Owiewki na szyby boczne...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rob66
    Drive
    • 2009
    • 94

Witam
    Osobiście miałem owiewki w poprzednich samochodach i spełniały podstawowe zastosowanie więc obecnie do mojej O2 również je kupiłem TYLKO z jednego powodu -
    OSŁONA na DESZCZ + ŚNIEG.
    Uchylam lekko szybę i jest OK
    W tym względzie (moim zdaniem) Funkcjonalność i użyteczność tego "dodatku" nie ma znaczenia w porównaniu z estetyką
    pozdrawiam i szerokości
    Nigdy nie polemizuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a potem pobije ... Rutyną ...

Komentarz

• zbyszekk
      Classic
      • 2008
      • 26

Fajnie się spisują jak samochód stoi na parkingu i jest( gorąco) otwierasz delikatnie szyby pojazd ma przewiew a w razie deszczu nie zmoczy środka miałem w poprzednim samochodzie teraz jeszcze nie mam.

Komentarz

• bartoszkowalski
        Drive
        • 2007
        • 71

osobiście mam i najlepiej się sprawdzają na krótkich odcinkach kiedy non stop wychodzisz z auta, jezeli byś miał włączoną w tym czasie klime to napewno za dwa dni byś miał gardło chore...

Komentarz

• oizo
          Rider
          • 2010
          • 394
          • Octavia I combi (1U5)
          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Ma ktoś na forum niepotrzebne owiewki na przód do O1?
          Moja furka
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• andrzej1962
            L&K
            • 2010
            • 1306
            • Octavia III combi (5E5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Kupiłem auto z owiewkami. Nie widzę powodu aby je wyrzucać. Prawda, że jak jest klima to okna rzadko się otwiera. Ja niekiedy otwieram i jeżdżę z wyłączoną klimą. Owiewka się wtedy przydaje. Nie zauważyłem aby szum powietrza był nieznośny z powodu owiewek a jestem uczulony na różnego rodzaju "obce" dźwięki. Jak ktoś nie chce niech nie kupuje, jak ktoś chce niech kupi. Amen. jak wyglądają niech każdy oceni oglądając zdjęcia "mojej skarbonki".

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez smer
              3. Bardzo ograniczały widoczność.
              4. Przy większych prędkościach wzrastał mi hałas - szumiały.
              czy kazdy z Was ma takie odczucie???? Bo mysle czy by takowych owiewek nie nabyc do 0II :szeroki_usmiech
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Rob66
                Osobiście miałem owiewki w poprzednich samochodach i spełniały podstawowe zastosowanie więc obecnie do mojej O2 również je kupiłem TYLKO z jednego powodu -
                OSŁONA na DESZCZ + ŚNIEG.
                Uchylam lekko szybę i jest OK
                W tym względzie (moim zdaniem) Funkcjonalność i użyteczność tego "dodatku" nie ma znaczenia w porównaniu z estetyką
                Potwierdzam. W ostatnich dwóch samochodach miałem takie owiewki i ich wspomniana użyteczność jest niepodważalna. A że podczas jazdy szum powietrza wzrasta - to też prawda (słyszalny przy uchylonej/otwartej szybie - przy zamkniętej nie przeszkadza). I dlatego również planuję szybciutko dokupić takie owiewki, ale tylko na przednie drzwi, bo na tylnych wyglądają.... głupio :lol:
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja tez mysle tylko o przodach
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• eaglemirek
                    RS
                    • 2010
                    • 14107
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja mam komplet (przód i tył) i choć tylne szyby opuszczam sporadycznie to moim zdaniem lepiej wygląda niż sam przód a w cenie jeśli dobrze pamiętam nie było wielkiej różnicy
                    Przydaje się na parkingu przy dużym słońcu, uchylam wszystkie szyby aby były szpary a dzięki owiewkom niewiele widać

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Marian 2
                      L&K
                      • 2007
                      • 1085
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Miałem owiewki Heko, są bardzo dobre, doskonale spełniają swoje zadanie niwelowania wszelkiego rodzaju przewiewów i zacieków, jednak je zdjąlem z tego powodu, że bardzo "poszerzają" przedni słupek. Ograniczało to widoczność na boki z przodu, pomimo tego, że są prawie przeżroczyste. Możliwe, że to tylko moje odczucie, ale zdjąłem, gdy "prawie nie zauważyłem" pieszego wkraczającego na pasy, z lewej strony.

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

warto owiewki dać tylko na przód czyt komplet przód i tył. Ma ktoś foty HB z kompletnymi owiewkami ?
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Andys
                          Elegance
                          • 2007
                          • 762

Biszczu, ja mam na liftbacku, szary antracyt, owiewki HEKO na przednich i tylnych szybach. Zdjęcia nie mam, ale jak tylko pogoda odrobinę się poprawi (przestanie ciągle lać) na pewno je zrobię, dawno nie aktualizowałem galerii.
                          Swoją drogą, osobiście uważam, że założenie kpl. owiewek powoduje optyczne podbiesienie linii okien poprzez zmniejszenie wysokości okien. Walory praktyczne to:
                          - podczas deszczu i śniegu nie leci woda do środka przy uchylonych szybach
                          - podczas upałów można zostawić uchylone szyby na postoju
                          Pozdrawiam,
                          Andys

Komentarz

• TomaszW
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 221
                            • Volkswagen

Szyby faktycznie porysowane ale uważam że jest więcej plusów niż minusów zwłaszcza jak ktoś jeździ dożo po mieście. Na trasie może być denerwujący szum.
                            Miałem Heko i po 2 latach spękały (uto więcej stoi w garażu niż jeździ). Wywaliłem tylne bo hałas i jedna spinka nie trzymała. Co powodowało że okno się nie domykało. Szyba uderzała o owiewkę.

Komentarz

• conan
                              Rider
                              • 2011
                              • 546

Ja mam komplet i nie zauważyłem żeby szyba była porysowana. Hałas ? jaki hałas, czy bez czy z owiewkami taki sam poziom szumu ( sprawdzone na autostradzie, gdy szukałem przyczyny świstu powyżej 100Km/h, jednak to nie były owiewki a uszczelka w okienku tylnym).
                              Żadnych spinek nie ma, tylko włożone i jakoś nie mam problemu z zamykaniem okien.Generalnie ja auto kupiłem z tymi owiewkami i estetycznie mi nie przeszkadzają, w poprzednim aucie miałem tylko z przodu o to właśnie wyglądało trochę kiepsko.
                              Prawda jest taka że tu każdy pisze co innego a najbardziej narzekające są księżniczki z o2fl.
                              Tu fotki (ale tych owiewek prawie nie widać) mojego auta
                              Moja skodzinka o2
                              Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• Biszczu
                                RS
                                • 2011
                                • 5567

cena ok 100 pln za HEKO to normalna cena ?

Komentarz

• conan
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 546

jeżeli komplet na przód i tył to nawet tanio
                                  Moja skodzinka o2

Komentarz

• Ayu
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 4154

W sklepie Heko w Warszawie na Bitwy Warszawskiej wiosną za przód zapłaciłem chyba 65 PLN, Pani chciała mi sprzedać komplet za siakieś 75 PLN. Ala ja tylko przód i wg mnie tak jest ładniej :wink:

Komentarz

• maku-2004
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 122

Witam.
                                      Tak jak napisał kolega Marian 2, poszerzają trochę słupek i trzeba uważać na lewą stronę. Każda owiewka posiada takie metalowe rozpórki, które utrzymują owiewki na miejscu. Jak je się głęboko wciśnie to nie rysują szyb, przynajmniej u mnie nic takiego nie zauważyłem.

Mam nadzieję, że pomogłem.
                                      poniżej zdjęcia.
                                      Załączone pliki
                                      Pozdrawiam
                                      Mariusz

Komentarz

• Biszczu
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 5567

owiewki kupię to już wiem teraz zastanawiam się nad całością :?: czy tylko przód :?: :diabelski_usmiech

Komentarz

• conan
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 546

każdy ma swój gust, różnica cenowa pomiędzy przodem a kompletem nie jest duża, więc lepiej kupić komplet i założyć. Jak się nie będzie podobało to tylne ściągniesz :wink: . Kupić przednie idzie łatwo ale dokupić potem tyły to już problem
                                          Moja skodzinka o2

Komentarz

• keciu
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 63
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

czytając post przekonałem sie do zakupu owiewek takich : http://allegro.pl/show_item.php?item=2330181244 ... Możecie powiedzieć czy dobry wybór zrobiłem ? chociaż już jest po fakcie bo zakup zrobiony .Ale mam pytanie odnośnie montażu tych owiewek .A mianowicie na tym filmiku ( http://www.youtube.com/watch?v=efIU2aaZcaU ) widać montaż metalowego zabezpieczenia majster na filmiku pokazuje bolec i następnie skręca go w stronę wewnątrz samochodu -a gość z HEKO mówił mi ze na zew. samochodu ma być bolec na blaszce .( na filmiku jest to czas 1min. 6 sek. ) więc jak to jest z tą blaszką ? .Druga rzecz która mnie zastanawia to czy te blaszki maja byc włozone dokładnie tam gdzie są te naklejki do przyklejenia :?: I na koniec czy wystarczy przetrzeć sucha szmatą ,czy należy otłuszczać miejsce przyklejenia owiewki jakimś preparatem , z góry dziękuje za pomoc..Pozdrawiam

Komentarz

• conan
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 546

Ja nie mam tych blaszek i owiewki się trzymają, nawet przy otwartym oknie.
                                              Moja skodzinka o2

Komentarz

Pracuję...