Witam
Kupiłem używaną skodę Oktavie II z salonu jeszcze na gwarancji i po 3 miesiacach przy wizycie w innym ASO Skody poinformowano mnie że mam ksenony ale nie legalne . Co prawda przy wyborze auta nie kierowałem się czy są ksenony bo to akurat dla mnie nie było ważne . Okazało się jednak że ma oryginalne lampy DC i żarówki i przetworniki natomiast auto nie posiada spryskiwaczy i funkcja samopoziomowania raczej nie działa . W ASO powiedzieli iż takie auto nie wyjechało z fabryki z takimi światłami i mogą mi pomóc jedynie w taki sposób że zainstalują reflektory kpl. fabrycznie oryginalne do żarówek H7 . Zastanawiam się co mam zrobić czy podjąć próbę uzbrojenia auta w spryski i czujniki do samopoziomowania (+ ewentualne programy sterujace w aucie) czy też wydać 1500 zł i zainstalować oryginalne reflektory . Oczywiście ASO Skody nie podejmie się dodania brakujacych elementów mogę to wykonać jedynie po gwarancji i tylko w zakładzie od tiuningu . Oczywiście nie odpuszcze sprzedawcy za ten numer . Czekam na porady .
Pozdrawiam
Acha z tego co się zoriętowałem przepisy wymagają 3 punktów :
1. Oryginalny komplet lampy do ksenonów
2. System samopoziomujący
3. Spryskiwacze reflektorów
Witam
Oczywiście nie odpuszcze sprzedawcy za ten numer
i co jeszcze????? chłopie jak masz tak marudzic i w portki robic to kup sobie zwykle lampy np na allegro a ksenony sprzedasz - jeszcze na tym zarobisz.........albo poczytaj forum i bedziesz wiedział jak sie spryski zakłada itd......
czy też wydać 1500 zł i zainstalować oryginalne reflektory
kolego, oryginalne reflektory chodzą po 200PLN za sztukę więc nie wiem na co chcesz wydać te 1500PLN?!
masz już te ksenony to się ciesz, będziesz miał jakieś związane z tym problemy to wymienisz na zwykłe albo doposażysz, nie ma co się ciskać.
a tematów o legalności, zakładaniu ksenonów jest na forum bez liku :idea:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Acha z tego co się zoriętowałem przepisy wymagają 3 punktów :
1. Oryginalny komplet lampy do ksenonów
2. System samopoziomujący
3. Spryskiwacze reflektorów
1. Oryginalny komplet lampy do ksenonów (to masz)
2. System samopoziomujący (tego nie masz i pewnie nie założysz)
3. Spryskiwacze reflektorów (to pewnie założysz)
Sprzedający powinien Ci o tym powiedzieć, no ale tego nie zrobił. Pewnie nie chciał już mieszać jak znalazł klienta. W sumie jesteś raczej dodatkowo obdarzony niż poszkodowany. Xenony w O2 swiecą o niebo lepiej niz zwykłe lampy. Powrócić do oryginału mozesz bardzo latwo kupujac zestaw zwyklych lamp na allegro. Przekładka 5 minut, kodowanie jeszcze krócej. Ale jak poczytasz forum, to zobaczysz, ze kazdy robi odwrotnie. Jesli zdecydujesz sie na powrot do zwyklych, to tu sprzedasz te lampy za ponad 1000 pln. Oczywiscie mozna sie rzucac, ze przegladu moga nie wbic i ze misiaki "zobaczą" ze nie masz samopoziomowania, ale jak to mówią no risk no fun
jeżeli nie będziesz montować sprysków na reflektory, to załóż przynajmniej atrapy.
Nie wiem, jak to wygląda w O2, ale pewnie coś można przykleic na zderzak :diabelski_usmiech
Mając coś takiego przegląd rejestracyjny powinien przejść łatwiej :P
Poważny minus jest taki, że rzeczywiście możesz oślepiać, jeżeli obciążysz samochód.
Najlepiej chyba ustawić światła ździebko niżej, niż powinno być, żeby mieć jakiś zapas na wypadak zapakowania pasażerów i bagażu.
Znowu nie wiem, jak w O2, ale w O1 to nie jest takie 5 minut z tą wymianą. Inne są kostki połączeniowe - trzeba więc ciut przerobić instalację.
mar2win, jak masz ksenony a nie same palniki z allegro to ja ci za darmo przeorobi to auto na legalne z farbycznymi reflektorami, a te nielegalne ksenony wezme.
Kupiłem używaną skodę Oktavie II z salonu jeszcze na gwarancji i po 3 miesiacach przy wizycie w innym ASO Skody
Z tego zapisu mi wcale nie wychodzi że auto jest jeszcze 3m-ce na gwarancji :roll:
Zamieszczone przez Maicroft
Ale jak to jest auto ktore ma jeszcze 3 miesiace gwarancji, to jest to chyba OII po FL
Moje jest przed FL i też mam jeszcze gwarancje :roll: :szeroki_usmiech No może nie do końca "mam" bo już pare modów nielegalnych dla ASO poszło :szeroki_usmiech ale oficjalnie jeszcze mam 8)
Witam wszystkich i dzięki za odzew .
Kupiłem Skode O2 po lifcie wg książki i serwisu gwarancja ważna do końca stycznia 2011.
Mimo że kupiłem auto używane w skoda wejcherowo to w ramach gwarancji w ASO w Starogardzie poprawili ustawienie lusterka bez gadania .
Na tych ksenonach jeździ mi się super i polecam każdemu . Widać wyraźnie granicę swiatła i cienia i uważam że są dobrze ustawione . Nie oślepiam nikogo z naprzeciwka a reflektory są soczewkowe i oryginalne właśnie do ksenonów . Nie przekładka tylko komplet reflektor żarówka przetwornik tak stwierdzili w ASO .
Wszystko by było ok gdyby nie to że manualna regulacja w kokpicie nie działa no ale ktoś mi powiedział ksenony są samopoziomujace , jeżdze i nie widać aby sie poziomowały no i po wizycie w ASO wszystko jasne . Jest to wkurzajace że po kupnie auta z salonu mozesz przy byle kontroli gdzieś w polsce czy za granicą stracić dowód .
Tak więc panowie światła są super ale w perspektywie gdy jadac z cała rodziną zatrzyma patrol policji i tłumaczyć się co i dlaczego .
Jak w ogóle miski na to reagują ? Jak przechodzą badanie takie auta czy ktos się czepia ?
Ja nigdy nie miałem problemów z przegladem chyba że raz kiedyś żarówka nad rejestrcją.
Na sobotę umówiłem się ze sprzedawcą zobacze co powie .
Jak przechodzą badanie takie auta czy ktos się czepia ?
Jak trafisz na upierdliwca to Cię nie puści.
Zamieszczone przez mar2win
Ja nigdy nie miałem problemów z przegladem chyba że raz kiedyś żarówka nad rejestrcją.
to teraz będziesz miał.
Widać wyraźnie granicę swiatła i cienia
w ori xenonax i soczewkach pod H7 z założonymi HIDami też widać granicę wyraźnie. :wink:
Wyjmij lampę zdejmij dekiel i zrób zdjęcie środka, powiemy Ci co masz.
ale ktoś mi powiedział ksenony są samopoziomujace
xenony muszą mieć autopoziomowanie i spryskiwacze lamp. To nie4 podlega jakiejkolwiek dyskusji. To co masz założone a to co powinno być to już inna bajka.
[ Dodano: Czw 28 Paź, 10 23:45 ]
a jesli tak jest , to tragedii nie ma . hid w soczewce nie jest tragiczny dla innych. a na przeglady mozna to zdemontowac. waptie zeby misiek tak latwo hida w soczewce skapowal.
a mi sie zdaje że to orginał zestaw ksenonów, tylko że włożony na żywca a nie zrobili reszty czyli samopoziomowania i sprysków. Ja osobiście bym olał samopoziomowanie, bo myślę że nawet upierdliwe miśki nie będą dociekać, bo o2 FL to nie golf 3
Dziwne to jest, w naszym kraju że jeden patrol nie zatrzyma kolesia z hidem w normalnych lampach, a drugi czepi się braku spryskiwacza w ori ksenonach, chodź to auto tak wyszło z fabryki.
Kumpel kupil BMW X5 w roku 1999/2000 i nie mial oryginalnie spryskow. Mial samopoziomowanie tylko. Ino to był rok 2000. Wiem, że jakoś potem zmieniły się przepisy.
Ale wracając do mar2win, podejżewam, że nie masz HIDów bo by działała regulacja pokrętłem wysokości świateł. Zobacz jak wygląda lampa.
Lampa ksenonowa różni się od zwykłej. Też tak myślałem, że jest to niby to samo ale lampa ksenonowa ma z zewnętrznych stron soczewki poszerzenie, ponieważ ksenony w OII FL są skrętne. Temat mam przerabiany, ponieważ doposażałem auto w ori ksenon + poziomowanie + wiązki (wszystko oryginalne), spryski miałem już.
mar2win, jeżeli chcesz postaram Ci się załatwić pozycjonery na wahacze + wiązki ale nie obiecuje. Daj znać na pw.
Rzeczywiście ciekawy temat się zrobił. Nie wiem do końca jak to jest w O2, ale w O1 nie można od tak wstawić sobie xenonów w miejsce zwykłych świateł bo nie pasują wtyki - więc gość musiał coś w lampach dłubać. Najlepiej zdjęć, rozkręcić i zajrzeć do środka. Będzie wiadomo czy Ori czy HIDy i co z tym dalej zrobić...
Komentarz