Witam ostatnio padł mi tłumik środkowy w mojej octavi :/ i załorzyłem zamiast niego strumienice mam też tłumik końcowy sportowy bassowke i mam problem poniewarz , mechanik powiedział ze katalizator wymienia sie przy 100 000 120 000 tys kil zaproponował zeby załorzyć strumienice zamiast niego , ale powiedział ze silnik może wariować bo w nim jest sonda ........ i niewiem co mam zrobić mam silnik 1.6 55kw 75 hp z chipem na 120 hp ile mogło przybyć po tej strumienicy zamiast środkowego i czy moge załorzyć następną pozbywając się katalizatorka :/
niewydaje mi się bo samochod jest znacznie zwawszy , powyrzej 3 tys obrotów wkręca sie o niebo lepiej ale niewiem czy moge też katalizator wywalić przez tą sonde i np niebęde miał zurzyćia paliwa większego :/ itp
Koledzy, o ile mi wiadomo w katalizatorze nie ma żadnej sondy. Sonda znajduje się przed katalizatorem (zawsze) i ewentualnie niektóre silniki posiadają drugą sonde za katalizatorem, która ma za zadanie porównać skład spalin po przejsciu przez kata z tymi przed, a tym samym badać jego sprawność. Teoretycznie więc jeśli w układzie jest jedna sonda, możemy kata wyrzucić i komputer się nie zorientuje, jeżeli są dwie to sterownik będzie wyrzucal błedy i silnik przejdzie w stan awaryjny, więc radził bym nie wyrzucać. Z tego co się orientuje to silniki 1,6 nie mają tej sondy za katalizatorem, ale już 2,0 AQY, jak u kolegi nico21 tak. 8)
Co do strumienicy, to bez dokładnego jej dobrania potrafi ona uczynić więcej złego niż dobrego, zamiast poprawic to znacznie pogorszyć opróżnianie komór spalania. Jakiś czas temu kolega z forum Opla Corsy, na którym się także udzielam musiał prawdopodobnie wlasnie z powodu strumienicy wymieniać głowicę, więc w tym temacie radziłbym być ostrożnym. Może lepsza byłaby zwykła rurka, albo wybicie kata.
Pozdrawiam
nierozumiem was mam tate ktory jest miłośnikiem tych aut a na komputerach się zbyt niezna to chyba każdy problem wpisuje ja za prożba mojego taty dzienkuje za informacje sonda jest zaraz przed kat a za napewno niema ten gość coś mowił ze ją jakoś sie potem wspawóje w strumienice czy cos takiego , jeśli chodzi o chipa to auto było kręcone w wieliczce u mórawskiego a wykresu narazie nieposiadam bo auto juz takie kupiłem na wiosne sie wybieramy na hamownie to wkleje :] wykres i jakies fotki dam
hehe, optymista ja raczej podchodze do tego seria +10.
tym bardziej ze mniej wiecej w tych granicach sa oferty chipa...
moze tam bylo +12,0km, a ty zrobiles z tego 120 hehe
NIE NIESTETY MYLICIE SIĘ :] auto ma seryjnie 75 hp chip moc podniusł na 103 hp w aucie jest zamontowana strumienica i końcowy tłumik przelotowy , filtr powietrza K&N sportowe świece spalnowana głowica i sportowy wałek rorządu . auto ma teraz ok 120 hp zaniedługo jedziemy do wieliczki do rodziny to wstompimy na hamownie :] dam wykresy :]
NIE NIESTETY MYLICIE SIĘ :] auto ma seryjnie 75 hp chip moc podniusł na 103 hp w aucie jest zamontowana strumienica i końcowy tłumik przelotowy , filtr powietrza K&N sportowe świece spalnowana głowica i sportowy wałek rorządu . auto ma teraz ok 120 hp
... i wtedy obudzilem sie zlany potem :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
Chlopaki, nie smiejcie sie z niego. Dziecko nie ma pojecia o tuningu, a Wy mu burzycie swiatopoglad . Jeszcze dostanie zalamanie nerwowego :diabelski_usmiech
P.S. mam nadzieje, ze nie zapomniales o naklejce "Remus" nad wydechem - to daje jakies 20KM
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
MisiekWAW, ja nie hamowałem, ale teraz przy robieniu Skodiny na bank wjadę na rolki.
Fakten jest to, że ten Sejtan nie jeździ...on zadupcza jak reks :twisted: IV bieg zamyka szafe :diabelski_usmiech Luca jak go odebrałem to nie chciał z niego wysiąść.
Zamieszczone przez MisiekWAW
68KM fabrycznie w porywach do 95KM przy 7500obr/min
Miodzio
Pozdrawiam
Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03 BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz