zmienne mapy w czasie rzeczywistym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Konjad
    Classic
    • 2010
    • 34

dzięję się tu coś ?
  • jefry
    Rider
    • 2009
    • 411

Pytanie ( szukałem zmienne mapy, commander - cos a`la motocykle ) czy jest możliwość wgrania paru np 3 - map - typu normal, drive, sport ( oczywiście cywilna wersja nie rajdowa ) skrzynia na manualu. Lub czy ktoś takie coś praktykował. Możliwość zmian podczas jazdy.
    Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• PIETRO1973
      Ambiente
      • 2008
      • 240

Nie wiem czy o to koledze chodzi:
      Oferujemy chiptuning, serwis DPF, zwiększanie mocy i powerboxy dla aut na gwarancji, w leasingu. Indywidualne strojenie, pomiary na hamowni w Krakowie.
      przed Virusem
      to wina ROGALA
      http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

A spytam po co

Regulatorem mocy jest ten pedal z prawej strony, ktory nie zawsze musi miec twarde podparcie :diabelski_usmiech
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Orełek
          Classic
          • 2008
          • 30

W 1.9TDI można włożyć kość pamięci o większej pojemności i tam załadować kilka programów. Miałem tak zrobione w Leonie ARL. Niestety w 2.0TDI zrobić się już tego podobno nie da, przynajmniej w ten sposób.
          Orełek
          ---------------------
          Altea FR BMN++ , Octavia ASZ+

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Orełek
            W 1.9TDI można włożyć kość pamięci o większej pojemności i tam załadować kilka programów. Miałem tak zrobione w Leonie ARL.
            a jak się między nimi przełączałeś ?
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• jefry
              Rider
              • 2009
              • 411

Zamieszczone przez Maicroft
              A spytam po co

Regulatorem mocy jest ten pedal z prawej strony, ktory nie zawsze musi miec twarde podparcie :diabelski_usmiech
              Bo niestety są osóbki które boją sie że szybko jeżdzi i nie jestem to ja

[ Dodano: Sro 10 Lut, 10 19:54 ]
              Zamieszczone przez loru
              W 1.9TDI można włożyć kość pamięci o większej pojemności i tam załadować kilka programów. Miałem tak zrobione w Leonie ARL.
              a jak się między nimi przełączałeś ?
              przyłączam sie do pytania ....

Komentarz

• Orełek
                Classic
                • 2008
                • 30

Jak to jak? Przełącznikiem! :lol:

Najstarszy bit szyny adresowej (którąś tam nóżkę kości pamięci) zwieramy do masy - i zmieniamy obszar pamięci "widziany" przez mikrokontroler. Ponieważ pamięci jest 2x więcej, można tam załadować 2 programy. Wadą tego rozwiązania jest konieczność wyłączenia zapłonu w celu przełączenia (da się to zrobić na działającym silniku ale tu już potrzebny jest nie zwykły przełącznik za 2 złote a układ przełączający adresy synchronicznie z taktem mikrokontrolera). No i oczywiście trzeba rozbebeszyć obudowę kontrolera żeby przelutować kostki. Nie polecam robić tego samodzielnie - chyba, że ktoś ma specjalny chwytak do wylutowywania kości, lutownicę gazową, zdolności manualne i sprzęt + wiedzę jak zaprogramować większą pamięć. Po szczegóły odsyłam do Diagtronika.
                Orełek
                ---------------------

Komentarz

• jefry
                  Rider
                  • 2009
                  • 411

Jak to jak? Przełącznikiem! :lol:

Najstarszy bit szyny adresowej (którąś tam nóżkę kości pamięci) zwieramy do masy - i zmieniamy obszar pamięci "widziany" przez mikrokontroler. Ponieważ pamięci jest 2x więcej, można tam załadować 2 programy. Wadą tego rozwiązania jest konieczność wyłączenia zapłonu w celu przełączenia (da się to zrobić na działającym silniku ale tu już potrzebny jest nie zwykły przełącznik za 2 złote a układ przełączający adresy synchronicznie z taktem mikrokontrolera). No i oczywiście trzeba rozbebeszyć obudowę kontrolera żeby przelutować kostki. Nie polecam robić tego samodzielnie - chyba, że ktoś ma specjalny chwytak do wylutowywania kości, lutownicę gazową, zdolności manualne i sprzęt + wiedzę jak zaprogramować większą pamięć. Po szczegóły odsyłam do Diagtronika.
                  Orlek bit szyny :
                  1. który
                  2. co ma do tego bit szyny do zmiany mapy
                  3. bit moze określać co może byc na I/O
                  4. nadal nie mam pojecia jak to sie zmienia ( może nadaje z DHCP - to juz ironia )

Komentarz

• Orełek
                    Classic
                    • 2008
                    • 30

Spróbuję opisać na uproszczonym przykładzie. Załóżmy, że program mieści się w 8 bajtach. Zamieniamy taką 8 bajtową pamięć na 16 bajtową. Żeby zaadresować (do odczytu lub zapisu) dowolny bajt z obszaru 0-7 potrzebujemy 3 bitów (2^3=8). Kolejny bit adresu (czwarty) odpowiada za adresowanie z obszaru 8-15, przy czym każdy adres z tego obszaru różni się od analogicznego (czyli będącego w tej samej kolejności licząc od początku obszaru) tylko wartością najstarszego (tutaj czwartego) bitu (np. bit 0 i 8, 1 i 9, itd).

adres
                    dwójkowo: ....... dziesiętnie:
                    bity:
                    4 3 2 1

0 0 0 0..............0
                    0 0 0 1..............1
                    0 0 1 0..............2
                    0 0 1 1..............3

. . . . . . . . . . . . . . . . . .
                    1 0 0 0..............8 ( = 0 + 8 )
                    1 0 0 1..............9 ( = 1 + 8 )
                    1 0 1 0.............10( = 2 + 8 )
                    1 0 1 1.............11( = 3 + 8 )

Kontroler aby odczytać dane z pamięci adresuje (odpowiednio ustawia) pierwsze 3 bity szyny adresowej i dokonuje odczytu z szyny danych (na której znajduje się wtedy zawartość bajtu o ustawionym adresie). Jeśli teraz bez wiedzy kontrolera ustawimy 4 bit na stałe, to będzie on odczytywał dane z obszaru 8-15 (myśląc, że czyta obszar 0-7) z analogicznych adresów (czyli chcąc czytać z bajtu o adresie 6, odczyta bajt 6+8 = 14). Proste? Wystarczy więc podpiąć 4 bit pod przełącznik i mamy gotowe przełączanie obszarów pamięci. Dla kości 64KB zamienionej na 128KB będzie to bit 17-ty (kości 128 zamienionej na 256 - bit 18-ty, itd.)
                    Ktoś się może spytać, jak jest możliwe ustawienie bitu 17-tego w adresie jeśli kontroler może mieć szynę adresową tylko 16 bitową. Ale skoro w miejsce pamięci 65KB (2^16 bajtów) pasuje kość 128KB (2^17 bajtów) to na pewno sama kość ma wyjście na 17 bit adresu (który kontrolera w ogóle nie interesuje).

Kontroler w 1,9tdi ma pamięć programu na oddzielnej kostce. Zapewne kontroler w 2.0tdi ma pamięć zintegrowaną w jednej kości (z procesorem) i nie ma fizycznie z zewnątrz dostępu do szyny adresowej.
                    Orełek
                    ---------------------

Komentarz

• jefry
                      Rider
                      • 2009
                      • 411

Wytłumaczenie w kodzie binarny jest zrozumiale ale podstaw jeszcze schemat kości i do której nogi należy sie odnieść. Nie chodzi mi o zgryzotę ale jaka kość która noga itd. to co napisałeś jest prawdą ja tego nie zaprzeczę... tutaj jest czysty zapis matematyczny a teraz trzeba to przerobić na zapis MECHANICZNY. Jeżeli okaże sie ze kość ma 64 nogi to wiadomo że nikt ( pracą chałupniczą tego sie nie podejmie ). Rozumiem tok rozumowania ale gdzie i implementować przełącznik ??????

Komentarz

• pajczaki
                        Rider
                        • 2007
                        • 316

mozesz to rozwiazac tez urzadzonkiem typu greddy profec spec II czy jakims apexi
                        ale to urzadzonko ma tylko 2 mozliwosci ustawienia - poszukaj i poczytaj po necie.
                        ja mialem u siebie greddy-ego, ustawienia doladowania na normalnym poziomie 1,35b i slabsze na 1,1b
                        ale mozna tez pojsc w odwrotnym kierunku normalny program a na urzadzonku ustawiasz jeszcze wieksze podkrecenie (ale na wlasne ryzyko)
                        przelaczanie masz w tym na dwa sposoby - albo naciskasz przycisz na urzadzonku albo dokupujesz ze stanow na specjalny kabelek i masz przelacznik gdzie chcesz
                        taka tam octavka kombi 1.8T 250 km.. byla... Corsa B V6 225 km.. jest... ale jeszcze wciąż w fazie ogarniania - teraz w fazie generalnego remontu..
                        sponsored by HydroTransfer hydrografika Warszawa www.hydrotransfer.pl

Komentarz

• Orełek
                          Classic
                          • 2008
                          • 30

jefry, przeceniasz mnie. Nie wiem gdzie konkretnie się trzeba wlutować. To by trzeba mieć schemat elektryczny komputera auta z rozpiską sygnałów. Takiego to w ASO nie mają. Ewentualnie po symbolu kości pamięci wygooglać schemat ideowy wyprowadzeń i kombinować. Najprościej i najbezpieczniej to zwrócić się do Tory z Diagtronika - on mi robił to w Leonie.
                          Orełek
                          ---------------------

Komentarz

• jefry
                            Rider
                            • 2009
                            • 411

Orełek dałeś dużo do myślenia dzięki ci za podsuniecie pomysłu, jednak trzeba znaleźć złoty środek twoje wytłumaczenie jest dla mnie zrozumiale. Dzięki za konkretna odpowiedz !!

Komentarz

Pracuję...