Zamieszczone przez MikeWRC
[O2] Ksenony legalne czy nie ?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez dede_adamBardzo prosze.
Subaru Impreza WRX STi. GD 06-07r wersja US
wersja US czyli bez homologacji na EU
dzięki bogu polska lezy właśnie w EU(jesli się mylę nich mnie ktos poprawi)
Zamieszczone przez akoloKumpel kupil BMW X5 w roku 1999/2000 i nie mial oryginalnie spryskow
miałem sam X5 co prawda kupione w 2003 ale miało spryski
a tu z allegro
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez delanoplto auto tak wyszło z fabryki.
Mondeo w takiej budzie jak ma ST-ka nasz kolega Łukasz z forumNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
Temat mam przerabiany, ponieważ doposażałem auto w ori kseno
Sprawdziłem reflektor i ma oznaczenie DC . Znalazłem tabele w necie i okazało się że DC oznacza reflektor ksenonowy z palnikiem na swiatłach mijania , znaczki skody i zrobiono w czechach . Jest też przetwornik z oznaczeniami Audi i VW .
akolo Ty już rozwiązałeś dylemat czy doposażać czy nie .
Ja chciałbym wiedzieć ile taka zabawa kosztuje ? Czy wgrywałeś jakieś programy sterujące ? Jak sobie poradziłeś z wiazką ,czujnikami i kto Ci to robił ?
Jakie masz spryskiwacze wysuwane czy nastałe ? Jak je uruchamiasz ?
Jak długo jeździsz już z tym całym zestawem i czy miałeś jakieś problemy eksploatacyjne ?
Czy gościowie przy przeglądzie się czepiali ?
Ja długo pracuje i nie mam wiedzy i chęci na samodzielne przeróbki .
Jutro zrobie zdjęcia i bedę u sprzedawcy .
Próbuje dociec jak to autko wyjechało z fabryki , wiem że pierwszy właściciel firma lizingowa VW Bank Pol. i auto jeżdziło po Polsce . No więc co przepisy się zmieniły od 2009 roku czy co ?
Źródło zakupu pewne bo ASO Skoda a tu taki zonk .
Dziękuje za wszystkie wpisy za te uszczypliwe również .
Dla sprostowania pewnych wpowiedzi regulacja manualna u mnie nie działa .
Czy ktoś ma fabrycznie zainstalowany cały zestaw , czy ma zachowaną manualną regulacje przy samopoziomowaniu ?
Z opini na forach wynika że to samopoziomowanie w ogóle jest do kitu na polskich drogach , drga i się wyrabia .
Pozdrawiammar2win
Komentarz
-
-
Próbuje dociec jak to autko wyjechało z fabryki
Z opini na forach wynika że to samopoziomowanie w ogóle jest do kitu na polskich drogach , drga i się wyrabia .Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, Mihau, jeżeli mi nie wierzycie to mogę jutro zrobić zdjęcie
zresztą kolega Ćwiarteczka może potwierdzić ten fakt bo zna ten samochód :lol:NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WIELKIBONGOpiotrek_gdy, Mihau, jeżeli mi nie wierzycie to mogę jutro zrobić zdjęcie
zresztą kolega Ćwiarteczka może potwierdzić ten fakt bo zna ten samochód :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez WIELKIBONGOpiotrek_gdy, Mihau, jeżeli mi nie wierzycie to mogę jutro zrobić zdjęcie
zresztą kolega Ćwiarteczka może potwierdzić ten fakt bo zna ten samochód :lol:
tak,że zapraszam Paweł jak cóś :diabelski_usmiech :twisted:NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
WIELKIBONGO, ja tam wierzę
tylko troszke dziwne sie wydaje
a może jakas przeróbka? mały modzik? może w aso dolozyli? :szeroki_usmiechprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, autka były brane jako nowe :?
w dodatku jak dobrze kojarzę to nie mają regulacji ustawienia reflektorów w kabinie (wysokości) ale to ju sprawdzę jutro :szeroki_usmiechNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
dede_adam, mógłbyś podać przykład? Które dokładnie s40stki nie miały sprysków? Bo rozumiem, że chodzi o to że nie miały tych spryskiwaczy w wycieraczkach reflektorów, tak?Było, minęło:
RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.
Komentarz
-
-
dede_adam, ale miały wycieraczki
chodzi o to że przy xenach musi byc układ oczyszczania lampy-obojetnie czy spryski czy wycieraczkaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
dede_adam,
chłopaki dyskusja całkiem zbędna
na dzień dzisiejszy status prawny jest taki, że wymagane jest poziomowanie(regulacja), układ oczyszczania, lampa bez przeróbek homologowanaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
[O2]
Witam
W celu uzupełnienia wiadomości dołączam zdjecie reflektora od strony kierowcy . :roll:
No niestety niewiem dlaczego strona nie przyjmuje załaczanych jpg przezemnie .
Dalszy ciąg historyjki pod tytułem ksenony lgalne czy nie - po wizycie w ASO Skody z której kupowałem auto jest odpowiedź następujaca .
1. Reflektory sa najzupełniej legalne bo w całości przystosowane do palników ksenonowych , a z tego powodu iż jest to element wymienny więc uzytkownik ma prawo wstawić sobie inny reflektor (tłumaczenie według mnie pokrętne ) i przytoczono przykład że każde autko z fabryki wyjeżdża na felgach stalowych a użytkownik sobie zmienia na inne (nie widzę związku).
2. Argument dotyczący iż dyrektwa UE itd i ministerstwo transportu itd że należy mieć samopoziomowanie i spryski oraz lampy do xenonów dotyczy jedynie sprzedawców i producentów aut . Na dowód pokazał mi świadectwo homologacji innego coprawda auta i nie było w nim punktu dotyczacego lamp . Natomiast zwróciłem uwagę na to iż jest punkt INNEw którym jest powołanie się na wytyczne UE cos tam coś tam numer 48 w którym są zapisy o wszystkich wymaganiach dotyczacych ksenonów . Na to była odpowiedź iz diagnosta sprawdzajac na stacji autko musi mieć mozliwość wyregulaowania światła do zgodności z położeniem na ekranie kontrolnym .
3. Oczywiście ASO wszystko honoruje i jeżeli autko nie przejdzie przeglądu to żadaja protokołu niezgodności ze stacji i na podstawie tego doprowadzą auto do zgodności z wymaganiami . Czyli wstawią mi oryginalne reflektory kpl. za darmo a ksenony zatrzymają . Na takie rozwiazanie ja nie chcę się zgodzić gdyż interesuje mnie doposażenie auta lub kpl reflektorów na H7 za drobna dopłatą . Jeden pozytyw wyrażają chęć negocjacji rozwiązania .
Jutro jadę na stacje i zobaczymy co będzie :shock:
Może ktoś mi podpowie jak dołączyć jpg do tego forum .
Pozdrawiammar2win
Komentarz
-
-
-
może ja wrzuce swoje "3" grosze do dyskusji, w Lipcu 2009r, dostałem wezwanie na ul: Walicow w Warszawie w sprawie punktow za wykroczenia drogowe, ze wzgledu na sezon urlopowy, pozwoliłem sobie uciac gatke ze starszym aspirantem policji , mowa była o nie-LEGALNYCH zenonach, dokładanych do samochodu do ktorego nie sa one przez producenta aut dedykowane, powiedział krotko i zwiezle, procz tego że auto musi byc przystosowane do xenonow to musza miec one swoja homologacje na Polske (dopuszczenie do użytkowania w ruchu pojazdow, a nie tylko dopuszczenie do obrotu) a do tego SAM samochod musi miec homologacje z tymi zenonami (gdzie koszt takowej to bodajże na tamten czas to 500zł w to wchodza tez badania techniczne jesli sie nie myle).
Pytałem bo miałem zamiar do mojej Hondzi CR-V takie zamontowac , ale odechciało mi sie po tym wszytskim, nie straszył tylko opowiadał że przy dobrym dochodzeniu "przy kolizji" jest to punkt odniesienia.
Nie wiem czy to punkt zaczepny czy widzimisie, tak to wyglada wg Policji drogowki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin Chlebojada do tego SAM samochod musi miec homologacje z tymi zenonami
bo jesli wszystko masz na ori częściach i wiązkach to nie mogą sie przyczepic
no bo skoda octavia ma homologacje z xenonami na polskę
Zamieszczone przez Rekin Chlebojadtak to wyglada wg Policji drogowki
przecież to nie nasi mili poli tylko biegły sie wypowiada w tym zakresie :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
Komentarz