[O2] DSG do 4x4 - czy możliwe?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_marki
    Classic
    • 2011
    • 39
    • Ford

panowie jaki moze byc powod tego ze czasami ogrzewanie nie odpala?slychac jak pobiera paliwo, czasem da na chwilke sygnal i wlacza sie nawiew do srodka, ale za chwile wylacza i nic sie nie dzieje. ostatnio przytrafilo sie to pare razy i chyba raczej przy nizszych temperaturach, czyzby swieca?!
    Eberspacher hydronic sterowane zegarem ze srodka.
  • metom
    Classic
    • 2010
    • 37
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam wszystkich,
    Przymierzam się do kupna O2, jednak mam dylemat - 4x4 czy DSG? I tak sobie pomyślałem czy nie można zmienić manualnej skrzyni biegów na DSG w Octavii 4x4? A nawet przy okazji zmienić silnik na TDI z RS-a (170KM :diabelski_usmiech ). Czytałem wcześniej na forum OCP, że w drugą strone tj. 4x4 do Octavii z DSG nie można ze względu na inny tył (podłoga, zbiornik paliwa). Czy ktoś to rozważał/robił? Czy do takiej zmiany bazowa powinna być Octavia TDI czy może być także benzynka?
    Będę wdzięczny za wszelkie komentarze w temacie - możliwość, trudności, koszty, czasochłonność, warsztat.
    Z góry dziękuję za udział w dyskusji.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Krazy jakas plota iz taki konfig ma byc dostepny w tym roku, bedzie to pewnie albo 1.8TSI albo diesel 2.0 w polaczeniu DSG i 4x4 - moze warto poczekac - no chyba ze chodzi o uzywke, no to mozna przeciez modzic :twisted:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• metom
        Classic
        • 2010
        • 37
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Rzeczywiście też słyszałem plotki o takich planach. Na początek ma to być dostępne w Superbie a potem w Octavii, ale ja myślałem o używanej, żeby zamknąć się w całkowitych kosztach ok 90tyś.

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Zamieszczone przez metom
          Przymierzam się do kupna O2, jednak mam dylemat - 4x4 czy DSG? (...) ale ja myślałem o używanej, żeby zamknąć się w całkowitych kosztach ok 90tyś.
          W takim razie zapomnij, albo szukaj w innej marce. Audi?
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• tomek
            L&K
            • 2005
            • 1078

Zamieszczone przez Morgoth
            Zamieszczone przez metom
            Przymierzam się do kupna O2, jednak mam dylemat - 4x4 czy DSG? (...) ale ja myślałem o używanej, żeby zamknąć się w całkowitych kosztach ok 90tyś.
            W takim razie zapomnij, albo szukaj w innej marce. Audi?
            a może trochę bliżej? Używany superb?
            Używki pewnie już koło stówki powinny chodzić, ciekawe tylko w jakim stanie...
            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

tomek, 4x4 dsg miał tylko 3.6 l superb

Komentarz

• tomek
                L&K
                • 2005
                • 1078

djczas, wiem, ale autor nie ogranicza się do tdi, więc proponuję nie robić rzeźby tylko kupić fabryczny produkt
                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• marc!n
                  Rider
                  • 2009
                  • 275

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                  http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12031929
                  jeździłem takim osobiście w pracy
                  pocisk !!!
                  polecam z całego serca - oczywiście jesli kogoś staćna lanie w niego duuuzo benzyny
                  moja czarna SKODA OCTAVIA II 1.9 TDI
                  sprzedaje na allegro - zapraszam ops:

Komentarz

• tomek
                    L&K
                    • 2005
                    • 1078

Zamieszczone przez marc!n
                    oczywiście jesli kogoś staćna lanie w niego duuuzo benzyny
                    akurat z tym się nie zgodzę. Ten silnik pali bardzo mało uwzględniając to jakie zapewnia osiągi
                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez tomek
                      Zamieszczone przez marc!n
                      oczywiście jesli kogoś staćna lanie w niego duuuzo benzyny
                      akurat z tym się nie zgodzę. Ten silnik pali bardzo mało uwzględniając to jakie zapewnia osiągi
                      tak szczególnie w miescie mało pali :szeroki_usmiech pewnie ponizej 15-17 nie schodzi jezdząc dynamicznie...

[ Dodano: Sro 09 Cze, 10 22:58 ]
                      dodam ze za 90 tys kupować używana skodę to raczej trochę bez sensu, za tą kase mozna juz naprawde fajne używane auto kupic.
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomek
                        L&K
                        • 2005
                        • 1078

Zamieszczone przez piramida
                        dodam ze za 90 tys kupować używana skodę to raczej trochę bez sensu, za tą kase mozna juz naprawde fajne używane auto kupic.
                        Dla niektórych superb jest fajny

A wracając do tematu i plotki o dsg i haldexie w octavi, to jest to oficjalna plotka, nie jest natomiast podany dokładny termin wprowadzenia 2.0TDI (140CR) DSG 4x4
                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• metom
                          Classic
                          • 2010
                          • 37
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie. Chyba jednak pozostanie mi wybór DSG lub 4x4, bo Superb 3.6 to trochę za dużo dla mnie (na stacji paliw). A poza tym co Octavia to Octavia.

Komentarz

• zepter00
                            RS
                            • 2008
                            • 2304

Ja bym brał 4x4. DSG jest suuuper zwłaszcza z łopatkami przy kierownicy ale niestety nie poprawi trakcji i prowadzenia. 4x4 jest jeszcze bardziej super
                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

zepter00, to taka dyskusja czy ładniejsze sa blondynki czy brunetki
                              kazdy ma inne preferencje- ty byś wybrał 4x4 a ja bym wybrał DSG(i wybrałem) i tego wyboru bym nie zmienił
                              musisz pamiętać, że auto z 4x4 będzie bardziej paliwożerne i nie bedzie miało takich osiągów jak auto z napedem na jedna oś
                              poza tym 4x4 jest super w zimie czy extremalnych warunkach- ale tak naprawdę ile takich dni jest w roku
                              ja jeżdżę przeważnie po mieście i dla mnie właśnie DSG jest priorytetem
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• SP9XWW
                                Rider
                                • 2009
                                • 579

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                ja bym wybrał DSG(i wybrałem) i tego wyboru bym nie zmienił
                                musisz pamiętać, że auto z 4x4 będzie bardziej paliwożerne i nie bedzie miało takich osiągów jak auto z napędem na jedna oś
                                Stałem dokładnie przed takim samym dylematem i wybrałem jednak DSG. Jazda automatem w mieście (99% moich tras) to bajka. A i na trasie banan człowiekowi nie schodzi z ust (kto tego nie poczuł, nie wie o czym mówię :lol: ). Chciałem Wam przy okazji przytoczyć moje ostatnie spotkanie z prawie identycznym Oktawianem na drodze. Stałem w korku, kontr-rozmówca wyrównał do mnie na sąsiednim pasie, spuścił szybę i zapytał ile mój w mieście pali. Odpowiedziałem:
                                "Niech Pan nie Pyta, teraz dochodzi (w domyśle średnio) do 13 litrów). Odpowiedział, niech Pan się cieszy - ja dochodzę do 16..."
                                Zgłupiałem nie wiedząc jak to możliwe? Wszystko stało się jasne gdy minął mnie powoli. Na tylnej klapie obok czerwono zakończonego TSI zobaczyłem znaczek 4x4... Katalogi fabryczne mówią o różnicy tylko 1 litra w zużyciu względem naszych wersji. Jak na razie wygląda to na fake - ale moje średnie zużycie powoli spada. Auto jest na dotarciu. Miejmy nadzieję, że dobije do magicznej średniej dla tych silników. 8)

PS: Nie żałuje wyboru tego silnika, przychodzi w życiu faceta (chyba z wiekiem) taka chwila, że "bananowy" uśmiech robi się ważniejszy niż ta przeklęta ekonomia na stacji benzynowej...
                                Vy 73! de S!@w

Komentarz

• piotrek_gdy
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 7723
                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez SP9XWW
                                  przychodzi w życiu faceta (chyba z wiekiem) taka chwila,
                                  dlatego najrozsądniejszy wybór to 170 konny diesel w DSG

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

poza tym 4x4 jest super w zimie czy extremalnych warunkach- ale tak naprawdę ile takich dni jest w roku
                                    ja jeżdżę przeważnie po mieście i dla mnie właśnie DSG jest priorytetem
                                    wystarczająco dużo, aby myśleć o 4x4 zwłaszcza jak ktoś niezależnie od pory roku musi jeździć po drogach i dróżkach PL. Fakt przeważającej jazdy po mieście jest istotny, bo w mieście różnice 4WD/2WD są mniej istotne, ale na krawężniki również łatwiej się wjeżdża z 4WD. 4x4 pokazuje wyższość nie tylko w xtrm warunkach, ale również po prostu na mokrej jezdni, a taka bywa znacznie częściej niż zaśnieżona, chociaż w tym roku to i takiej nie brakowało.
                                    auto z 4x4 będzie bardziej paliwożerne i nie bedzie miało takich osiągów jak auto z napedem na jedna oś
                                    na pewno bardziej paliwożerne, bo extra kilkadziesiąt kg trzeba przewieźć (co ciekawe u mnie włączenie trybu 4WD Auto nie powoduje zauważalnego wzrostu zużycia), a odnośnie osiągów - na pewno są gorsze w super warunkach, na mokrej/śliskiej jezdni 0-100km/h wygra 4x4 x uwagi na uślizgi kół w "ośkach", prędkość bezpieczna też 4WD, a maksymalna - kto w czasie pogorszonych warunków jeździ z taką?

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

piotrek_gdy, Trzeba czekac na brunetke z pasemkami czyli 4x4 i DSG :szeroki_usmiech
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 1894
                                        • Volvo
                                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez SP9XWW
                                        Niech Pan nie Pyta, teraz dochodzi (w domyśle średnio) do 13 litrów). Odpowiedział, niech Pan się cieszy - ja dochodzę do 16..."
                                        znacznie więcej zależy od kierownika, trasy, sytuacji na drodze niż DSG, 4x4, klimy i całej reszty. Przykład mój - rekord w trasie 4,9, miasto - poniżej 7 ale i inny rekord to trasa 9,5, a miasto to ponad 12. A jeżdżę oszczędnym (podobno) dieslem, tylko nie wiem dlaczego mam średnie zużycie z 60kkm o 1l więcej niż inny posiadacz Outka mieszkający w tym samym mieście. Może ma inny styl jazdy :twisted: :?:

[ Dodano: Pon 14 Cze, 10 09:09 ]
                                        Zamieszczone przez Maicroft
                                        Trzeba czekac na brunetke z pasemkami czyli 4x4 i DSG
                                        ostatnio pytałem o takie i zapisy już przyjmują z realizacją na październik.

Komentarz

• piotrek_gdy
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 7723
                                          • Volkswagen

Maicroft, nie wytrzymałem
                                          juz zamówiłem bez 4x4

ale po ostatniej jeździe testowej S2 w kombi z 2,0 CR 170KM i z DPF w DSG stwierdziłem, że jak sie jeszcze dołozy 4x4 do tego to to auto wogole nie będzie jeździć :cry:

Komentarz

Pracuję...