Zamieszczone przez Porter
Octa II hamulce
Zwiń
X
-
Octa II hamulce
Forumowicze, duzo sie walkuje tematu hamulcow do octavi niestety nie udalo mi sie znalezc info o modzie modeli O2 (moze to moje lamerstwo w szukaniu), a jestem mocno zainteresowany taka zmiana w swoim aucie (zwlaszcza ze Masters "maczal palce" w moim programie
Myslalem o rozwiazaniu klasy Brembo Oro - i tutaj rozczarowanie dystrybutor odpisal na mojego maila ze niestety nie sa one produkowane do tego modelu. Mialem kiedys Zimmermanny (w innym aucie) ale to nie jest najlepsze rozwiazanie (pojawily sie pekniecia wokol mocowania i miejsc gdzie byly nawiercane) podobnie brembo max - ktore dosc szybko dostaja bicia. Zawias bede wymienial na RS (springi ori + amory, pewnie Koni Sport - o ile sa) - ale nie chce inwestowac w nowe jarzma i zwrotnice po to by moc zaadoptowac (jesli sie nie myle) wieksze tarcze z RSa.
Jesli przeprowadzaliscie jakies mody to dajcie znac co wyszlo. Lub jesli byl juz taki temat a ja nie potrafie go znalezc (co jest mozliwe) podeslijcie jakis link coby nie zasmiecac fora.
pozdrawiamnasza droga: www.wpzs.pl
-
-
Jak dla mnie...
Zamieszczone przez MaicroftNiestety temat, modow mechanicznych w OII narazie forumowiczom jest obcy. W sumie te hamulce w porownaniu do OI to i tak jest rewelacja, ale fakt moglyby troche lepiej hamowac.
Wiesz moze, jaka jest seryjna wielkosc tych tarcz, bo nie mam pod reka ETKI a kiedys je mierzylem, ale juz nie pamietam :|Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez onyx73widze ze kolega ma podobne plany jak ja wyceniles juz koszty tej zabawy? jak odbierasz te pare koni wiecej? w e100 tarcze sa tak duze ze 15 calowe felgi się nie mieszczasaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
W O2 w silnku BKD są tarcze 288mm z przodu, 260mm z tyłu. ZTCW 15stki wchodzą na tarcze 288mm bez problemu.
W O2 RSie są chyba tarcze 326mm.
Zamieszczone przez MaicroftW sumie te hamulce w porownaniu do OI to i tak jest rewelacja, ale fakt moglyby troche lepiej hamowac.Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Kurcze sam nie wiem jaki tam jest dokladnie rozmiar, dzisiaj jade do znajomego mechanika to powinnismy sprawdzic co i jak. Tak jak pisalem myslalem o oro ale chyba nie zaczna produkcji przed wiosna
zobaczymy, generalnie hamulce sa dobre choc jakiejs wyraznej roznicy w stosunku do O1 nie widze (moj ojciec ma 130konna octe) i jakosc hamowania jest bardzo podobna. Ale jak juz wspomnialem po modzie jezdzi sie troche inaczejco prawda juz w serii wyszlo 150 kucy i 340 Nm, ale teraz to juz inne auto. Na razie Masters nie pozwolil butowac coby wszystko posprawdzac ale juz teraz roznica jest bardzo odczuwalna. po pierwsze auto jest odrobine cichsze, po drugie ma naprawde niezlego kopa, mierzac w troche prymitywny sposob wyszlo mi okolo 1 s poprawy z tendencja do jeszcze wiekszej roznicy na wyzszych biegach tzn. przyspieszanie od 80 -120 i 100-140 na V iVI biegu (okolo 1,7 i 1,9 s lepiej), zuzycie jakby odrobine spadlo (tzn jest takie same tylko rejestr predkosci troche podskoczyl
) w przyszlym tygodniu wymienie olej na Motula i polatamy troche
co do kosztow wymiany hamulcow to szacuje go na okolo 2500 pln (tarcze przod, klocki przod i tyl i plyn Motula) choc podejrzewam ze jak zaczne przegladac rozne oferty to wyjdzie mi kolo 3kinasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
co do zawiasu to mam mieszane uczucia zwlaszcza ze sprezyny leza w garazu i czekaja na amortyzatory i tu kolejny problem nie ma Koni Sport do O2 jak donosi dystrybutor na polske w swoim lakonicznym mailu. Wiec probuje wybadac czy moze cos innego zapodac (moze bilstein B6?),
chyba nie znajde na rynku nic rownie latwego w regulacji jak koni, pare ruchow reka i masz auto z zawieszeniem jak deskatakie ustawienie przydaje sie (niestety nie w naszym slonecznym kraju) wracasz do ojczyzny ustawiasz na "soft" i jedziesz jak rs'em.
nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftBioBogon, My mamy 280mm, a wiec 288mm robi roznice. Moze tez dla mnie jest roznica, bo to nowe auto, a drugie juz troche ma przejechane.Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Witam.
Jutro sprawdzę za ile można dostać coś lepszego niż seryjne hamulce !
Na szybko sprawdziłem... Jest dostępny zestaw tarcz 288 mm Power Disc (Nacinane)
Polecam to rozwiązanie !
Pozdro.www.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
tak sobie pomyslalem, moze jednak zaadoptowac cos z audi s3 albo golfa r32?
musze sie porozgladac w cenach, a moze ktos juz rozwazal takie rozwiazanie?
jesli ktos moze potwierdzic to czy o2 (2.0tdi) ma z przodu tarcze 288x25 a z tylu 245x10? (w RSie chyba 256x22 z tylu a z przodu tak jak napisal chris) czy to zle dane?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Jabar1975, zakladanie tarcz 345mm, bo takie wystepuja w r32, to chyba przerost formy nad trescia. :roll:
Wiesz ile kosztuje pozniej eksploatacja takich hamulcy?
No chyba, ze faktycznie ktos sie z tym nie liczy, bo go na to stac.
Moim zdaniem, zalozenie wierconych Zimmermanow w seryjnym rozmiarze i do tego klocki DS Performance dadza bardzo dobry efekt.
Przeszczep z RS, to juz max co ma sens, ale to wiaze sie ze zmiana zaciskow i jarzm.
Lub mozna od razu zapodac jakis dedykowany kit. Ale to tez koszta rzedu 5-10tys zl."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Purchawa moze i racja z tymi r32 ale Zimmermany to nieporozumienie (mialem popekaly - wiecej nie zaloze)
moze rzeczywiscie trzeba wrocic do koncepcji brembo oro/ moze ap racing albo tarox?nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZibiZamieszczone przez PurchawaPrzeszczep z RS, to juz max co ma sens, ale to wiaze sie ze zmiana zaciskow i jarzm.
Zaciski sa takie same w obu przypadkach (przynajmniej tak jest w przypadku O1 ASZ i O1 RS)
Pozdrawiam
ZibiTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
Komentarz