[O1] zamiana skrzyni, turbawki, zawiasu i takie tam mody...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • benio81
    Rider
    • 2010
    • 295

Zamieszczone przez lilo
    Te dwa które zaznaczyłem , potem jak już wyciągnie ci środek z pojemnika podłącz przewody do filtra i nic nie będziesz musiał odpowietrzać .
    A po co czyścić filtr paliwa?
    Benio
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2487
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

witam znawców tematu. moja OI ma nie dłubany silnik AHF i skrzynię "5" EGS. chciałbym zamienić skrzynię na "6", tylko jaką :?: i co jeszcze dokładnie muszę wymienić do tego :?: poza tym zastanawiam się nad wymianą zawiasu na coś sztywniejszego, ale z zachowaniem odrobiny komfortu. wybór jest baaardzo duży, Bilstein, KYB... dla laika za dużo tego. jak już zamontują "6", to chciałbym ew. założyć inną turbawkę, np. z ARL-a i zawirusować to do kompletu. moje roczne przebiegi to ok. 25-30k km i auto nie jest moim narzędziem pracy, po prostu mam daleko do rodziny /250-400 km w 1 stronę/ dlatego chciałbym poprawić komfort oraz dynamikę jazdy. czasami te 110KM i ori zawias jakoś nie wymiatają na drodze. ew. porady proszę pisać na priwa, choć może coś się przyda innym userom forum. z góry dziękuję za pomoc.
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Musisz miec koniecznie 6 biegow ?? Pomysl moze nad zmiana jedynie kola w skrzyni biegow odpowiadajacego za 5 bieg. Przy innym przelozeniu wychodzi dokladnie jak wrzucenie 6 biegu, lub cos pomiedzy a koszt duzo nizszy.

Chlopaki przerabiali taki temat i wychodzi, ze skrzynia, polosie, rozrusznik, wodziki, sprzeglo z dwumasa sa inne
      Spritmonitor.de

Komentarz

• rss
        L&K
        • 2009
        • 1098

dokladnie. zglebilem temat i wychodzi na to ze skrzynia '6' to '5' z dodatkowym 'nadbiegiem'
        (przelozenia 1-5 w przyblizeniu takie same) nieprzydatnym u nas z uwagi na brak autostrad.

a co do turbawki ARL to jak najbardziej mozliwa i zalecana opcja ...
        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Ja tam w AHFie bardzo narzekalem na brak 6 biegu, bo silnik mogl sie spokojnie krecic na poziomie 3tys w trasie a mial 3,5, jest to jednak roznica w halasie itd
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Tony065
            RS
            • 2009
            • 2487
            • Octavia I (1U2)
            • ARX 1.8 20VT 150 KM

wiem, że będę musiał wymienić sporo części, ale te, które wymontuję mogę gdzieś opylić, niekoniecznie po cenie złomu. poza tym DGW zalecał mi wymianę dwumasy, bo chyba się kończy, więc jak mam to całe cholerstwo rozbierać, to może taka modyfikacja będzie miała głębszy sens. co do poziomu dźwięku w aucie, to skrzynia "6" powinna mi dać te parę dB mniej. i tu moje pytanie, chodzi mi o kod, bo temat skrzyń "5" czytałem, ale chyba nikt nie rozkminiał tak dokładnie tematu z "6" :?:
            @ by Tune-up Gdańsk
            Antek

Komentarz

• rss
              L&K
              • 2009
              • 1098

na forum vw golfa rozkminiali i to na wiele sposobow ....

ja ostatnio sie ekscytuje jak moge sobie 'piatke' wrzucic ....
              Trasa Torunska RULEZZZZ
              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Tony065
                RS
                • 2009
                • 2487
                • Octavia I (1U2)
                • ARX 1.8 20VT 150 KM

no dobra, temat chwilowo przystopowany. skończyła mi się turbawka :evil: wybrałem się z rodziną na wieś i po przejechaniu 60 km kontrolka od oleju zrobiła błysk, błysk, zapiszczało do kompletu i po sprawie... w silniku po oleju ani śladu /wymieniałem go jakieś 1k km temu :x /, za to za silnikiem i na płycie jest go aż w nadmiarze. jutro o 9.00 jestem umówiony z mechanikiem na konsultację, ale raczej nie postawi na ... koła mojej czarnuli w 24h bo przecież mamy łyk, łyk, łykend, ehhh... przy okazji dowiedziałem się, że w moim pakiecie AC nie mam holowania po awarii, tylko i wyłącznie po wypadku. tak więc wydatki z powodu "awarii" zaczęły się od 250 zł i licznik dalej bije. dziękuję wszystkim za odpowiedzi w tym temacie. jak będę miał auto znowu na chodzie i trochę mniej napięte terminy to zapewne do tego wrócę, a na razie forsa na stół i łapy po łokcie w smar :?
                @ by Tune-up Gdańsk
                Antek

Komentarz

Pracuję...