[O2] Ksenony legalne czy nie ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rekin Chlebojad
    Rider
    • 2010
    • 474

Zamieszczone przez piotrek_gdy
    przecież to nie nasi mili poli tylko biegły sie wypowiada w tym zakresie
    hmmm.....piotrek_gdy, powiedziałem tylko to co usłyszałem, dlatego nie chce robic zamieszania, jesli jest wypadek gdzie sa poszkodowaniu, lub osoby zabite, przyjezdza drogowka a potem sprawe przekazuje (nie pamietam jak to sie nazywa) przypuscmy Policji powypadkowej czy cos takiego, kto dalej i jak sie zajmuje tym autem nie wiem naszczescie nie miałem powaznych wypadkow nie musiałem tego ogladac, byc może masz racje a raczej napewno:
    bo jesli wszystko masz na ori częściach i wiązkach to nie mogą sie przyczepic
    no bo skoda octavia ma homologacje z xenonami na polskę
    i to tez wyzej napisalem w poprzednim poscie, tyle że jak ktos kupuje zamienniki soczewek, palniki alla "Allegroogo" za 300 zł komplet z przetwornica itd to nie może liczyc na orginalnosc.
    A jak ktos doposaża auto w zenony, w ASO (czy poza) ale wszytsko ORI to raczej nie powinno byc zadnego problemu bo jak pisałem sa to czesci dedykowane przez PRODUCENTA marki np: Skoda
    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
      jesli jest wypadek
      to przyjeżdża wypadkowiec i ewentualnie technik, sporządza dokumentację i sprawa później jest przekazywana "biuraliście" w sekcji dochodzeniowej drogówki- ten powołuje biegłych, ewentualnie robi to prokurator nadzorujący postępowanie;
      biegły robi oględziny, pisze opinie
      ponieważ cennik za opinie jest narzucany odgórnie z Min. Sprawiedliwości (obecnie coś od 70pln do 190) plus jakies roboczogodziny(chyba 15pln za godzinę) więc ... sam wyciągnij wnioski
      dodam, że ten sam biegły w PeZetMocie za taka(lub podobną) opinię bierze ok500pln
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• rrysio
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 493

Zamieszczone przez mar2win
        Oczywiście ASO wszystko honoruje i jeżeli autko nie przejdzie przeglądu to żadaja protokołu niezgodności ze stacji i na podstawie tego doprowadzą auto do zgodności z wymaganiami . Czyli wstawią mi oryginalne reflektory kpl. za darmo a ksenony zatrzymają .
        Dobre, dobreeee :lol:
        Ja też Ci mogę pomóc - mam komplet oryginalnych lamp z niewielkim przebiegiem na zbyciu. Chętnie mogę zrobić z Tobą zamianę na zenony taką jak proponuje ASO - montaż w cenie :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• shado
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 5315
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rrysio, ty weź się ustaw w kolejce, dobrze? :szeroki_usmiech
          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Rekin Chlebojad
            Rider
            • 2010
            • 474

piotrek_gdy, no to żes mnie teraz :shock: wiedza :szeroki_usmiech , mam nadzieje ze mi sie nigdy nie przyda , jak to sie odbywa itd, ale warto wiedziec, to co ja napisałem tak jak mowie po rozmowie z policjantem i tyczy sie TYLKO nieORI czesci.
            [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

więc ... sam wyciągnij wnioski
              no ja właśnie nie rozumiem, czyli jak wyglądają sprawy jak ktoś ma wstawione zenony albo hidy i dojdzie do wypadku?
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8030
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

no ja właśnie nie rozumiem, czyli jak wyglądają sprawy jak ktoś ma wstawione zenony albo hidy i dojdzie do wypadku?
                Jak będziesz jechał nocą wąską drogą i z naprzeciwka gość będzie jechał na długich, to oślepiony pojedziesz dalej ryzykując potrącenie kogoś, czy zatrzymasz się ???

Podstawowe pytanie policjanta jak coś nabroisz to będzie, Jak Pan widział że gość jedzie na długich to czemu nie zatrzymałeś się , tylko pojechałeś głupio dalej. To samo dotyczy xenonów.
                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rrysio, shado kolega jest chyba na tyle przytomny, że nie zamieni się na zwykłe lampy za friko :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez AdamB
                    Jak będziesz jechał nocą wąską drogą i z naprzeciwka gość będzie jechał na długich, to oślepiony pojedziesz dalej ryzykując potrącenie kogoś, czy zatrzymasz się ???

Podstawowe pytanie policjanta jak coś nabroisz to będzie, Jak Pan widział że gość jedzie na długich to czemu nie zatrzymałeś się , tylko pojechałeś głupio dalej. To samo dotyczy xenonów.
                    kurczę, Adam, nic nie zrozumiałem
                    jeszcze mi się nie zdarzyło zatrzymywać jak ktoś jedzie na długich...
                    że co?!
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piotrek_gdy
                      RS
                      • 2008
                      • 7723
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez szkoda
                      jak wyglądają sprawy jak ktoś ma wstawione zenony albo hidy i dojdzie do wypadku

w wielkim skrócie wygląda to tak:
                      jak ma hidy to d.... wielka- jest ugotowany bo nawet jak nie jego wina to i tak ma przyczynienie sie(sąd okresla %)
                      jak ma lampy dlubane to tez ma pod górkę
                      jak ma lampy niehomologowane ale bez przerobek mechanicznych(w obrebie lampy) to może mu sie upiec
                      jak ma ori lampy i na oko nie widac dłubaniny partackiej to na 99% nikt sie nie przyczepi

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

piotrek_gdy,
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Ćwiarteczka
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 605

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                          w dodatku jak dobrze kojarzę to nie mają regulacji ustawienia reflektorów w kabinie (wysokości) ale to ju sprawdzę jutro
                          I ... :?: :diabelski_usmiech
                          Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8030
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szkoda
                            jeszcze mi się nie zdarzyło zatrzymywać jak ktoś jedzie na długich...
                            a mnie zdarzyło kilka razy na wsi jak gość w najlepsze w nocy na długich jechał. Jeżeli bym się nie zatrzymał i potrącił kogoś, to nie ma znaczenia że on mnie oślepił, powinienem się zatrzymać jak nie wiem gdzie jadę.

To chyba jedyny przypadek kiedy xenony mogą pomóc w wypadku.
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• WIELKIBONGO
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1594
                              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez Ćwiarteczka
                              Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                              w dodatku jak dobrze kojarzę to nie mają regulacji ustawienia reflektorów w kabinie (wysokości) ale to ju sprawdzę jutro
                              I ... :?: :diabelski_usmiech
                              I ma regulację w kabinie :lol:
                              NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                              BYŁA TEŻ CEGA
                              A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                              MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• akolo
                                Drive
                                • 2010
                                • 71

Witam

mar2win ja mam wszystko oryginalne, tzn. oryginalne lampy skrętne, wiązki, pozycjonery na wahacze, sterownik, który odpowiada za to m.in. aby lampy się skręcały. Wszystko zleciłem do montażu w ASO, ponieważ chciałem mieć to zrobione dobrze.
                                Na szczęscie miałem spryski oryginalnie bo mam wersje elegance i są one wysuwane, co 1 , po włączeniu świateł mijania i co 5 spryśnięcie szyby przedniej - spryskują się reflektory. Jeżeli jeżdże na światłach dziennych to światłą się nie spryskują i to jest dobre.
                                Nie wiem czy masz samopoziomowanie czy nie. Ja na Twoim miejscu zostawiłbym ksenony, tym bardziej, że lampy masz ori. Kupowałeś to w salonie więc jak coś do nich miałbym pretensje. Wiadomo, że to nie zgodne z prawem, że możesz oślepiać ludzi co stanowi duże niebezpieczeństwo. Zawsze możesz to rozbudować stopniowo. Na pewno zacząłbym od samopoziomowania. Zakupiłbym pozycjonery na wahacze i wiązki + sterownik. Na pewno starałbym się dogadać z ASO - tu jesteś na dobrej pozycji, ponieważ mogą Ci pociągnąć wiązki w dobrej cenie w ramach rekompensaty. Musisz być w tej kwestii stanowczy ale załatwić to polubownie.
                                Następnie zastanawiałbym się nad spryskami. Nic bym raczej nie dorabiał, ewentualnie dokupił zderzak ori ze spryskami i wymienił. Ewentualnie tymczasowo zakupił same nakłądki na spryskiwacze takie jak są oryginalnie i narazie nalepił aby się nikt nie rzucał.
                                Na pewno bym nie demontował tego co masz. Zmiana z ksenonów na zwykłe żarowki na pewno Ci się nie spodoba

jak coś byś chciał pisz na priv

Komentarz

• mar2win
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 13

Witam dlasza część moich perypetii .
                                  Tak wiec byłem na stacji diagnostycznej no i nie sugerujac nic facetowi zwróciłem mu tylko uwagę że postraszono mnie iż mam nie legalne reflektory . Gość się przyjrzał i stwierdził :
                                  Jest wytłoczony symbol homologacji E1 reflektor ma symbole skody i jest w pełni orginalny . Wszystko jest w porządku on nie widzi problemu . :lol:
                                  akolo Dzięki za odpowiedź .
                                  Myślę że w moim wypadku zacznę chyba od spryskiwaczy a potem przejdę do samopoziomowania itd . Czy mozesz zdradzić w której dokładnie stacji ASO Skody to robiłeś . Mi w Starogardzie GD odmówiono z uwagi na to iż nigdy się tym nie zajmowali i że to za drogo wychodzi i ze jest to w ogóle nie możliwe . W Skoda Wejcherowo oczekuje na odpowiedź czy to mogą zrobić i za ile .
                                  Po za tym nie napisałeś czy miałeś jakeś problemy eksploatacyjne . Po za tym u Ciebie mogła być łatwiejsza sytuacja ponieważ jak auto wyjechało z fabryki miały spryskiwacze to może też dostałeś część infrastruktury w samochodzie do samopoziomowania ksenonów .
                                  Resztę pytań na priv .
                                  Udało mi się dołaczyć zdjęcia ponizej linki :
                                  Widok reflektora z zewnatrz

Widok reflektora od tyłu

Zbliżenie chyba przetwornika 1

Zbliżenie chyba przetwornika 2

Pozdrawiam
                                  mar2win

Komentarz

• piotrek_gdy
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 7723
                                    • Volkswagen

u Ciebie mogła być łatwiejsza sytuacja ponieważ jak auto wyjechało z fabryki miały spryskiwacze to może też dostałeś część infrastruktury w samochodzie do samopoziomowania ksenonów
                                    totalna bzdura
                                    za samopoziomowanie odpowiadaja dwa czujniki montowane na wahaczach lewych-przednim i tylnym

mar2win, padła juz propozycja- podjedź na spot to chlopaki ci doradzą co mozna zrobić
                                    albo po prostu poczytaj forum- sa tematy o dokladaniu sprysków i o poziomowaniu- nawet jeśli sam tego ni chcesz robić to po prostu znajź fachowca(warsztat) i daj mu rozpiske co i jak ma zrobić a nie szukaj aso które będzie się chciało tym zająć bo na pomorzu raczej takowego nie znajdziesz

Komentarz

• akolo
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 71

mar2win aby podłączyć układy samopoziomowania nie ma problemu, ponieważ są miejsca w nadkolach na wiązki (przód strona kierowcy jak i tyłu) jak i w wahaczach przy kołach. Nie ma to nic wspólnego ze spryskami, które są w wersji elegance w standardzie.

Co do lamp to masz oryginalne ksenonowe - od razu widać po obwódce wokół soczewki.

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

Panowie, a czy ktoś może sprawdzić w zwykłych lampach ( H7 ) w OII FL jaka jest wtyczka 10 czy 14 pinowa? Pytam, bo wg schematów i ETKI w zwykłych lampach jest 10 pinowa a w ksenonach 14 pinowa.

mar2win jeśli tak jest faktycznie to znaczy że poza lampą ktoś wymienił u Ciebie także wtyczkę na wiązce. Pytanie tylko czy ten "ktoś" był w miarę "kumaty", bo jeśli przełożył piny 1:1 to teraz na wejściach magistrali CAN w module światła skrętnego masz podane na CANH 12V a na CANL napięcie z regulatora wysokości świateł. Na szczęście moduł ten nie ma teraz masy ( pin 14 wtyczki ), ale trudno powiedzieć jak CAN ( typowo 5 Voltowy ) znosi te 12 V na wejściu...
                                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mar2win
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 13

Pytanie tylko czy ten "ktoś" był w miarę "kum

kowal 2000
                                          Nie wiem czy ten ktoś był kumaty ale jadno jest pewne że regulacja manualna świateł z kokpitu umnie nie działa . Znalazłem stronę na której ktoś tłumaczy że można mimo wszystko podłaczyć tą regulacje do ksenonów .
                                          Jest strona VW gdzie gość tłumczy jak to się podłącza . http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=323942
                                          Pytanie jak to się ma do O2FL ?
                                          Potencjalnie jeżeli reflektor ksenonowy ma mozliwość poziomowania to może udało by się wpiąć jakoś regulacje manualną . Ja nie jestem ekspertem w tych sprawach ale jezeli można byłoy zakupić taką przejściówkę do mojej O2 i uruchomić regulacje to było by fajnie .
                                          mar2win

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

mar2win, nie da się podłączyć regulacji, bo w lampach halogenowych jest serwomechanizm ( silnik prądu stałego z czujnikiem położenia ) a w ksenonach silniki krokowe. Jedyna opcja jaka wchodziła w grę w OII to było wsadzenie do ksenonów silniczków regulacji ze zwykłych lamp i wtedy można było regulować wysokość świecenia z kabiny. Nie wiem czy w OII FL to przejdzie ( w sensie mechanicznym ).

Komentarz

• mar2win
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 13

Uważam więc że to jest dodatkowy argument ku temu aby nie marnować sił i srodków na podłaczanie manualnej regulacji ksenonów tylko poprostu doposażyć auto w niezbędne wiazki i czujniki aby układ samopoziomowania zadziałał .
                                              Dzieki za opinię :lol:
                                              mar2win

Komentarz

• kowal 2002
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 5161

... tylko poprostu doposażyć auto w niezbędne wiazki i czujniki aby układ samopoziomowania zadziałał .
                                                Też tak myśle. Tylko nie rób tego w ASO, bo Cię skasują jak za zboże. Kup używki czujniki i sterownik a wiązki daj do zrobienia jakiemuś kumatemu elektrykowi, który to wszystko na koniec uruchomi. W OII taki zabieg wyszedł by jakieś 700 -800 pln, myślę, że w FL nie powinno być specjalnie drożej ( jest tylko inny sterownik ).

Komentarz

• Ćwiarteczka
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 605

Zamieszczone przez kowal 2002
                                                  czy ktoś może sprawdzić w zwykłych lampach ( H7 ) w OII FL jaka jest wtyczka 10 czy 14 pinowa?
                                                  Jest 10 pinowa.
                                                  Superb 2 FL Combi 2,0 TDI CFBG

PerfectService by DGW

Komentarz

• akolo
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 71

Zamieszczone przez kowal 2002
                                                    Tylko nie rób tego w ASO, bo Cię skasują jak za zboże. Kup używki czujniki i sterownik
                                                    A ja uważam, że nie skasują jak za zboże,jak sie dobrze pogada, pozatym jak chcesz moge Ci załatwic nowe pozycjonery + wiązki + sterownik, z używkami może róznie być

Komentarz

Pracuję...