Sygnał pomiaru drogi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zetzet
    Classic
    • 2011
    • 2

Sygnał pomiaru drogi

Chcialem zdac informacje, ze wszystko zamontowalem.

Lopatki dzialaja, wspomaganie dziala, G85 dziala, wszystko smiga - ASR'u nie sprawdzalem czy dziala, bo nie bylo slisko, a mojego DSG nie lubie katowac :P

Jedyne co mnie irytuje - pojawil sie blad tempomatu - pewnie stara wersja i trza wymienic na nowsza...

No i druga sprawa - pokretlo od glosnosci nie smiga.

Wybralem kodowanie dla kiery nr 8.

Tempomat mam opcje :

0 - brak
    1- jakis tam z 6 czujnikami bodajze
    3 - z 8mioma czujkami

I co teraz? :P
  • IBS
    Classic
    • 2010
    • 5

Sygnał pomiaru drogi

Zorientowanych w temacie proszę o odpowiedź na następujące pytania:
    1. W którym miejscu poza magistralą CAN w samochodzie O2FL znajdę wyselekcjonowany sygnał pomiaru drogi GALA lub jego odpowiednik.
    2. Gdzie mam szukać (w tym samym samochodzie) kostki w której znajdę sygnał dowolnego, jednego czujnika ABS. W tym przypadku zależy mi na uzyskaniu sygnału samego czujnika jeszcze przed jego konwersją do postaci akceptowanej przez magistralę CAN.
    IBS

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

IBS co do punktu 1 to obawiam się, że w postaci analogowej ( tak jak kiedyś ) to raczej nigdzie w OII nie będzie... Ale jeśli będziesz miał sygnał z czujnika ABS-u ( pkt. 2 ) to można zrobić prosty przetwornik f/U i będziesz miał "GALĘ"

A co do 2 to chyba najłatwiej na wtyczce pompy ABS ( najlepiej wziąć z tylnych, żeby nie było przekłamań przy "paleniu gumy" ):

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• IBS
        Classic
        • 2010
        • 5

Czytałem że Gali w O2FL nie znajdę. Podobno jest dostęp do tego lub podobnego sygnału na złączu licznikowym ale dostęp do tego złącza jest bardzo trudny.
        Sygnał abs z pompy i z tylnego koła to dobra myśl. Liczę na to, że ktoś podpowie mi gdzie w instalacji elektrycznej znajdę złącze które łączy przewody czujnika abs z dowolnego tylnego koła z pompą abs. Wydaje się, że takie przewody muszą być poprowadzone może pod listwami progowymi może w kanale środkowym.
        Obydwa moje pierwotne pytania pozostają w związku z budową minikomputera podpowiadającego kierowcy numer biegu na którym należy aktualnie jechać.
        Muszę więc znaleźć dostęp do sygnału abs w takim miejscu samochodu aby w przyszłości każdy użytkownik komputera potrafił to miejsce możliwie łatwo zlokalizować.
        IBS

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

Kable od czujników z tyłu idą progami, ale dostać się do nich też nie jest łatwo ( trzeba "wyrwać" trochę plastików ). Co do sygnału prędkości w liczniku to musiałbyś sprawdzić pin nr. 9 ( niestety nie wiem jakiego typu i czy wogóle jest tam sygnał )

Komentarz

• IBS
            Classic
            • 2010
            • 5

Dzisiaj w Skoda Poznań ASO dowiedziałem się że tak jak piszesz przewody czujników abs idą progami. Uściślili na tyle że od czujników nadkolami i dalej progiem po stronie kierowcy.
            Może wiesz w którym miejscu przechodzą przez podłogę do wewnątrz samochodu.
            Dziękuję za wszystkie wskazówki i dobre rady a w szczególności za opisy rozkładu pinów.
            IBS

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Zamieszczone przez IBS
              Dzisiaj w Skoda Poznań ASO dowiedziałem się że tak jak piszesz przewody czujników abs idą progami. Uściślili na tyle że od czujników nadkolami i dalej progiem po stronie kierowcy.
              Może wiesz w którym miejscu przechodzą przez podłogę do wewnątrz samochodu.
              Dziękuję za wszystkie wskazówki i dobre rady a w szczególności za opisy rozkładu pinów.
              W TYM linku pod koniec masz fotki miejsca "przejścia" do wnętrza ( okolice tylnego nadkola ). Fotki dotyczą co prawda VW Jetty ale w OII powinno być identycznie.

Komentarz

• IBS
                Classic
                • 2010
                • 5

Jeszcze raz dziękuję za dobre rady. Będę szukał dojścia do czujnika abs.
                Największym ograniczeniem dla mnie w tych poszukiwaniach jest to, że moja skoda to niespełna roczna nówka jeszcze na gwarancji.
                IBS

Komentarz

Pracuję...