swap hamulców 256 na 288

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• krzysiekr1
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Guzon Zobacz wpis
    Jeszcze a propos Twoich 256 - możesz zmienić jarzma na jakieś z audi A8 ale nie wiem jakiej konkretnie i włożysz tarcze 280 na Twoich zaciskach
    Tak, kojarzę temat, ale ciężko dorwać takie jarzma z Audi A8 D2 94-02r. Poza tym i tak trzeba dać dystans 7.5mm Nie róbmy tutaj offtopu, bo wątek jest o swapie przodu a my mówimy o prawie podobnej wielkości swapie z tyłu xD
    płaskownik 7.5mm.jpg
    Ostatnio edytowany przez krzysiekr1; 41758.

Zostaw komentarz:

• Guzon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzysiekr1 Zobacz wpis
    Dobrze wiedzieć, dzięki. Obydwa komplety mam 16", więc mogę śmiało iść w 280, a nawet może pokuszę się o 288 na tył

Tył skompletowałem 256 z innego auta (4x4) i zastosowałem podkładki 6mm pod jarzmo. Zaciski z jarzmami z ośki są drogie. Teraz, już po swapie (232>256) żałuję, że nie poszedłem od razu w T5.
    Jak najbardziej. Ale jeśli mocy porządnej nie ma to wg mnie nie warto chyba. Zawsze to już konkretna masa wirująca. Aczkolwiek jest fajnie jak się jedzie w 4 osoby + bagaże i zaciągając ręczny - koła się blokują. Lub też kolega "Ty, a właściwie co Ci dała ta przeróbka? Hamulce to hamulce"
    Ok, trzymajcie chłopaki napoje i but w podłogę
    "Nie, no hebel to Ty teraz masz..."

I już raz mi na czołowe na wzniesieniu poszedł i wychamować że 120 do zera to były wręcz metry i sekundy.

Jeszcze a propos Twoich 256 - możesz zmienić jarzma na jakieś z audi A8 ale nie wiem jakiej konkretnie i włożysz tarcze 280 na Twoich zaciskach
    Ostatnio edytowany przez Guzon; 37988.

Zostaw komentarz:

• krzysiekr1
    odpowiedział(a)
    Ja mam kombi i poszedłem po całości - na tył 280 mm z zaciskami z T5 (jak nie założysz osłon tarcz z rs, to 15" "przejściowo" wejdą).
    Dobrze wiedzieć, dzięki. Obydwa komplety mam 16", więc mogę śmiało iść w 280, a nawet może pokuszę się o 288 na tył

Tył skompletowałem 256 z innego auta (4x4) i zastosowałem podkładki 6mm pod jarzmo. Zaciski z jarzmami z ośki są drogie. Teraz, już po swapie (232>256) żałuję, że nie poszedłem od razu w T5.

Zostaw komentarz:

• Łebuz
    odpowiedział(a)
    Może nie zły, ale nie najlepszy. To już leciwe auta i wszystkie mają swoje naloty. A skoro najmocniejszy wariant różni się tylko kanałami w głowicy to dużo taniej będzie wymienić głowicę. Wykonać tylko jej serwis typu wymiana uszczelniaczy ew dodatkowy porting I będzie można koksu dorzucić.

Naturalnie do wymiany lecą wszystkie siemmeringi na wale i sprawdzenie pierścieni i panewek.

Kupisz inny silnik to nie będziesz pewny jego stanu, a wszelkie uszczelniacze i tak będą do wymiany skoro silnik na wierzchu.

Co innego, gdyby się różnił np wałem czy korbami...
    Na takie szczegółowe uwagi liczyłem. Dzieki Guzon

Zostaw komentarz:

• Guzon
    odpowiedział(a)
    Przepraszam, że tłukę posty i mieszam, ale z Andy90 probuję dociec, czemu tnie moje posty. W tym wątku obcięło wszystkie moje wypowiedzi, z wyjątkiem tej wyżej. Koniec OT

Zostaw komentarz:

• Guzon
    odpowiedział(a)
    Może nie zły, ale nie najlepszy. To już leciwe auta i wszystkie mają swoje naloty. A skoro najmocniejszy wariant różni się tylko kanałami w głowicy to dużo taniej będzie wymienić głowicę. Wykonać tylko jej serwis typu wymiana uszczelniaczy ew dodatkowy porting I będzie można koksu dorzucić.

Naturalnie do wymiany lecą wszystkie siemmeringi na wale i sprawdzenie pierścieni i panewek.

Kupisz inny silnik to nie będziesz pewny jego stanu, a wszelkie uszczelniacze i tak będą do wymiany skoro silnik na wierzchu.

Co innego, gdyby się różnił np wałem czy korbami...

Zostaw komentarz:

• Łebuz
    odpowiedział(a)
    Czekanie wymiana. Moj ma prawie 400 tysi i w wiekszosci zrobil na podniesionej mocy. Skoro juz chce wymienic, to chcialbym na mocniejszy. Zly pomysl?

Zostaw komentarz:

• Guzon
    odpowiedział(a)
    Dla 30 KM babrać się z całym silnikiem?

Zostaw komentarz:

• Łebuz
    odpowiedział(a)
    Nie. Na razie ori, ale korci mnie i szukam opinii o swapie AUM na AUQ plus wszelakie dodatki tj skrzynia, heble i zawiech.
    Robił tu ktoś?

Zostaw komentarz:

• Andy90
    odpowiedział(a)
    Tak jak już masz tarcze 288 to 312 to tylko zmiana jarzma no i oczywiście tarcz na większe.
    Reszta bez zmian - przy 312 min wielkość kół to 16"

Zostaw komentarz:

• Łebuz
    odpowiedział(a)
    Teraz rozjaśniliście temat w pełni.
    Dzieki

Zostaw komentarz:

• Guzon
    odpowiedział(a)
    Nie wiem jak golf 4 r32 ale, wszystkie wersje do 1.8 turbo i 1.9 ARL mają tę samą pompę

Zostaw komentarz:

• freestyler
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Andy90 Zobacz wpis

W teorii można, w praktyce zależy z czego chcesz przejść. Ja ostatnio zrobiłem swapa 256 na 288 z przodu. Mógłbym i 312 założyć bo różnica tylko w wielkości jarzm jest, ale mam fele jeszcze 15 które będą w użytku więc to max. Do tego dochodzi jeszcze kwestia pompy. Przy większych heblach możliwe że potrzebna będzie zmiana pompy.
    I też mam sytuacje jak wyżej opisana z przodu tarcze z tyłu bębny 1.6 AKL. Jest naprawde ogromna różnica. Zestaw hebli wyrwany od Golfa IV, razem ze zwrotnicami i jarzmami. Do tego dokupiłem całe kolumny, sprężyny, łożyska i poduchy od 1.8 T AUM i generalnie przy tym silniku auto stoi jak na dystansach, ale mnie akurat to odpowiada.
    wymienialem w swojej 1.8T z 288 na 312 i tylko jarzma zmieniałem. opona lato 205 r17 zima 205 r16 i wszystko działa jak nalezy

Zostaw komentarz:

• Andy90
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Łebuz Zobacz wpis
    Przydatna rzecz. A mozna włożyć, tak bezproblemowo, cos jeszcze wiekszego?
    W teorii można, w praktyce zależy z czego chcesz przejść. Ja ostatnio zrobiłem swapa 256 na 288 z przodu. Mógłbym i 312 założyć bo różnica tylko w wielkości jarzm jest, ale mam fele jeszcze 15 które będą w użytku więc to max. Do tego dochodzi jeszcze kwestia pompy. Przy większych heblach możliwe że potrzebna będzie zmiana pompy.
    I też mam sytuacje jak wyżej opisana z przodu tarcze z tyłu bębny 1.6 AKL. Jest naprawde ogromna różnica. Zestaw hebli wyrwany od Golfa IV, razem ze zwrotnicami i jarzmami. Do tego dokupiłem całe kolumny, sprężyny, łożyska i poduchy od 1.8 T AUM i generalnie przy tym silniku auto stoi jak na dystansach, ale mnie akurat to odpowiada.

Zostaw komentarz:

• Guzon
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Łebuz Zobacz wpis
    Mam fele 17, więc chętnie pokombinuje z zawiechą i hamulcami. Czyli jadąc od gory powinienem zaopatrzyc sie w kolumne mcpersona od RS'a?
    Jak wyszukasz Ori RS to strzelam lekką ręką 1000 zł nie Twoje.

Jeżeli zawieszenie masz jako tako sprawne - taniej będzie wyrwać same zwrotnice od O1 RS (też ogólnie drogie) lub golfa 4 GTI , golfa 4 1.9 ARL 150 KM (lub ASZ 130 KM), Leona (również z mocami od 130 KM wzwyż), Toledo 2 (tak samo wszystkie powyżej 130 KM), Audi TT (tu nie do końca mam rozeznanie, ale strzelam, że raczej wszystkie miały tarcze min 288x23 mm i przykręcane jarzma) no i jeszcze VW newbeetle, który również posiada w mocniejszych wersjach zwrotnice z przykręcanymi jarzmami - bo tylko takie nas interesują.

Następne w kolejce są zaciski (najlepiej z jarzmami) o oznaczeniach ATE 54 (Zacisk) oraz "451" (na jarzmie musi być wyryty.
    Tu ciekawostka, bo z rs są drogie
    Ostatnio edytowany przez Guzon; 37988.

Zostaw komentarz:

• Łebuz
    odpowiedział(a)
    Mam fele 17, więc chętnie pokombinuje z zawiechą i hamulcami. Czyli jadąc od gory powinienem zaopatrzyc sie w kolumne mcpersona od RS'a?

Zostaw komentarz:

• Guzon
    odpowiedział(a)
    312 mm włożysz... Ale z felgami 16"
    Na tył możesz wsadzić tarcze 232 - ale gną się na potęgę. Można 256 mm z Octavii rs ale drogo i również 16" potrzebne.
    Ja mam kombi i poszedłem po całości - na tył 280 mm z zaciskami z T5 (jak nie założysz osłon tarcz z rs, to 15" "przejściowo" wejdą).
    Teraz na przód kompletuję 312mm (był problem ze zwrotnicami - ale udało się wyrwać komplet z TT za 100 zł

Zostaw komentarz:

• Łebuz
    odpowiedział(a)
    Przydatna rzecz. A mozna włożyć, tak bezproblemowo, cos jeszcze wiekszego?

Zostaw komentarz:

• mark711
    odpowiedział(a)
    Może Skoda dostawała końcówki części nie przewidziane już do montażu w VW, Audi. Dlatego taki wynalazek jak małe tarcze i bębny w dużym aucie. Cięcie kosztów, a na rynki wschodnie gdzie motoryzacja bardziej stara to taki zestaw w 2010 roku był łał, w 2020 też ma branie jako używka.

Zostaw komentarz:

• PiotrOl
    odpowiedział(a)
    Ja mam w 1.6 bfq liftback taki zestaw, z przodu 288mm, z tyłu bębny. Czuć różnicę, jest o wiele lepiej niż na 256/bębny. W kodowaniu pompy nic nie zmieniałem, przy awaryjnych hamowaniach nie miałem żadnych problemów. Ogólnie to jeżdżę bardzo spokojnie, ale dwa razy mi się one przydały, na 256 to pewnie byłbym już w bagażniku/na drzwiach innego auta.
    Ciekawi mnie po co Skoda robiła w tamtych czasach tyle wariantów, tył: bębny/tarcze, przód: 256/280/288. Po co tyle wariantów? pomijam RSa, bo wiadomo że do sportowej wersji trzeba dać coś innego, np. w Kii Cee'd I bez znaczenia czy kombi 2.0 czy hatchback 1.4 jest taki sam zestaw.

Zostaw komentarz:

• codipar1988
    odpowiedział(a)
    Łączył ktoś z was przód 288 z tyłem na bębnach w kombi 1.6 BFQ?
    Ostatnio edytowany przez codipar1988; 49489.

Zostaw komentarz:

• Gość
    Guest replied
    Dziękuję! Nie znałem tego akronimu.

Zostaw komentarz:

• warzo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy
    Na co?
    Sprzedaż
    Elementów
    Luźno