[O2] lampki drzwi jak podłaczyc?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • etosz
    Classic
    • 2010
    • 19

Witam,

Mam pytanko do użytkowników skody octavii II 1.9 TDI (105 KM):

Mam auto od nowości (1,5 roku , octavia II FL) - przy ruszaniu sprzegło bardzo szybko bierze (sorki, za niezbyt profesjonalny jezyk) , tzn wciaskam do oporu, wlaczam jedynke i juz je bardzo delikatnie puszczając (zaledwie kilka centymetrow) samochod wyrywa do przodu. Bylem poprzednio uzytkownikiem benzyniaka, wiedzialem ze w dieslu sprzeglo "lapie" nieco szybciej. Generlanie sie przyzwyczailem i nie sprawia mi to juz zbytnio problemu (problem pojawia sie np. zima ruszając z zaspy czy podjezdzajac np pod kraweznik). Bylem na pierwszym przegladzie i nikt w serwisie zadnej niepoprawnosci nie stwierdzil, ale niemal kazdy nowa osoba ktora usiadzie za kierownica mojego auta ma problem z ruszaniem ( przynajmniej na poczatku) - auto gasnie jej kilka razy podczas ruszania - nawet innym uzytkownikom diesla.
    WIem ze zainteresowałem sie tym byc moze nieco za pozno, ale zaczynam sie zastanawiac czy nie spale sprzegla za kilkadziesiat tysiecy km, gdyż musze bardzo delikatnie operowac sprzeglem podczas kazdego ruszania czy jazdy na "pol-sprzegle" (np. na drugim biegu w korkach). Cięzko tym samochodem podjechac np. na krawęznik ruszając z jedynki - auto od razu "chce" szybko jechac i w rezultacie albo musze ostro przygazowac albo auto gaśnie.

Auto ma przejechane 35 tys km.

Stad moje pytanie - czy jest to normalne zachowanie??

Z gory dzieki za odpowiedz,

Pozdrawiam,
    Pawel
  • marek1
    Drive
    • 2009
    • 91

wczoraj rozebrałem boczek bo nie świeca lampki drzwi te czerwone chciałem wymienić żarówkę ale sie zdziwiłem jak ujrzałem badziewny czerwony plastik zamiast lampki czy ktoś podłączał te lampki bo nie wiem gdzie sie wpiąć w elektrykę żeby było dobrze dzięki za każda pomoc

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

marek1, a nie masz ori instalacji do lampki?
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• marek1
        Drive
        • 2009
        • 91

no właśnie nie :roll: ani jednego kabelka ale coś pokombinuje jak będzie cieplej :diabelski_usmiech

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

marek1, a jaką ty masz wersję wyposażenia?
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• kamel2208
            Classic
            • 2010
            • 28

No tak logicznie myslac to mozna by sie wpiac pod oswietlenie wewnetrzne ale zeby nie ciagac kabli do lampki na suficie musialby ktos napisac pod ktory pin w module komfortu.

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Zamieszczone przez kamel2208
              No tak logicznie myslac to mozna by sie wpiac pod oswietlenie wewnetrzne ale zeby nie ciagac kabli do lampki na suficie musialby ktos napisac pod ktory pin w module komfortu.
              Teoretycznie żarówka ( z szeregową diodą ) jest podpięta pomiędzy pin 18 ( w złączce 32 pinowej) w module podnośnika szyby a masę.
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• 4tech
                RS
                • 2008
                • 4199
                • Octavia II combi (1Z5)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Czysto teoretycznie, bo u mnie (O1 kombi, 2001,po FL), kabelki od żarówki (czerwony z czarnym paskiem i brązowy z żółtym) wychodzą bezpośrednio w wiązce z drzwi :?: .
                Też myślałem że są podłączone do sterownika w drzwiach. Udało mi się uruchomić czujnik otwartych drzwi, (uszkodzony ten brązowy z żółtym paskiem) od mikro switcha w zamku do sterownika. Zmostkowanie przewodu rozwiązało problem. Działa lampka w suficie, działa czujnik otwartych drzwi na szafie, ale lampka w drzwiach dalej nie świeci...
                Może ktoś wie coś więcej?
                O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• irka68
                  Ambiente
                  • 2011
                  • 123

no właśnie koledzy montował ktoś takie lampki w mincie ?

Komentarz

Pracuję...