu bo widze że walec konkretny :twisted: Gratki i pozdrowionka
  • fernando
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1890

Mam zamiar założyć lusterko fotochromatyczne z czujnikiem deszczu/zmierzchu. Mam zamontowaną już odpowiednią szybę, czujnik, samo lusterko i schematy. Teraz potrzebuję rad odnośnie montażu tego wszystkiego... Skąd wziąć masę? Jak podpiąć się do bezpiecznika? Jak zorientować się, do którego pinu w sterowniku komfortu wpiąć kabel?
    Wszystkie sensowne rady mile widziane :idea:

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

fernando a masz pełny schemat do lusterka do OII przed FL? Ja mam tylko do OII FL i nie wiem na 100% czy te lusterka się nie różnią. Jeśli nie to teoretycznie powinno być tak:

Masz dwie kostki: 3-styki od czujnika deszczu/światła i 6-styków od samego lusterka.

Najpierw czujnik deszczu/światła.
      1: zasilanie +12V stałe ( pin nr. 7 w kostce "F" na module centralnej elektryki )
      2: masa ( pin nr. 8 w kostce "F" na module centralnej elektryki )
      3: magistrala LIN ( pin nr. 3 w kostce "F" na module centralnej elektryki )

Lusterko.
      1: zasilanie +12V "po zapłonie" ( wg schematu podpięty pod bezpiecznik nr 4 <5 Amper> )
      2: masa ( można podpiąć do lampki oświetlenia w suficie < pin nr 3 we wtyczce lampki>)
      3: podłączenie do przewodu zasilającego lewą żarówkę światła cofania ( pin nr. 12 w kostce "C" na module centralnej elektryki )
      4 i 5: wyjście do sterowania ściemnianiem lusterek zewnętrznych ( chyba trzeba zostawić wolne )
      6: sterowanie oświetleniem ( pin nr. 11 w kostce "B" na module centralnej elektryki lub to samo bezpośrednio na lampce w suficie pin nr. 1 we wtyczce lampki )

Kabelki mogą być cienkie ( 0,5 mm2 ).
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• fernando
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1890

Zamieszczone przez kowal 2002
        fernando a masz pełny schemat do lusterka do OII przed FL?
        Zasadniczo mam parę schematów, ale nie jestem pewien, czy do przed FL czy po FL. Rozmawiałem też z człowiekiem, który robił coś takiego w jettcie '05, więc myślę, że we wszystkich samochodach na płycie golfa v jest podobnie...

kowal 2002, wielkie dzięki :!: , właśnie o takie rozpisanie pinów "z drugiej strony" mi chodziło. Jedynie do tej pory myślałem, że należy podpiąć zasilanie czujnika deszczu/zmierzchu do bezpiecznika nr 17.

Jeszcze mam pytanie "techniczne": czy do kostek potrzebne są jakieś blaszki, albo coś? Nie bardzo wiem, jak wytłumaczyć o co mi chodzi ops: Mam kostki i zastanawiam się, cy należy po prostu włożyć kabel i zacisnąć, czy jakoś powinienem to zakończyć...

Kabelki mogą być cienkie ( 0,5 mm2 ).
        Dobrze, że dałeś konkretną wartość, bo właśnie myślałem, żeby użyć cienkich kabli - 0,35mm2 :lol:

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Zamieszczone przez fernando
          Zasadniczo mam parę schematów, ale nie jestem pewien, czy do przed FL czy po FL. Rozmawiałem też z człowiekiem, który robił coś takiego w jettcie '05, więc myślę, że we wszystkich samochodach na płycie golfa v jest podobnie...
          Sprawdź na schematach jaki masz opis na wejściach do modułu centralnej elektryki ( J519 na górze schematu ). Do OII FL będzie T52xx/XX ( są trzy złącza A, B, C, wszystkie 52 stykowe ), do OII przed FL będzie T6x/X albo T8x/X albo T10x/XX itd ( w tym module jest kilka wtyczek oznaczonych A,B,C.... z różną ilością pinów 6, 8, 10, 11, 12, 16 ).

...Jedynie do tej pory myślałem, że należy podpiąć zasilanie czujnika deszczu/zmierzchu do bezpiecznika nr 17.
          Do bezpiecznika 17 też może być...

Jeszcze mam pytanie "techniczne": czy do kostek potrzebne są jakieś blaszki, albo coś? Nie bardzo wiem, jak wytłumaczyć o co mi chodzi ops: Mam kostki i zastanawiam się, cy należy po prostu włożyć kabel i zacisnąć, czy jakoś powinienem to zakończyć...
          Jeśli masz same plastiki z kostek ( czyli powiedzmy same obudowy ) to potrzebujesz jeszcze pinów, czyli tych metalowych blaszek/styków. W ASO dostępne są chyba piny zaciśnięte już na dwóch końcach przewodu. Trzeba coś takiego kupić, zatrzasnąć w tej plastikowej obudowie a kabelki przedłużyć...

Dobrze, że dałeś konkretną wartość, bo właśnie myślałem, żeby użyć cienkich kabli - 0,35mm2 :lol:
          0,35mm2 też mogą być. Tam praktycznie nie płyną, żadne prądy, także taki przekrój też spokojnie wystarczy...

Komentarz

• fernando
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1890

Jeśli masz same plastiki z kostek ( czyli powiedzmy same obudowy ) to potrzebujesz jeszcze pinów, czyli tych metalowych blaszek/styków. W ASO dostępne są chyba piny zaciśnięte już na dwóch końcach przewodu. Trzeba coś takiego kupić, zatrzasnąć w tej plastikowej obudowie a kabelki przedłużyć...
            Masz może numery z ETKI albo wiesz, gdzie tego szukać? Znalazłem coś takiego:
            -000 979 009 E - przewód serwisowy
            -000 979 018 E - przewód serwisowy
            -000 979 132 - przewód serwisowy

ale nie wiem, czy to o to chodzi ops:

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Zamieszczone przez fernando
              Masz może numery z ETKI albo wiesz, gdzie tego szukać? Znalazłem coś takiego:
              -000 979 009 E - przewód serwisowy
              -000 979 018 E - przewód serwisowy
              -000 979 132 - przewód serwisowy

ale nie wiem, czy to o to chodzi ops:
              Wg ETKI to 000 979 009 ( lub 000 979 009 A ) ale literki na końcu chyba nie mają znaczenia. O ile pamiętam to taki przewód serwisowy ma te końcówki zaciśnięte z obu stron czyli generalnie potrzebujesz ich tylko 5 szt. ( czyli 10 końcówek po przecięciu kabelka na pół )

ogólnie coś takiego

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

kowal 2002, dzięki

Komentarz

• rafik11
                  Rider
                  • 2009
                  • 448

odgrzewam temat, ponieważ ostatnio jechałem w nocy i przestawiłem sobie zwykłe lusterko wsteczne w tryb nocy okazało się ze czesi dali ciała bo po przestawieniu owszem nie oślepiają nas jadący z tyłu ale za to odbija się ta szybka od lampki sufitowej i w gruncie rzeczy jest trochę denerwujące. Postanowiłem sobie zamontować lusterko fotochromatyczne i wszędzie pisze ze trzeba zmienić szybę(co dyskwalifikuje taka modernizację), ale przeglądając ogłoszeniaz OII mającymi fochromy stwierdziłem ze owszem jest taka otoczka dookoła miejsca montażu lusterka w szybie ale :
                  1. czy montaż na zwykłej szybie takiego lusterka czemuś przeszkadza, tzn czy ta namalowana "kratka" w górnej części szyby w czymś przeszkdza ? moze jest za za duża a ta pod czujnik jest mniejsza?
                  2. zauważyłem ze sa dwa czujniki(moze sie myle) jeden w obudowie lusterka a drugi przy szybie w miejscu montażu lusterka na szybie , który od czego?
                  2. jeżeli czujnik w obudowie lusterka jest od ściemniania wiec jak nie chce miec czujnika deszczu to moze da sie na normalna szybe zamontowwać i mieć w pełni ściemniające lusterko ale bez czujnika deszczu?

Komentarz

• palioza
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 417

Zamieszczone przez rafik11
                    odgrzewam temat, ponieważ ostatnio jechałem w nocy i przestawiłem sobie zwykłe lusterko wsteczne w tryb nocy okazało się ze czesi dali ciała bo po przestawieniu owszem nie oślepiają nas jadący z tyłu ale za to odbija się ta szybka od lampki sufitowej i w gruncie rzeczy jest trochę denerwujące. Postanowiłem sobie zamontować lusterko fotochromatyczne i wszędzie pisze ze trzeba zmienić szybę(co dyskwalifikuje taka modernizację), ale przeglądając ogłoszeniaz OII mającymi fochromy stwierdziłem ze owszem jest taka otoczka dookoła miejsca montażu lusterka w szybie ale :
                    1. czy montaż na zwykłej szybie takiego lusterka czemuś przeszkadza, tzn czy ta namalowana "kratka" w górnej części szyby w czymś przeszkdza ? moze jest za za duża a ta pod czujnik jest mniejsza?
                    2. zauważyłem ze sa dwa czujniki(moze sie myle) jeden w obudowie lusterka a drugi przy szybie w miejscu montażu lusterka na szybie , który od czego?
                    2. jeżeli czujnik w obudowie lusterka jest od ściemniania wiec jak nie chce miec czujnika deszczu to moze da sie na normalna szybe zamontowwać i mieć w pełni ściemniające lusterko ale bez czujnika deszczu?

a czemu nie ustawisz sobie lusterka na odwrot czyli przelacz w tryb "oslepianie" wtedy ustaw sobie lustero tak cobys dobrze widzial i wtedy tryb oslepianie masz na odwrot.. ja w skodzie zawsze mialem, ze jak wlacze w tryb oslepianie to lusterko jest wycelowane jakby w tylna kanape, a nie sufit
                    Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• rafik11
                      Rider
                      • 2009
                      • 448

tego akurat nie sprawdzałem

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

rafik11, to co jest na przedniej szybie to czujnik deszczu + czujnik zmierzchu ( czyli steruje wycieraczkami i ew. światłami ). To co jest w lusterku foto od strony szkła ( takie małe otworki ) to właśnie czujnik oślepiania. Oba czujniki są niezależne więc myślę, że spokojnie możesz założyć lusterko foto do zwykłej szyby bez zakładania czujnika deszczu/zmierzchu.

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

o ile wiem problem może być w mocowaniu, ale dla chcącego nic trudnego. Ostatecznie można szukać lusterka od Mondeo. Wtedy wystarczy do niego dociągnąć zasilanie 12V i będzie banglać. Mnie natomiast oprócz lusterka brakuje tego czujnika zmierzchu. Kowal, jak myslisz, co się tam w nim może kryć. Mógłbym go zamontować w miejsce czujnika nasłonecznienia, ale nie znam logiki działania. Podejrzewam, że to zwykły foto element. Pytanie jakie wartości przyjmuje sterownik sieci pokładowej... Chyba żeby kupić z rozbitka sam ten kawałek szyby i by się obadało.
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

Zamieszczone przez Enriquez
                            ... Kowal, jak myslisz, co się tam w nim może kryć. Mógłbym go zamontować w miejsce czujnika nasłonecznienia, ale nie znam logiki działania. Podejrzewam, że to zwykły foto element. Pytanie jakie wartości przyjmuje sterownik sieci pokładowej... Chyba żeby kupić z rozbitka sam ten kawałek szyby i by się obadało.
                            Tak się składa, że akurat w zeszłą sobotę rozbieraliśmy go z kolegą fernando ( a czemu to niech sam się przyzna :diabelski_usmiech ) i niestety nie jest to takie proste urządzonko. Poza fotoelementami jest Atmel ( procek ) do obsługi tego wszystkiego i jakiś układzik do obsługi magistrali LIN. Także tylko nówka albo używka; żadna rzeźba nie wchodzi w grę...

Komentarz

• fernando
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1890

Tak się składa, że akurat w zeszłą sobotę rozbieraliśmy go z kolegą fernando ( a czemu to niech sam się przyzna :diabelski_usmiech )
                              Tak naprawdę to byliśmy ciekawi, co tam w środku siedzi :lol: A poza tym nie miałem pretekstu, żeby spotkać się z kowalem, choć tak blisko siebie pracujemy, a że facet interesuje się elektroniką, to wymyśliłem jakieś problemy i sprawdziłem, czy da radę rozwiązać te rebusy :idea

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

kurde, 3 kabelki i tyle rzeźby.
                                A widzieliście diodę podświetlającą przyciski nad popielniczką?
                                Chyba tam kogoś pogięło zdrowo z tymi komplikacjami.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• fernando
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 1890

Zamieszczone przez Enriquez
                                  A widzieliście diodę podświetlającą przyciski nad popielniczką?
                                  Chyba tam kogoś pogięło zdrowo z tymi komplikacjami.
                                  Chodzi Ci o lampkę z superba?

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

Nie, w środku przycisku. Nie zgadniesz co tam jest.
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• rafik11
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 448

a czemu lusterko od mondeo będzie lepiej pasowało z montażem niz to oryginalne. A od jakiego moedelu mondeo bo troche ich było? I wreszście jak takie lusterko podłoączyć, czy piny będą pasowały do kostek w skodach?

Komentarz

• Enriquez
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7685
                                        • Superb III (3V3)

rafik11,

A kiedyś się po prostu zastanawiałem nad tą opcją do innego samochodu (Honda). I jakoś pamiętam, że od Mondeo wystarczyło zasilanie podać. A w skodzie to nie wiem.
                                        Pozdrawiam
                                        Marcin

Komentarz

• robertobadzio
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 746

sorry za OT
                                          ja swoja Oll kupilem 4mce temu i mialem,mam w niej usterko foto
                                          po tygodniu od zakupu dalem przyciemnic szyby,teraz juz lusterko nie jest potrzebne bo nawet jak cos jedzie na xenach za mna to lustereczko juz ani drgnie,wiec moze takie rozwiazanie bedzie dla was dobre? :wink:

[ Dodano: Pią 15 Paź, 10 14:38 ]
                                          panowie,prosze
                                          http://www.optykrudaslaska.pl/

Komentarz

Pracuję...