chipowanie nowego auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wide
    Classic
    • 2010
    • 5

chipowanie nowego auta

W Warszawie w MM też mają być jutro też muszę dokupić drugiego

Wiecie do czego jest coś takiego? http://allegro.pl/playstation-move-n...340802560.html

wygląda troche inaczej niż move, do czego to służy?
  • mariuss
    Drive
    • 2008
    • 52

chipowanie nowego auta

Kupiłem seata exeo 2.0 TDI 143KM. Auto jeździ ładnie, ale w porównaniu do 1.8TSI którym śmigałem wcześniej to czegoś mu jednak brakuje. Nie mogę się przyzwyczaić, że biegi się tak szybko kończą teraz...
    Mam zatem pytanie, czy można bezpiecznie chipować nowe niedotarte auto, czy lepiej poczekać i zrobić kilka tysięcy km na serii ??
    Czego mogę się spodziewać po tunningu? Czy będzie lepiej przyśpieszać w trasie przy dużych prędkościach? bo tego mi głównie brakuje.
    I ostatnie pytanie, jak to wpłynie na spalanie?
    seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• G-CS
      Drive
      • 2010
      • 44

...sądząc po tym jak jeździsz...poczekał bym chwilkę...bo pewnie nie umiałbyś opanować chęci wykorzystania możliwości autka na wysokich obr. po chipie 8)
      ...ja osobiście swoje nowe auta chipowałem natychmiast po wyjeździe z salonu...ale ja już tak mam :P ...Mondeo z 2004r. ma już 220tkm...i śmiga aż miło...a nowe z 2007 ponad 100tkm. i też bezproblemowo ...a zrobiłem mu 180KM ze 140-stu i 420Nm!!!
      ...poczekaj z2...3tkm...zmień oleum i chipsuj
      http://www.gcstuning.pl/

Komentarz

• bartman
        Ambiente
        • 2009
        • 104

Mam Exeo z tym silnikiem i modyfikacją programu wykonaną w Seacie przy przebiegu 4800 km. Dostałem certyfikat na 175 KM i 385 Nm i gwarancję. Testowałem kiedyś OII 1.8TSI i wydaje mi się, że teraz u mnie jest podobnie. Dobrze przyspiesza z każdej prędkości. Zużycie paliwa w zależności od prędkości. Jak się chce, to można zejść poniżej 5.0, a tak ostrzej to ok. 6,5. Zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że zużycie paliwa po chipie może nawet spaść. Ostatnio próbowałem Passata 2.0 TDI CR 170 KM i różnica w przyspieszaniu na korzyść Exeo była bardzo wyraźna.

Komentarz

• mariuss
          Drive
          • 2008
          • 52

No po takim chipie, to mam nadzieję, że będzie nawet deko lepiej niż w TSI
          Sam jeździłeś do Bielska na modyfikację? Bo ecusoft to chyba jedyny tuner autoryzowany przez seata? Ile to zajęło czasu? Jeden wyjazd, czy auto musiało tam nocować. No i czy dają wykresy z hamowni?

pozdro
          seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• bartman
            Ambiente
            • 2009
            • 104

Mam program Seata wgrany w Gliwicach u Magaczewskiego. Trwało to może pół godziny. Bez hamowni. Wiem, że to nie to samo, co profesjonalny chip tuning z pomiarami na hamowni przed i po, ale daje radę i gwarancja jest zachowana.

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

podjedz sobie na hamownie to zobaczymy ile warte są te salonowe chpy
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• G-CS
                Drive
                • 2010
                • 44

...chętnie zmierzyłbym takiego "salonowego" moda...jak ktoś będzie w okolicy ..niech wpada :P

Komentarz

• DGW
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 2330

Zamieszczone przez bartman
                  i gwarancja jest zachowana.
                  a to coś się zmieniło w koncernie VW lub innych że gwarancja jest zachowana :?:
                  bo z tego co wiem gwarancje masz ale w salonie który przeprowadził modyfikację i tylko tam
                  NFPNorth-West
                  2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                  WARSZTAT www.dsize.pl
                  ->
                  CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                  spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• bartman
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 104

Zamieszczone przez G-CS
                    ...chętnie zmierzyłbym takiego "salonowego" moda...jak ktoś będzie w okolicy ..niech wpada :P
                    jak będę w okolicy, to wpadnę

[ Dodano: Pon 07 Cze, 10 23:13 ]
                    Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                    Zamieszczone przez bartman
                    i gwarancja jest zachowana.
                    a to coś się zmieniło w koncernie VW lub innych że gwarancja jest zachowana :?:
                    bo z tego co wiem gwarancje masz ale w salonie który przeprowadził modyfikację i tylko tam
                    Z karty gwarancyjnej nie można nic podobnego wyczytać. Wszelkie zmiany/naprawy muszą być wykonywane w autoryzowanym serwisie. Do Seata wgrali program Seata, więc nie widzę żadnego problemu.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

bartman, No to podjedz do innego salonu Seat, niech przeprowadza probe drogowa i powiedza czy masz jeszcze gwarancje. :lol:

JESZCZE RAZ WIELKIMI LITERAMI. SEAT IBERIA MOTOR COMPANY ANI SKODA AUTO POLSKA NIE FIRMUJA MODYFIKACJI ELEKTRONICZNYCH SAMOCHODOW. MODYFIKCJE ROBIA PO CICHU SALONY Z ADNOTACJA, SERWISUJ TERAZ U MNIE, A WSZYSTKO BEDZIE DALO SIE ZALATWIC.

Nie wierzysz, wyslij do Iberii maila, czy jesli dokonasz modyfikacji w jednym z salonow dilerskich bedziesz mial dalej gwarancje na samochod.

mariuss, Co cie sklonilo do przesiadki z 1.8TSI na diesla, bo ponoc to taki fajny silnik, ktory ma duzo mocy, a pali mniej jak diesel :diabelski_usmiech
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                        RS
                        • 2005
                        • 9612

G-CS, w seacie wgrywali oficjalnie i z gwarancją softy v-techa
                        Maicroft, V-tech miał swego czasu podpisaną umowę z importerem i było w etce czy coś o tym

z tego co wiem to jest bezpieczny soft coś jak box podniesieni o wartości max o 15%

Komentarz

• bartman
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 104

Zamieszczone przez Maicroft
                          bartman, No to podjedz do innego salonu Seat, niech przeprowadza probe drogowa i powiedza czy masz jeszcze gwarancje. :lol:

JESZCZE RAZ WIELKIMI LITERAMI. SEAT IBERIA MOTOR COMPANY ANI SKODA AUTO POLSKA NIE FIRMUJA MODYFIKACJI ELEKTRONICZNYCH SAMOCHODOW. MODYFIKCJE ROBIA PO CICHU SALONY Z ADNOTACJA, SERWISUJ TERAZ U MNIE, A WSZYSTKO BEDZIE DALO SIE ZALATWIC.

Nie wierzysz, wyslij do Iberii maila, czy jesli dokonasz modyfikacji w jednym z salonow dilerskich bedziesz mial dalej gwarancje na samochod.
                          W takim razie małymi literami proszę http://akcesoria.seat.pl/index.php?str_menu=17,13

Komentarz

• G-CS
                            Drive
                            • 2010
                            • 44

...święte słowa Maicroft 8) dokładnie tak to działa :P

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

Co cie sklonilo do przesiadki z 1.8TSI na diesla, bo ponoc to taki fajny silnik, ktory ma duzo mocy, a pali mniej jak diesel :diabelski_usmiech
                              a co ? może to nieprawda :?:

:diabelski_usmiech
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• bartman
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 104

Zamieszczone przez leszekmw
                                Co cie sklonilo do przesiadki z 1.8TSI na diesla, bo ponoc to taki fajny silnik, ktory ma duzo mocy, a pali mniej jak diesel :diabelski_usmiech
                                a co ? może to nieprawda :?:

:diabelski_usmiech
                                a jak się toto zagazuje, to dopiero jest szaleństwo :szeroki_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

No to brawo - widac importer nalezy do bogatych

To ze Ecusoft kiedys robil programy do wyscigowych Golfow to wiem, ale ta historia nie pozwolila ani Audi ani VW oferowac taki tuning.

No to jestem ciekaw co sie stanie jak auto padnie za granica. Czy ta gwarancja na chipa jest tez poza granicami PL, jesli juz Iberia to firmuje.

Swoja droga to taki program zrobiony w BKD wysypie sprezarke w ciagu roku, jak ktos tym nie umie jezdzic przeciez, bo juz w serii te sprezarki padaly jak muchy. :x
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• bartman
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 104

Maicroft, jest gwarancja? jest! po co szukać dziury w całym i wychodzić z tematem poza granice kraju? temat zagrożeń związanych z chipowaniem był na forum wielokrotnie poruszany i zwykle kończył się stwierdzeniem, że turbiny padają również w prawie nowych niechipowanych autach. Sam wyżej napisałem, że taki chiptuning to nie jest to samo co tuning u profesjonalnego tunera z hamownią.

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Maicroft, ta oferta jest na cała europe tyle ze po za granicami jest juz tylko v tech

Komentarz

• mariuss
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 52

1,8TSI pali mi 8 do 8,5 w trasie przy wyczynach i prędkościach, po których potem budzę się spocony w nocy i powtarzam sobie że więcej już tak nie będę jeździł.

Mam nadzieję, że TDI będzie mi paliło 6,5 góra 7l. Jak spali więcej to będę bardzo niepocieszony i sprzedaję od razu.
                                        Co do mocy to rzeczywiście 1.8TSI daje więcej przyjemności z jazdy niż 2.0 TDI, ale trudno, będzie z korzyścią dla mojego bezpieczeństwa.

Widzieliście promocję passata? Za 86 000 można mieć wypasione 1.8TSI z biksenonami ...

mariuss, Co cie sklonilo do przesiadki z 1.8TSI na diesla, bo ponoc to taki fajny silnik, ktory ma duzo mocy, a pali mniej jak diesel :diabelski_usmiech[/quote]
                                        seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• zajas
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 631

Zamieszczone przez mariuss
                                          1,8TSI pali mi 8 do 8,5 w trasie przy wyczynach i prędkościach, po których potem budzę się spocony w nocy i powtarzam sobie że więcej już tak nie będę jeździł.
                                          no koledze przy podobnych wyczynach wychodzi ponad 10 w trasie..... no ale to nie ten temat

swoja drogą jeśli chcesz autem pojeździć dłużej to wydaje mi się że te kilka tys km bez chipa przeżyjesz a potem róbta co chceta...

Komentarz

• mariuss
                                            Drive
                                            • 2008
                                            • 52

Raz tylko osiągnąłem 10l w trasie. Zresetowałem licznik i na krętej kaszubskiej drodze jechałem w stylu: prosta na 3im biegu do 140, tuż przed zakrętem hamulce, zwolnienie do 80 i znowu pedał w podłogę do 140, jak była dłuższa prosta to 4ka i do 180. W normalnej trasie nawet jak czasami się rozpędziłem do 220 to i tak sumaryczne spalanie z trasy nie przekroczyło 9l. Ale ok nie kontynuujmy tego, może mój egzemplarz jest jakiś wyjątkowy ...
                                            seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• vw2008
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 118

Czesc
                                              Chipowałem swojego caddy 1.9 TDI BLS bez DPF zaraz po zakupie [jako uzywany z 12.2008 z przebiegiem 10 tys.] i od tego bylem na dwóch przegladach gwarancyjnych przy przebiegu 15 i 30 tys. i zero problemow z gwarancją
                                              By BESTperformance:
                                              2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
                                              2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
                                              Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
                                              www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez vw2008
                                                bylem na dwóch przegladach gwarancyjnych przy przebiegu 15 i 30 tys. i zero problemow z gwarancją
                                                a co Ci robili na gwarancji?
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• vw2008
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 118

Zamieszczone przez szkoda
                                                  a co Ci robili na gwarancji?
                                                  Pełne przeglądy + jazda probna , a co do gwarancji to i tak sie kończy w tym roku
                                                  By BESTperformance:
                                                  2.0 TDI 16v BMR 170 @ 200 KM/410 Nm
                                                  2.0 TDI 8v BMM 140 @ 170 KM/410 Nm
                                                  Corsa C Z12XE 75 @ 80 KM/120 Nm
                                                  www.polskie-menu.pl - Tel. 790 533 228

Komentarz

Pracuję...